Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Κατάθεση Ράικου: «Κράτα χαμηλά Καλογρίτσα-Αττικής»

Κατάθεση Ράικου: «Κρατά χαμηλά Καλογρίτσα-Αττικής»

Σε σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με παρέμβαση του πρώην αναπληρωτού υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σε έρευνα που διεξήγαγε την περίοδο που ήταν στο τιμόνι της εισαγγελίας Διαφθοράς, προχώρησε η εισαγγελέας Εφετών, Ελένη Ράικου στην κατάθεσή της ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Όπως ανέφερε, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να είχε ζητήσει από την ίδια να μην προχωρήσει ως όφειλε στην έρευνα που διενεργούσε σχετικά με τις δανειοδοτήσεις εκατ. ευρώ σε επιχειρηματίες από την Τράπεζα Αττικής, μεταξύ αυτών και οι δανειοδοτήσεις του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.
Συγκεκριμένα, η Ελένη Ράικου αποκάλυψε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να μην περαιώσει τη δικογραφία της υπόθεσης αυτής. Μάλιστα,η ίδια φέρεται στην κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, να έκανε λόγο για καθαρή παρέμβαση και δήλωσε άγνοια για την εξέλιξη της υπόθεσης. Η Ελένη Ράικου προχώρησε στην αποκάλυψη αυτή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη. Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς όχι μόνο επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά φέρεται να απάντησε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν πρώτος στη λίστα με τους επιχειρηματίες που είχαν δανειοδοτηθεί από την Τράπεζα Αττικής.
Η έρευνα της εισαγγελέως Διαφθοράς είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017 έπειτα από πόρισμα και μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Την προκαταρκτική εξέταση διενεργούσαν μάλιστα οι επίκουροι εισαγγελείς από τους εισαγγελείς Ντζούρα και Σέβη.
Πόρισμα-«φωτιά» της ΤτΕ

Το πόρισμα της ΤτΕ είχε διαπιστώσει σημεία και τέρατα στα δάνεια που χορηγούσε η Τράπεζα Αττικής σε επιχειρηματικούς ομίλους. Πιο αναλυτικά, διαπίστωνε χορηγήσεις μεγάλων δανείων σε εταιρείες – σφραγίδα, ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου πιστοδοτήσεων, παραβιάσεις στοιχειωδών τραπεζικών κανόνων, πλουσιοπάροχες αμοιβές σε έναν μικρό στρατό συμβούλων και εξωτερικών συνεργατών, έκδοση εγγυητικών αξίας εκατ. ευρώ δίχως να εισπράττονται αμοιβές, διάτρητες δομές εταιρικής διακυβέρνησης και δανειοδοτήσεις για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Στο ίδιο πόρισμα γινόταν επίσης λόγος για σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους το 2015 και το 2016 παρά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων της τράπεζας και τις οδηγίες της ΤτΕ για αυτοσυγκράτηση. Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος και την αντικατάσταση της τότε διοίκησης από την κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση επιχείρησε να τοποθετήσει ανθρώπους της επιρροής της στη νέα διοίκηση. Κάτι που τελικά δεν επετεύχθη λόγω προσπαθειών της ΤτΕ.

Ποινικές διώξεις για τα δάνεια

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2019 η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, καθώς και για ηθική αυτουργία στην απιστία εις βάρος των νόμιμων εκπροσώπων πέντε εταιρειών που πήραν τα δάνεια. Ειδικότερα, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι προκλήθηκε ζημία στην περιουσία της τράπεζας από πέντε δάνεια συνολικού ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ, την περίοδο από το 2011 έως το 2015. Μεταξύ των εταιρειών που φέρονται να είχαν λάβει τα δάνεια ήταν και η εταιρεία «Τοξότης» συμφερόντων Καλογρίτσα.

Η «αραχνιασμένη» έρευνα της Τουλουπάκη

Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» οι δανειοδοτήσεις αυτές δεν ήταν και οι μόνες για τις οποίες είχε ενημερωθεί η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Τον Νοέμβριο του 2018 ο τότε πρόεδρος της Τράπεζας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς δήλωση γνωστοποίηση μαζί την «Ενδιάμεση Ενημέρωση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας. Στην αναφορά του ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ανέφερε προς τους εισαγγελείς ότι «από το περιεχόμενο της ως άνω έκθεσης προκύπτουν ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως χρίζουν περαιτέρω έρευνας» και ζητούσε να αξιολογηθούν τα ευρήματα της για «τις από το νόμο επιβαλλόμενες ενέργειες» των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου αφορούσε στις δανειοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα από τον Ιανουάριο του 2017 έως και το Μάρτιο του 2018. Σύμφωνα με την έκθεση κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος 2017 – Μάριος 2018) οι ελεγκτές διαπίστωσαν αύξηση των συνολικών υπολοίπων των εταιρειών του ομίλου από 105,9 εκατ. ευρώ σε 119,06 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα το ακάλυπτο μέρος των πιστοδοτήσεων είχε αυξηθεί από 76,14 εκατ. ευρώ σε 91,34 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει πως αν και οι πιστοδοτήσεις είχαν αυξηθεί εντούτοις δεν είχε συμβεί το ίδιο με τις εξασφαλίσεις. Κάτι που σήμαινε ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα για τον όμιλο Καλογρίτσα.

Η αίτηση πτώχευσης της «Τοξότης» (του Καλογρίτσα) εκθέτει την «Αττικής»

Αν και ο εσωτερικός έλεγχος έδειχνε ότι οι διευκολύνσεις προς τον όμιλο Καλογρίτσα συνεχίζονταν ακόμη και σήμερα η εισαγγελική έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς δεν έχει καταλήξει σε αποτελέσματα. Μάλιστα, με δεδομένα τα αποτέλεσμα της έκθεσης του καθηγητή Γιαννίδη που είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ», η οποία διαπίστωνε την τέλεση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων από στελέχη της τράπεζας για τις διευκολύνσεις προς τον όμιλο την επίμαχη περίοδο, το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα η έρευνα των εισαγγελέων δεν έχει αποδώσει εγείρει ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ