Σε ακινησία αναμένεται να θέσουν χιλιάδες φορολογούμενοι τα οχήματα τους συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της βενζίνης. Το περσινό έτος εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, 132.000 ιδιοκτήτες έθεσαν σε ακινησία τα αυτοκίνητα τους έναντι 84.000 το 2019.
Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, εκτός και εάν παραταθεί η περίοδος, όπως είθισται να γίνεται κάθε χρόνο. Με τη διαδικασία της “ηλεκτρονικής ακινησίας”, οι κάτοχοι των οχημάτων, δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την εφορία. Με ηλεκτρονική αίτηση η οποία περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος, ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία. Όσοι θέσουν σε ακινησία το όχημα τους θα πρέπει να ξέρουν ότι:
– Αυτοκίνητο για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία.
– Όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Ειδικότερα:
1. Επιβατικά Ι.Χ. οχήματα και οι μοτοσικλέτες τίθενται εφεξής σε ακινησία ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας mycar.aade.gov.gr, χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη φορολογική αρχή.
2. Για τη μη καταβολή των τελών το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
3. Η ύπαρξη οφειλών από τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος έτους ή προηγούμενων ετών δεν συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης για ηλεκτρονική θέση του οχήματος σε ακινησία.
4. Μετά τη θέση του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά, τα στοιχεία κυκλοφορίας αφαιρούνται από το όχημα και φυλάσσονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δηλώνονται υπευθύνως κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.
5. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην πλατφόρμα mycar.aade.gov.gr. Για την είσοδό του χρησιμοποιεί τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet και επιλέγει “Ακινησία”. Στην εφαρμογή εμφανίζεται το σύνολο των επιβατικών Ι.Χ. οχημάτων και μοτοσικλετών ιδιοκτησίας του, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέγει το όχημα ή τη μοτοσικλέτα, το οποίο ή την οποία θέλει να θέσει σε ακινησία και εφόσον η κατάστασή του/της είναι “σε κίνηση” υποβάλλει το αντίστοιχο αίτημα.
Με αφορμή ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί προς την ΑΑΔΕ, αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ έχει δηλωθεί ακινησία του οχήματος, πηγές προσκείμενες στην ΑΑΔΕ δήλωσαν ότι «εάν έχει δηλωθεί το όχημά εμπρόθεσμα σε ακινησία, ο ιδιοκτήτης να αγνοήσει το ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας. Το ειδοποιητήριο αναρτάται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, μόνο στην περίπτωση που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην άρση της ακινησίας».
Διαβάστε ακόμη
Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας – Πώς θα γίνεται η κατάθεση πινακίδων
Βήμα βήμα η κατάθεση πινακίδων οχημάτων ηλεκτρονικά