Ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, πασπαλισμένο με στοιχεία «Τζέιμς Μποντ», για να αλλάξει… τρένο η «ατζέντα» των γεγονότων ή μια υπόθεση κατασκοπείας, «από τη Ρωσία με αγάπη», με επίκεντρο τη χώρα μας και «πρωταγωνίστρια» ένα πρόσωπο «της διπλανής πόρτας»;
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Σφήνα στην καυτή «ατζέντα» των ημερών ο εντοπισμός μιας Ρωσίδας πράκτορος σε ένα μαγαζί με είδη πλεκτικής στο Παγκράτι!
Το ερώτημα αυτό προέκυψε από τη στιγμή που η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δημοσιοποίησε, μέσω του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τον εντοπισμό μιας Ρωσίδας κατασκόπου σε ένα μαγαζί με είδη πλεκτικής στο Παγκράτι.
ΕΥΠ
Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για μια κίνηση «που δεν συνηθίζουν να κάνουν μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο» και μάλιστα όταν πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα επιχειρησιακό «φιάσκο», από τη στιγμή που ο «στόχος» κατάφερε να διαφύγει πριν καταφέρουν να τον συλλάβουν οι ελληνικές Αρχές. «Αν είχε συλληφθεί η συγκεκριμένη γυναίκα θα είχαμε τη δυνατότητα να την εξετάσουμε και να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της στη χώρα μας ή για τις επαφές που ενδεχομένως να είχε. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις, σε διεθνές επίπεδο, που αντίστοιχα πρόσωπα έχουν μετατραπεί σε «διπλούς πράκτορες» και οι χώρες έχουν βγει κερδισμένες», λέει παλιό στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Διαρροή
Το ερώτημα όμως που έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή είναι αν η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε αναπτύξει δράση στη χώρα μας. Στη διαρροή από το κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη, μέσω του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δεν διευκρινίστηκε κάτι τέτοιο και η απορία έμεινε αναπάντητη. Γνωρίζουν ή όχι οι ελληνικές Αρχές τη δράση της συγκεκριμένης γυναίκας; Πρόκειται για μια επιτυχία της ΕΥΠ ή για μια κίνηση με «άρωμα εκλογών» που στόχο έχει αφενός να «καθαρίσει» το όνομά της, η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο στόχαστρο της κοινής γνώμης λόγω του «σκανδάλου των υποκλοπών», και αφετέρου να δείξει «προς τα έξω» ότι η υπηρεσία που εποπτεύεται από τον πρωθυπουργό παράγει έργο; Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει αν τα γνήσια έγγραφα που είχε στην κατοχή της η «Μαρία Τσάλλα», και τα οποία της επέτρεπαν να ταξιδεύει ανενόχλητη στις χώρες Σένγκεν, ήταν ουσιαστικά το «διαβατήριο» για να μπορεί να δρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η «Μαρία Τσάλλα», όπως ήταν το ψεύτικο όνομα της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίροβα, φέρεται να κατάγεται από το χωριό Αττάλη του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων Ευβοίας. Εμφανίστηκε στη χώρα μας ως παιδί Ελλήνων ομογενών και κατέθεσε ληξιαρχική πράξη γέννησης στο Αλιβέρι με ελληνικά στοιχεία ταυτότητας, που ανήκαν σε βρέφος το οποίο είχε πεθάνει στη γέννα τον Δεκέμβριο του 1991 και είναι άγνωστο πώς έφτασε στα χέρια της. Από εκεί, σύμφωνα με το σενάριο που είχε κατασκευαστεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, καταγόταν ο παππούς της. «Το συγκεκριμένο επίθετο είναι αρκετά γνωστό στην Εύβοια, αλλά και ο ηλικιωμένος είναι πρόσωπο υπαρκτό», λέει κάτοικος της περιοχής. Για να πάρει τα απαραίτητα έγγραφα η «Μαρία Τσάλλα» παρουσιάστηκαν στις Αρχές μια γυναίκα και ο δικηγόρος σύζυγος της, δηλώνοντας ότι «τη γνωρίζουν και μάλιστα τη φιλοξενούν και στο σπίτι τους».
Κατάστημα
Στη χώρα μας εγκαταστάθηκε το 2018 και πριν από λίγο καιρό άνοιξε το… γαλάζιο κατάστημα με είδη πλεκτικής στην περιοχή του Παγκρατίου. Οι σχέσεις της με τη γειτονιά ήταν τυπικές, χωρίς κανείς να μπορεί να υποψιαστεί ότι στην πολυκατοικία, μια ανάσα από το κατάστημα, μένει μια Ρωσίδα κατάσκοπος. Μιλούσε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. Ήταν δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασχολούνταν πολύ ενεργά με τη φωτογραφία, δηλώνοντας ερασιτέχνης φωτογράφος με συμμετοχή σε διάφορους διαγωνισμούς. Κάτοικοι της περιοχής είχαν δει τη νεαρή γυναίκα να έχει επαφές και με έναν άντρα, με τις πληροφορίες να λένε ότι ετοιμάζονταν να παντρευτούν. Ο ίδιος όμως φαίνεται ότι έμεινε «στα κρύα του λουτρού» και, από τη μια στιγμή στην άλλη, είδε τη νύφη να εξαφανίζεται στις αρχές Ιανουαρίου, λέγοντας σαν δικαιολογία ότι «θα έκανε ένα επαγγελματικό ταξίδι ώστε να επισκεφθεί συνεργαζόμενες εταιρείες προϊόντων που φέρνει στο κατάστημά της». Από τότε αγνοείται η τύχη της, καθώς η Ρωσίδα κατάσκοπος διέφυγε χωρίς οι ελληνικές Αρχές να προλάβουν να τη σταματήσουν. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες λένε ότι ο πραγματικός σύζυγος της «Μαρίας Τσάλλα» ήταν και αυτός κατάσκοπος στη Βραζιλία. Η σύντροφός του κάποια στιγμή έχασε τα ίχνη του. Της είχε πει ότι πάει στη Μαλαισία, ωστόσο εκείνη, όταν δεν έδωσε σημεία ζωής για αρκετό χρονικό διάστημα, δήλωσε την εξαφάνισή του, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες του και κάνοντας σχετικές αναγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η κίνησή της φαίνεται πως έφτασε μέχρι τη Μόσχα και ήταν η αφορμή για την ανάκληση του «Ντάνιελ» και την επιστροφή του στην πατρίδα, καθώς είχε «καεί».
Η Ιρίνα Αλεξάντροβα, σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων που ονομάζονται «Illegals». Στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια στέλνονται σε χώρες για να αναλάβουν ειδικό ρόλο. «Πρόκειται για κανονικούς πολίτες με απλές ζωές. Ο ρόλος ενός ‘‘illegal’’ είναι να παραμείνει ‘‘αχαρτογράφητος’’ για τις υπηρεσίες της χώρας στην οποία ζει, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος στρατολογεί ανθρώπους και πηγές που είτε έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες ή εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν», λέει ο Βίκτορ Μαντέιρα από το «Institute for Statecraft».