Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Καταστροφικά για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα υπερβολικά rebate

Με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά τη σημερινή (04.06.2015) συνέντευξη Τύπου, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σημειώνει πως αυτές, κινούνται προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της Πολιτικής Φαρμάκου και της εξυγίανσης της φαρμακευτικής αγοράς.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 είναι μη ρεαλιστικός δεδομένου ότι η φαρμακευτική αγορά καλείται για δεύτερη συνεχή χρονιά να προσαρμοστεί σε επίπεδα δαπάνης προ του 2002, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει και ενσωματωθεί στο σύστημα, εκατοντάδες νέα φάρμακα με πολύ υψηλές τιμές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η δημόσια κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 στη χώρα μας ήταν 30% χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Η ΠΕΦ θεωρεί θετικό στοιχείο την πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας σταθερής συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής, κάτι που ισχύει σε όλα τα κράτη και το οποίο σταθερά ζητά η ΠΕΦ την τελευταία δεκαετία. Επίσης αναγνωρίζεται (για πρώτη φορά) το γεγονός ότι η χρήση των τιμών για την παραγωγή εξοικονομήσεων αποτελεί εργαλείο πολιτικής με περιορισμένη εμβέλεια. Αυτό έγινε ιδιαίτερα φανερό στο πρόσφατο παρελθόν όπου η υπερβολική χρήση των τιμών και ειδικότερα οι επιλεκτικές μειώσεις τιμών στα οικονομικά φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας οδήγησαν στην έξαρση της υποκατάστασης των παλιών φθηνών από νεώτερα ακριβότερα και στην αύξηση της δαπάνης.

Ως προς τις εξαγγελίες αναφορικά με την απλοποίηση του συστήματος επιστροφών και τον υπολογισμό του rebate κλιμακωτά με βάση τον όγκο των πωλήσεων προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 150 εκατ. € για το 2015, η ΠΕΦ σημειώνει ότι παρόλο που ο καταμερισμός των επιστροφών με βάση τον όγκο αποτελεί δίκαιη προσέγγιση, το επιπλέον ποσό τν 150 εκατ. € είναι μη ρεαλιστικό και δυσβάστακτο. Το σύστημα της αναλογικότητας πρέπει να ισχύσει αλλά το συνολικό ποσό rebate και clawback δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της δαπάνης. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να προέλθει από διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ο εξορθολογισμός της χρήσης των νέων ακριβών θεραπειών, η επέκταση της χρήσης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και το πλαφόν συνταγογράφησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν γνωστές οι τεχνικές λεπτομέρειες της συγκεκριμένης παρέμβασης, ώστε να κριθεί με ποιον ακριβώς τρόπο και από ποιους θα προκύψει το επιπλέον ποσό που προανήγγειλε το υπουργείο.

Η ΠΕΦ χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για τη μείωση των συμμετοχών των ασθενών και την εισαγωγή οικονομικών κριτηρίων με στόχο την ανακούφιση των ασθενών οικονομικά πολιτών, τονίζοντας ότι θα είναι αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια μέσω της διάθεσης ελληνικών φαρμάκων είτε σε χαμηλές τιμές είτε ακόμη και δωρεάν προκειμένου ο Έλληνας ασθενής να εξακολουθήσει να διαθέτει οικονομικές αξιόπιστες και ποιοτικές επιλογές σε κάθε θεραπευτική κατηγορία.

Η ΠΕΦ βρίσκεται στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να σχεδιαστεί μια συνολική φαρμακευτική πολιτική προς όφελος των ασθενών, της Δημόσιας Ασφάλισης και της Ανάπτυξης.
Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διαθέτει σήμερα τη δυναμική προκειμένου να καταστεί θεμελιακός πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάδας με ορίζοντα το 2020, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας κατά 50%, στην αύξηση του ανθρώπινου της δυναμικού κατά 30% και στον διπλασιασμό των επενδύσεών της σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Η πραγματοποίηση των στόχων αυτών απαιτεί τον σχεδιασμό μιας σταθερής συνολικής εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου που θα παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για την αύξηση της χρήσης των ποιοτικών και προσιτών φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ