Πλήγμα κατά της διαφάνειας και της ανοιχτής διακυβέρνησης φέρνει ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας, επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στην «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του «Το Βήμα».
Μάλιστα, μόνον ερωτηματικά γεννώνται από το γεγονός ότι η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», στο οποίο εμπεριέχεται η επίμαχη τροποποίηση, διαρκεί μόλις 24 ώρες και, ως εκ τούτου, συνιστά παρωδία.
Ειδικότερα, η ρύθμιση τροποποιεί και αλλοιώνει τον πυρήνα του Ν.3861/2010, γνωστότερου ως «νόμου Ραγκούση», διότι αντικαθιστά την πλέον θεμελιώδη πρόνοια (παράγραφος 2, άρθρο 4), που ορίζει ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο» με άλλη διατύπωση, η οποία προβλέπει ότι οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο …εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».
Δηλαδή, κάθε συντάκτης μίας διοικητικής απόφασης θα μπορεί να κρίνει από μόνος του, εάν αυτή πρέπει να αναρτηθεί στη «Διαύγεια». Κι εάν το κάνει, τότε η πράξη του θα ισχύει χωρίς να χρειαστεί να το μάθει κανένας μας, διότι ο νόμος θα του παρέχει ελεύθερα το δικαίωμα της αυτοεξαίρεσης.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», η «έμπνευση» της συγκεκριμένης ρύθμισης εκπορεύεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, φορείς που έχουν δικά τους «κλειστά» συστήματα καταγραφής δεδομένων, για τους λογαριασμούς του κράτους και τις προμήθειες του δημοσίου, αντίστοιχα.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επιδιώκεται να ενταχθεί η εξαίρεση της δημοσίευσης στη «Διαύγεια» των οικονομικών δαπανών του κράτους στις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.
Ερωτηματικό παραμένει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τελεί εν γνώσει του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, η υπογραφή του οποίου έχει μπει στον «νόμου Ραγκούση».
Και φυσικά πρέπει να απαντηθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη για ποιον λόγο αντί να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλα τα βήματα μίας δαπάνης, γίνεται προσπάθεια συσκότισης και γιατί αναλαμβάνει να εκφυλίσει μία από τις λίγες σημαντικές μεταρρυθμίσεις της χώρας.