Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Καταπολεμώντας την ανία στο σπίτι με 11 βήματα

Η απολύτως επιβεβλημένη απομόνωση στο σπίτι, η αποφυγή των κοινωνικών επαφών και η τακτική τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν αναπόφευκτες ψυχολογικές παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους.

Ιδέες και τρόποι για να καταπολεμήσουμε τον εγκλεισμό μας από τον Ψυχολόγο Δημήτρη Πετρούνια στην ΜΠΑΜ

Παρακάτω θα αναφέρουμε τρόπους καταπολέμησης της ανίας στο σπίτι,η οποία ευθύνεται για αρκετά από τα αρνητικά μας συναισθήματα.

  1. Διατήρησε ίδιες συνήθειες σε ώρες ύπνου και ξεκούρασης ώστε να μην αλλάξει η πνευματική σου ετοιμότητα. Κατά αυτό τον τρόπο η επάνοδο σου στην καθημερινότητα μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι αρκετά πιο εύκολη.
  2. Προσπάθησε να έχεις ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Ο μη προγραμματισμός σε χαώνει και σου δημιουργεί ανία.
  3. Γίνε δημιουργικός! Αναζήτησε ασχολίες εντός σπιτιού που σου φέρουν ευχαρίστηση όπως ζωγραφική,συγγραφή ενός μυθιστορήματος κ.α Η ικανοποίηση που θα σου προσφέρει τέτοιου είδους δραστηριότητα θα σε γεμίσουν με χαρά και ικανοποίηση
  4. Αν δεν διεγείρεται εύκολα η δημιουργικότητα σου τότε τόλμησε αρχικά να δοκιμάσεις κάτι αρκετά βαρετό όπως η ανάγνωση ενός…τηλεφωνικού καταλόγου. Έρευνες έχουν συνδέσει μία ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην βαρεμάρα και τη δημιουργικότητα.
  5. Διατήρησε ένα πλάνο διατροφής και προσπάθησε να το τηρήσεις. Η πολύωρη διαμονή σπίτι υποβοηθά την αύξηση του σωματικού βάρους,κάτι το οποίο θα πλήξει την αυτοπεποίθησή μας. Προσπάθησε να δοκιμάσεις νέες συνταγές,θα αγχολυθείς σημαντικά.
  6. Δημιούργησε ένα περιβάλλον στο σπίτι ώστε να νιώθεις ηρεμία κι ασφάλεια. Η αταξία και ο χαμηλός φωτισμός έχει αποδειχθεί πως δεν λειτουργούν υπέρ σου.
  7. Η παραμονή στο σπίτι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αλλάξεις διαρύθμιση. Η ανανέωση του χώρου θα σου δώσει μια νότα ικανοποίησης κι ευεξίας.
  8. Η γυμναστική έστω και για λίγη ώρα την ημέρα αναζωογονεί και λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης του άγχους και την έντονης νευρικότητας.
  9. Διάβασε ένα βιβλίο! Ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης του συγκεκριμένου σπορ επίλεξε ένα μυθιστορηματικό βιβλίο όπου οι σκηνές δράσεις κι οι εικόνες θα σε καθηλώσουν.
  10. Επικοινώνησε διαδικτυακά με φίλους και θέσε κάθε φορά διαφορετικό πλαίσιο συζήτησης ώστε να μην υπάρχει ανακύκλωση θεμάτων. Μια προτροπή…απόφυγε αυτή την περίοδο όσο ποτέ άτομα με τοξικότητα,θα σε επηρεάσουν αρνητικά και θα νιώσεις εγκλωβισμένος.
  11. Ο εγκλεισμός είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικοινωνήσουμε πιο ποιοτικά με τον σύντροφό μας. Ξανασυστηθείτε και προσπαθήστε να χαρείτε τη συντροφικότητά σας με κοινές ασχολίες στο σπίτι.

Μια πιο ιδιαίτερη συμβουλή…

Αρκετά άτομα που είναι πιο ευάλωτα ψυχολογικά δυσκολεύονται να χειριστούν τον εγκλεισμό κι αυτή την αβεβαιότητα. Βάσει ερευνών έχει παρατηρηθεί πως σε αυτά ακριβώς τα άτομα μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, συναισθηματική εξάντληση, κακή διάθεση, νευρικότητα, θλίψη κα θυμός. Σε αυτή την περίπτωση που ο/η σύντροφός σας έχει ξαφνικά αυτά τα συμπτώματα θα χρειαστεί να οπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση.

Να θυμάστε πως η ποιοτική επικοινωνία είναι το καλύτερο φάρμακο σε μία σχέση.

Και μην ξεχνάτε:  Μένουμε σπίτι ,ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να σώσουμε ζωές…

Δημήτριος Ι. Πετρούνιας – Ψυχολόγος Msc

Όπως δημοσιεύτηκε στην ΜΠΑΜ ΤΗς Κυριακής



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ