Της Αριστέας Πρωτονοταρίου
Δικαστικό και οικονομικό θρίλερ με καταγγελίες που κόβουν την ανάσα, «στοιχειώνει» την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας. Κληρονόμοι ιδρυτικού μέλους της Τράπεζας καταγγέλλουν μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να μην αναγνωριστούν οι μετοχές που έχουν στην κατοχή τους.
Η ιστορία που αποκαλύπτει το ereportaz και απασχολεί εδώ και χρόνια τις δικαστικές Αρχές εκτείνεται χρονικά από το 2000. Εκείνη την χρονιά έφυγε από την ζωή ο Νικόλαος Μανδηλάς, πατέρας του Γεωργίου Μανδηλά και ιδρυτικό μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας. Μετά τον θάνατό του η σύζυγός του παρέδωσε στον γιο του δύο αξιόγραφα στα οποία αντιστοιχούσαν σε 40 συνεταιρικά μερίδια του «Πιστωτικού εν Λαμία Συνεταιρισμού Τεχνοεργατών ΣΥΝ.ΠΕ», γνωστού σήμερα ώς «Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας.
Η οικογένεια προχώρησε στην αναγνώριση της ιδιότητας του μετόχου απο την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, ζητώντας επιπλεόν τον επακριβή προσδιορισμό των μετοχών της Τράπεζας που αντιστοιχούν στις σαράντα εταιρικές μερίδες.
Άρνηση
Από την πλευρά της όμως η Τράπεζα αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες επικαλούμενη διαγραφή του Νικολάου Μανδηλά απο τα μητρώα των μελών του Συνεταιρισμού απο το 1948, λόγω οφειλής στον Συνεταιρισμό. Πρόκειται για δάνειο του οποίου η οφειλή (εντελώς τυχαία) ήταν ισόποση με την αξία των μεριδίων του.
Ωστόσο από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η Τράπεζα δεν διέθετε κανένα έγγραφο που να πιστωποιεί τους ισχυρισμούς της περί οφειλών και δανείων. Έτσι η οικογένεια Μανδηλά ξεκίνησε έναν εξαιρετικά δύσκολο δικαστικό αγώνα που διαρκεί μέχρι και σήμερα. Στην πορεία των διαδικασιών αποκαλύφθηκε πως το όνομα του πατέρα Μανδηλά, είναι ακόμη ενεργό και ο λογαριασμός του στην Τράπεζα κινείται κανονικά.
Η χειρόγραφη έκθεση της Δικαστικής Επιμελήτριας του Πρωτοδικείου Λαμίας, Γιαννούλας Γ. Φέκα, σχετικά με την παράδοση και παραλαβή αντιγράφων απο την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας για την υπόθεση του κληρονόμου Μανδηλά:
Διεγράφη ή όχι;
Με την υπ αριθμόν 2013/2002 απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας αναγνώρισε την μετοχική ιδιότητα στον Γεώργιο Μανδηλά, και έδωσε το δικαίωμα απόκτησης αντιγράφων από όλα τα έγγραφα της Τράπεζας για να διαπιστωθεί αν ο δικαιοπάροχος είχε ποτέ διαγραφεί απο μέλος. Όμως όπως καταγγέλλει η οικογένεια οι διαδικασίες διακόπηκαν «κακήν-κακώς». Έκτοτε η οικογένεια έμπλεξε σε έναν ατέρμονο δικαστικό αγώνα ο οποίος –σύμφωνα με όσα λέει- συνοδεύεται από παρασκηνιακές πιέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται το δίκιο τους.
«Σήμερα, δικαιούμαι τουλάχιστον το 20% των μετοχών της Τράπεζας και δεν θέλουν να μου το δώσουν», δηλώνει ο Γεώργιος Μανδηλάς στο ereportaz. Kαι συνεχίζει: «Έφτασα σε σημείο να επιτίθεμαι σε όλο τον Άρειο Πάγο. Έχω περάσει απο τέσσερις αντεισαγγελείς… Δεν είναι δυνατόν να κάνω μηνύσεις, να μου κάνουν και αυτοί και ενώ εκείνοι αθωώνονται εμένα να με δικάζουν… εγώ είχα τα στοιχεία εναντίον τους, εγώ δικάστηκα».
Δικαίωση από το ΣΔΟΕ
Ένα από τα τελευταία κεφάλαια του θρίλερ, έλαβε μέρος τον Ιούλιο του 2014 όταν περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας, έγγραφο υπο τον αριθμό προωτοκόλλου 1832/2014, απο το ΣΔΟΕ Περιφερειακής Διευθύνσεως Αττικής. Το συγκεκριμένο έγγραφο ουσιαστικά δικαιώνει την οικογένεια των κληρονόμων καθώς καταλήγει ότι «δεν διαπιστώθηκε συμψηφισμός-εξόφληση δανείου απο ονόματι Νικολάου Μανδηλά και οι σαράντα εταιρικές του μερίδες παραμένουν απ΄ονόματι του όπως έχουν εγγραφεί αυτές κατά την ημερομηνία αγοράς τους».
Δείτε το έγγραφο ντοκουμέντο
Στην συνέχεια και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015, η σχετική δικογραφία διαβιβάζεται προς την κυρία Οικονομική Εισαγγελέα του ΣΔΟΕ και γίνεται δεκτό το αίτημα της οικογένειας να λάβει ο κ. Μανδηλάς επικυρωμένα αντίγραφα της όλης δικογραφίας. Κάτι που συνέβη τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Η “πλαστογραφία” και το αρχείο
Παρόλα ταύτα οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν δίωξη κατά του κληρονόμου του μετόχου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία. Σύμφωνα με την δικαστική κρίση το έγγραφο του ΣΔΟΕ ήταν χαλκευμένο. Η υπόθεση ωστόσο μπήκε στο αρχείο καθώς σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα ήταν αυθεντικό.
«Η ενέργειά των Αρχών συνιστά ξεκάθαρη περίπτωση παραβάσεως καθήκοντος», σημειώνει ο κ. Μανδηλάς λέγοντας ότι είναι και «κερατάς και δαρμένος».
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η οικόγενεια Μανδηλά, έχει σταφεί εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδος, ώς εποπτεύουσας Αρχής όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, λόγω του ότι την έχει θέσει υπο εκκαθάριση και συντάσσει ανά έτος εκθέσεις για τις δραστηριότητές της.
Μάλιστα έχει ζητήσει απο την ΤτΕ να χορηγήσει αντίγραφα των εκθέσεων αυτών, όμως αρνήθηκε με πολύ επίμονο και απροσδόκητο τρόπο. Μετά απο σφοδρή δικαστική διαμάχη, οι εκθέσεις για τα έτη 2002-2006 παραδόθηκαν στους αιτούντες ενώ η ΤτΕ αρνείται να παραδώσει τις εκθέσεις για τα υπολοιπα έτη επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο.
Η οικογένεια Μανδηλά, για την παραπάνω παράβαση της ΤτΕ, έχει καταφύγει σε μήνυση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, εναντίον του τέως διοικητή αυτής, Γεώργιο Προβόπουλο αλλά και τον νύν, Ιωάννη Στουρνάρα.
Κεφάλαιο… δυσπιστία
Λίγες μόνο ώρες μετά την αποκάλυψη του eReportaz σχετικά με τα σκάνδαλα που κρύβονται πίσω από την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, υπήρξαν κάποια σχόλια περί αμφισβήτησης της εγκυρότητας της υπόθεσης.
Πλήθος εγγράφων, αναμεσά τους καταγγελίες, αναφορές, αποφάσεις δικαστηρίων και πολλά άλλα, βοήθησαν την έρευνα ακόμη περισσότερο, πιστοποιώντας κάθε γεγονός το οποίο ο κληρονόμος, κ. Γεώργιος Μανδηλάς, επικαλούταν.
Όπως είναι αναμενόμενο, μετά απο πορεία χρόνων της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο κ. Μανδηλάς έχει συγκεντρώσει έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό εγγράφων που καταστεί αδύνατη την δημοσιοποίηση τους. Ακόμη και των πιο σημαντικών.
Σας παραθέτουμε παρακάτω περισσότερα έγγραφα, στα οποία θα βρείτε ακράδαντα στοιχεία περί εγκυρότητας της υπόθεσης:
Έγγραφο με την υπογραφή του Προϊσταμένου Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών, Νικόλαο Κουιμτζή, που νομιμοποιεί τα μερίδια του αποθανότα Νικόλαου Μανδηλά, σε μετοχές της ΣΤΛ.
Στις 21 Νοεμβρίου 2002, μετά απο συνεδρίαση υπό την δικαστή Μαρία Τζέρμπου, Πρόεδρο Πρωτοδικών, και σύμφωνα με την πλέον Απόφαση 2013/2002, γίνεται δεκτό το αίτημα του κ. Μανδηλά για χορήγηση αντιγράφων των παρακάτω εγγράφων που έχουν σχέση με τα γεγονότα:
- Επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού ιδρυτικού εγγράφου του Πιστωτικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία «Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας»
- Επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού ιδρυτικού εγγράφου του «Πιστωτικού εν Λαμία Συνεταιρισμού Τεχνοεργατών ΣΥΝΠΕ»
- Αντίγραφο του βιβλίου εταιρικών μεριδίων και του βιβλίου πρακτικών των γενικών συνελέυσεων με τις σχετικές εγγραφές απο το 1948 μέχρι σήμερα.
Ο κ. Γεώργιος Μανδηλάς, μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει λάβει στο σύνολό τους, τα έγγραφα που το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας όρισε, με τους υπευθύνους να καταφεύγουν σε προφάσεις και φθηνές δικαιολογίες.
Οι σελίδες 1,6 & 7 της Απόφασης 2013/2002, η οποία εγκρίνει το αίτημα χορήγησης εγγράφων στον κ. Μανδηλά Γεώργιο.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2006, το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας, υπό τη δικαστή Βαρβάρα Πάπαρη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, με την Απόφαση 2558/2006, συγκροτήθηκε για να εξετάσει την αίτηση του κ. Μανδηλά για συντηρητική απόδειξη με σκοπό να γίνει βέβαιο «αν τα χορηγηθέντα απο τη ΣΤΛ κατα την εκτέλεση της υπ’αριθμόν 2013/2002 αποφάσεως του Μονομελές Πρωτοδικείου Λαμίας είναι όλα όσα αυτή διαθέτει, αν παραλήφθησαν τυχόν στοιχεία-ονόματα, … αν εκτελέστηκε πλήρως η απόφαση 2013/2002… εάν το όνομα του Νικολάου Μανδηλά (πατέρα του μηνυτή) ήταν ή θα μπορούσε να είναι καταγεγραμμένο στους καταλόγους (χειρόγραφους και μηχανογραφημένους) που η τράπεζα τηρεί και με κάποιο τρόπο σβήστηκε ή δεν εμφανίζεται παρόλο που αυτός στο παρελθόν ήταν καταχωρημένος ως συνέταιρος».
Η αίτηση γίνεται δεκτή και διατάσσεται διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να βεβαιωθούν τα παραπάνω.
Η πρώτη και η τελευταία σελίδα της υπ’αριθμόν απόφασης 2552/2006.
«Είναι κανείς να απορεί..» αναφέρει ο κ. Μανδηλάς Γεώργιος και συνεχίζει: «γιατί δεν μας δίνουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει επιτέλους; Γιατί μας τα κρύβουν ενώ οι αποφάσεις να μας χορηγηθούν, έχουν παρθεί;».
«Όποιος δυσπιστεί, ας έρθει να με βρεί να του δείξω όλα τα έγγραφα. Τώρα που θα επισκεφθώ την Λαμία, τον περιμένω», επισημαίνει ο πλεόν αγανακτισμένος άντρας.
Η μάχη συνεχίζεται ενώ τον λόγο έτσι και αλλιώς έχει η ελληνική Δικαιοσύνη.
Απεργία πείνας
Όπως αναφέρει ο κ. Μανδηλάς, μέχρι στιγμής η υπόθεση του έχει περάσει απο τέσσερις διαφορετικούς δικηγόρους και οδεύει για τον πέμπτο, μιας και οι προηγούμενοι δέχτηκαν τηλεφωνήματα που τους προέτρεπαν να σιωπήσουν και να καθυστερήσουν τις διαδικασίες.
Επικοινωνήσαμε με έναν από τους παλαιότερους δικηγόρους της υπόθεσης, τον κ. Κωνσταντίνο Αλαβάνο ο οποίος όταν του θέσαμε το ερώτημα γιατί διέκοψε την συνεργασία του με τον κ. Μανδηλά απάντησε: «Δεν είχα καλή συνεργασία με τον κ. Μανδηλά. Είχε έμμονες ιδέες οι οποίες δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Επιτρέψτε μου να μην πώ τίποτα παραπάνω».
Από την πλευρά του ο κληρονόμος του ιδρυτή επιμένει ότι «δεν έχουν ξανα υπάρξει υποθέσεις με τέτοιο οικονομικό έγκλημα. Δεν έχουν τολμήσει να μου κάνουν μια μήνυση, μια αγωγή, κάτι… Ας με πάνε ενα αυτόφορο να τα βγαλω όλα στην φόρα. Δεν τολμάει κανείς. Ο ίδιος μάλιστα λέει ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απεργία πείνας έξω απο την Βουλή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτηριστικά έχει αναφέρει πως η πάταξη της διαφθοράς είναι σημαντική για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
Τι απαντά η Τράπεζα
Η Τράπεζα απο την πλευρά της θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα λήξαν και απορεί με την επιμονή του κ.Μανδηλά. «Ο κ. Μανδηλάς, δεν έχει κερδίσει κανένα δικαστήριο και μάλιστα ένα έγγραφο που είχε καταθέσει εναντίον μας, το ΣΔΟΕ ανακάλυψε οτί ήταν πλαστό» αναφέρει ο κ. Χρήστος Γαταγάνος, δικηγόρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας.
«Δεν δικαιούται τίποτα απολύτως ο συγκεκριμένος κύριος», προσθέτει. Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό του πατέρα Μανδηλά, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα ενεργός, ο δικηγόρος απαντά: «Δεν υπάρχει κανέναν λογαριασμός στο όνομα του κυρίου. Ο άνθρωπος αυτό είχε διαγραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Όλα τα άλλα είναι αβεβαιότητες», καταλήγει.
Σύντομα νέες αποκαλύψεις.