Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κατάρ: Ποιες είναι οι γυναίκες διαιτητές που σφυρίζουν στο φετινό Μουντιάλ

Μπορεί να θεωρείται ανδροκρατούμενη διοργάνωση, άλλωστε για ποδόσφαιρο μιλάμε, μπορεί όλος ο κόσμος εδώ και αρκετές ημέρες να κινείται σε ρυθμούς Μουντιάλ, φυσιολογικό, αφού πρόκειται για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της Υφηλίου, όμως ο λόγος που έχει καταφέρει να κλέψει την παράσταση δεν είναι, όπως όλοι θα περιμέναμε, μόνο καθαρά αγωνιστικός.

Tου ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΑΓΚΑΝΑ


Για πρώτη φορά στην Ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου υπάρχουν διαιτητές γένους θηλυκού! Η «ΜΠΑΜ» ακτινογραφεί το προφίλ τους και σας το παρουσιάζει


Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξάγεται στο Κατάρ και αυτό που είναι αξιοπερίεργο δεν είναι το γεγονός ότι έχουν μείνει εκτός διοργάνωσης μεγάλες παραδοσιακά δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία του Μουντιάλ υπάρχουν γυναίκες διαιτητές και αυτές είναι οι: Γιαμασίτα Γιοσίμι, Σαλίμα Μουκανσάνγκα, Στεφανί Φραπάρ, Νέουζα Μπακ, Κάρεν Ντίαζ Μεντίνα και Κάθριν Νέσμπιτ. Οι τρεις πρώτες ως βασικές στη διαιτησία και οι τρεις επόμενες ως βοηθοί στα VAR.

«Οι διαιτήτριες που σφυρίζουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελούν το αποτέλεσμα μια εξέλιξη του σχεδίου μας το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και απέδωσε σύντομα καρπούς. Κέρδισαν τη συμμετοχή τους με τις συνεχείς υψηλού επιπέδου διαιτησίες τους σε σημαντικές διοργανώσεις», διευκρίνισε ο πασίγνωστος Πιερλουίτζι Κολίνα, νυν πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας.
Στεφανί Φραπάρ

Η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1983 και είναι στον κατάλογο διεθνών διαιτητών της FIFA από το 2009. Έχει διαιτητεύσει αρκετούς αγώνες υψηλού επιπέδου, ενώ ήταν η πρώτη που «σφύριξε» ματς ανδρών στην κορυφαία κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ήταν για πρώτη φορά διαιτητής στο Europa League, στην αναμέτρηση της Λέστερ με τη Ζόρια. Ξεκίνησε ως παίκτρια ποδοσφαίρου, σε τοπικό επίπεδο. «Ήθελα να μάθω τους κανόνες του παιχνιδιού και άρχισα να παρακολουθώ σεμινάρια. Τότε το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα και στράφηκα στη διαιτησία. Και τελικά αυτό ήταν το σωστό», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της στο CNN. Η Φραπάρ γκρέμισε άλλο ένα ανδρικό κάστρο. Η κορυφαία Γαλλίδα διαιτητής σφύριξε το παιχνίδι της Γιουβέντους με την Ντιναμό Κιέβου για την 5η αγωνιστική του Champions League και έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η εντυπωσιακή πορεία της 36χρονης Φραπάρ στη διαιτησία συνεχίζεται μαζί με τα… παράσημα που λαμβάνει από τη FIFA με τους ορισμούς που παίρνει σε σημαντικά ποδοσφαιρικά γεγονότα.
Έχει σφυρίξει το παιχνίδι Γρανάδα – Ομόνοια για το Europa League, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο ορίστηκε πρώτη φορά και σε παιχνίδι ανδρικών εθνικών ομάδων μεταξύ της Μάλτας και της Λετονίας για το Nations League. Highlight στην εντυπωσιακή διαιτητική καριέρα της αποτελεί βεβαίως ο τελικός του Super Cup Ευρώπης μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι στην Κωνσταντινούπολη το 2019, οπότε σφύριξε για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο ποδοσφαιρικό event.

Η Φραπάρ βρίσκεται στη λίστα των διεθνών διαιτητών της FIFA από το 2009, ενώ τον Απρίλιο του 2019 έγινε η πρώτη Γαλλίδα η οποία διαιτήτευσε σε αναμέτρηση της πρώτης κατηγορίας της Γαλλίας, της Ligue1 (Αμιάν – Στρασμπούρ), ενώ την ίδια χρονιά διηύθυνε και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών ΗΠΑ – Ολλανδία.

Γιοσίμι Γιαμασίτα

Η Γιαπωνέζα Γιοσίμι Γιαμασίτα γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1986 και τον Αύγουστο έγινε η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα διαιτητής στην Ιστορία στη χώρα της, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Ιαπωνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Το 2019 ήταν η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφύριξε σε αγώνα στο Ασιατικό Κύπελλο Εθνών (AFC), ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε διαιτητής A΄ κατηγορίας στη χώρα της.

Η Γιαμασίτα ήταν επίσης η πρώτη που διαιτήτευσε έναν αγώνα ανδρών στο Champions League της Ασίας τον περασμένο Απρίλιο και η πρώτη που διαιτήτευσε έναν αγώνα στην πρώτη κατηγορία ανδρών (J-League) πέρυσι. «Είναι καλό να δίνουμε προσοχή στις γυναίκες, όμως ο στόχος δεν είναι, να είναι είδηση όταν μια γυναίκα διαιτητεύει ένα παιχνίδι ανδρών», ξεκαθάρισε.

H Ιαπωνία παρουσίασε το πρώτο της επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών, το WE League, πριν από περίπου έναν χρόνο.

 

διαιτητές

Σαλίμα Μουκανσάνγκα

Η Σαλίμα Μουκανσάνγκα, από τη Ρουάντα, γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1988 και συμμετέχει σε αγώνες από το 2012. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και έχει λάβει θέση ευθύνης και στο Κύπελλο Εθνών της Αφρικής. Το αξιοσημείωτο γεγονός στην καριέρα της ήταν πέρυσι στο Copa Africa, το Κύπελλο Ποδοσφαίρου Εθνών της Αφρικής. Mία ημέρα μετά τον πρώτο αγώνα του τουρνουά, το ματς μεταξύ της Γουινέας και του Μαλάουι έμελλε να απασχολήσει όχι τόσο με τα όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια των 90 λεπτών του παιχνιδιού, αλλά περισσότερο με τους διαιτητές της αναμέτρησης και συγκεκριμένα με μία εξ αυτών.

Ο λόγος για τη Σαλίμα Μουκανσάνγκα, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που σφύριξε σε αγώνα ανδρών στο Copa Africa – ήταν η τέταρτη διαιτητής του αγώνα. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά βήματα που έχει κάνει η Σαλίμα στο κυνήγι του ονείρου της διαιτησίας.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, χαρούμενη και λιγάκι αγχωμένη για τη συμμετοχή μου», είπε στο ESPN λίγο πριν από τον αγώνα. «Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και τιμή για εμένα να γίνω η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα ανδρών στο Copa Africa», είχε πει τότε.
Ξεκίνησε από την εφηβεία να ασχολείται με το αγαπημένο της χόμπι. Έκτοτε έχει λάβει μέρος σε αρκετούς αγώνες, με την πορεία της να διαγράφεται

λαμπρή. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σφυρίζοντας παιχνίδια του γυναικείου τουρνουά, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που έγινε στη Γαλλία το 2019, ενώ έχει σφυρίξει -ως η πρώτη διαιτητής- αντρικούς αγώνες στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής κάτω των 23 ετών, αλλά και σε αναμετρήσεις στην Α’ κατηγορία της χώρας της.

Την αξία και τις επιτυχίες της αναγνώρισε και η Αφρικανική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (CAF) μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter:

«Ιστορία. Η Salima Rhadia Mukansanga γίνεται η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Κάνοντας τις γυναίκες περήφανες. Κάνοντας την Αφρική περήφανη», αναφερόταν στο σχετικό tweet της ομοσπονδίας.

H αφρικανική ομοσπονδία είχε δείξει ήδη βήματα βελτίωσης από το 2021 όταν η Λίντια Ταφέσε από την Αιθιοπία, η Μπερναντετάρ Ασίμενιε Κουιμπίρα από το Μαλάουι και η Μίμισεν Αγκάθα από τη Νιγηρία ήταν υπεύθυνες για τον αγώνα μεταξύ των ανδρικών ομάδων της Ναμίμπια και της Τανζανίας τον Ιανουάριο του 2021, στο Πρωτάθλημα Εθνών της Αφρικής (CHAN).

Η πρωτιά της Σαλίμα Μουκανσάνγκα δεν αποτελεί επιτυχία μόνο για την ίδια, αλλά για όλες τις γυναίκες παγκοσμίως. Αποτελεί, επίσης, ορόσημο για την κοινωνία της Αφρικής στην οποία οι γυναίκες δεν χαίρουν ιδιαίτερου σεβασμού. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων και τα λόγια της ίδιας της Σαλίμα, αλλά και η ύπαρξη τριών ακόμα γυναικών στο τουρνουά, το αποδεικνύουν.

«Θα δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε η διαιτήτρια πριν από το ντεμπούτο της ως η πρώτη γυναίκα κεντρική διαιτητής σε αγώνα ανδρών στην Αφρική. «Οι νόμοι του παιχνιδιού είναι οι ίδιοι για όλους. Τώρα χρησιμοποιούμε και το VAR, όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα και για τις άλλες γυναίκες.

Θέλω οι άλλες γυναίκες να με στηρίζουν, όπως θέλω να στηρίζουν τις γυναίκες διαιτητές (αλλά και όλες τις γυναίκες στον κόσμο). Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Η προετοιμασία είναι η ίδια και έχουμε το θάρρος για να τα καταφέρουμε. Με σκληρή δουλειά και καλή συνεργασία με τους συναδέλφους μου θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες προκύψουν».

διαιτητές

Κάρεν Ντίαζ Μεντίνα

Η 38χρονη Κάρεν Ντίαζ Μεντίνα από το Μεξικό ξεκίνησε τη διαιτησία τυχαία. Εργαζόταν σε καφέ κοντά σε αθλητική εγκατάσταση. Απουσίασε μια μέρα ένας βοηθός διαιτητή και της πρότειναν να αναλάβει αυτή το ρόλο του. Τα πήγε καλά, πληρώθηκε κιόλας και… κόλλησε το μικρόβιο. Στην πατρίδα της συμμετέχει σε αγώνες των ανδρικών πρωταθλημάτων και είναι πλέον επαγγελματίας.

Νεούζα Μπακ

Η 38χρονη Βραζιλιάνα Νέουζα Μπακ έμαθε την κλήση της στο Μουντιάλ από το Twitter όταν η FIFA ανακοίνωσε την προεπιλογή. Άνοιξε το έγγραφο και διάβασε το όνομά της. Όπως η ίδια λέει για είκοσι λεπτά πανηγύριζε!

Κάθριν Νέσμπιτ

Το 2020, η Νέσμπιτ έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα πρωταθλήματος στα επαγγελματικά ανδρικά αθλήματα στη Βόρεια Αμερική, για το MLS Cup μεταξύ των Columbus Crew και Seattle Sounders. Έκανε το ντεμπούτο της στο Κατάρ εκτός γηπέδου, υπηρετώντας ως επίσημη Offside VAR για τον αγώνα της 23ης Νοεμβρίου μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας. Η Νέσμπιτ εργάστηκε με την ίδια ιδιότητα σε άλλους αγώνες στη φάση των ομίλων πριν πάρει την ευκαιρία της στο γήπεδο στη φάση των 16, όταν και έγινε η δεύτερη βοηθό διαιτητή για τον αγώνα Αγγλία – Σενεγάλη στο στάδιο Al Bayt.

διαιτητές
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NBA: Το βραβείο του MVP της σεζόν παίρνει το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν

Μουντιάλ 2022, Αργεντινή – Κροατία 3-0: Μέγας είσαι Μέσι και θαυμαστά τα έργα σου, η αλμπισελέστε πανάξια στον τελικό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ