Αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον 23χρονο τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον ήταν οι άνδρες που του επιτέθηκαν τον Ιούλιο του 2017 στον Λαγανά Ζακύνθου, σύμφωνα με την έφεση της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας.
Στην 30σέλιδη έκθεση εφέσεως ζητείται να ξανακαθίσουν στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έπεσαν «στα μαλακά» με την πρόσφατη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που τους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή των γονιών του θύματος, που με συνεντεύξεις τους σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα υποστήριξαν ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του παιδιού τους κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ελλάδα. Με την έφεση η Εισαγγελία ζητεί να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση έξι Σέρβοι κατηγορούμενοι και για απλή συνέργεια ο Έλληνας μπάρμαν που εμπλέκεται στην υπόθεση.
«Προέκυψε ότι το θύμα υπέστη έναν ανηλεή ξυλοδαρμό, που προσομοίαζε με το λεγόμενο λιντσάρισμα», επισημαίνει ο εισαγγελικός λειτουργός, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξή του η τύχη του είχε προδιαγραφεί. «Στο τέλος της καταδίωξης, αν δεν κατόρθωνε να διαφύγει (πράγμα σχεδόν αδύνατο), με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν νεκρός».
Ο εισαγγελέας τονίζει ότι, αν οι δράστες ήθελαν να τιμωρήσουν τον 23χρονο, όπως υποστηρίζουν, θα τον χτυπούσαν σε άλλα σημεία του σώματος και όχι στο κεφάλι.
«Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής και την κατάθεση της ιατροδικαστού Αγγελικής Τζιόλα στο ακροατήριο αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός ότι ο στόχος σχεδόν όλων των χτυπημάτων που κατάφεραν στον Μπακαρί Χέντερσον οι κατηγορούμενοι ήταν στο κεφάλι. Όταν δε στοχοποιείται η συγκεκριμένη περιοχή της κεφαλής που επλήγη, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές ότι μπορεί να επέλθει ο θάνατος του δεχόμενου τα συγκεκριμένα πλήγματα. Για να επέλθει δε εγκεφαλική αιμορραγία, πρέπει τα πλήγματα αυτά να είναι ισχυρά, ενώ αυτός που πλήττει τη συγκεκριμένη περιοχή γνωρίζει ότι μπορεί να επέλθει ο θάνατος. Είναι δε τόσο σαφή, ρητά και κατηγορηματικά όσα υποστήριξε η εμπειρότατη ιατροδικαστής Πατρών, ώστε δεν παραμένει το παραμικρό περιθώριο αιτιολογημένης αμφισβήτησής τους. Συνεπώς, όταν ο δράστης καταφέρει αλλεπάλληλα χτυπήματα στα συγκεκριμένα σημεία που κατηύθυναν τα χτυπήματά τους οι κατηγορούμενοι, τότε είναι απολύτως σαφές ότι επιδιώκει να προκαλέσει με αυτά το θάνατο».
Γι’ αυτούς τους λόγους χαρακτηρίζει εσφαλμένη την απόφαση του δικαστηρίου. «Έσφαλε, λοιπόν, καταφανώς το δικαστήριο που μετέτρεψε την κατηγορία από ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού σε σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη ως προς τους προαναφερόμενους δράστες».
Ειδική αναφορά γίνεται και στη στάση τους μετά τον ξυλοδαρμό που ο άτυχος Τεξανός τουρίστας βρισκόταν αιμόφυρτος στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του. «Επιπλέον ο ανθρωποκτόνος σκοπός τους επιβεβαιώνεται και από την ακολουθήσασα του ξυλοδαρμού συμπεριφορά τους, αφού εγκατέλειψαν το θύμα αιμόφυρτο και έφυγαν, αδιαφορώντας για το τι είχε συμβεί, με κρύο αίμα, χωρίς κανείς από αυτούς να ενδιαφερθεί για την περαιτέρω πορεία της υγείας του…».
Εσφαλμένη κρίνεται επίσης η απόφαση του δικαστηρίου για τον Έλληνα μπάρμαν που συμμετείχε στον άγριο ξυλοδαρμό και μετά τη δίκη βγήκε από τη φυλακή.