Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Καταιγίδες στον Ειρηνικό προκαλεί η μολυσμένη ατμόσφαιρα της Κίνας

Η μόλυνση του αέρα στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες έχει γεωγραφικά πολύ ευρύτερες επιπτώσεις στα επαναλαμβανόμενα καιρικά φαινόμενα στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπως προκύπτει από νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι ενισχύουν τις καταιγίδες πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, και αυτές τροφοδοτούν τα καιρικά συστήματα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στη διάρκεια του χειμώνα, επισημαίνει το BBC.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ο επικεφαλής της έρευνας από το Jet Propulsion Laboratory στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, Γιουάν Ουάνγκ, δήλωσε:

«Οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Η ρύπανση προκαλεί πιο πυκνά σύννεφα και μεγαλύτερη ατμοσφαιρική κατακρήμνιση».

Στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, η ατμοσφαιρική ρύπανση φθάνει συχνά σε επικίνδυνα επίπεδα, ενώ η ρύπανση στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας, επίσης ξεπερνά συχνά το ανώτατο όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις του είναι πιο εκτεταμένες.

Για να αναλύσουν το φαινόμενο, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα χρησιμοποίησαν μετεωρολογικά μοντέλα με ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της ασιατικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα καιρικά συστήματα.

Η επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι εντόπισε μικροσκοπικά ρυπογόνα σωματίδια να αιωρούνται με κατεύθυνση τον βόρειο Ειρηνικό κι εκεί να αλληλεπιδρούν με σταγονίδια νερού στον αέρα.

Αυτό, εξηγούν οι επιστήμονες, κάνει πυκνότερα τα σύννεφα με αποτέλεσμα να σχηματίζονται σφοδρότερες καταιγίδες πάνω από τον ωκεανό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η καθηγήτρια Έλι Χάιγουντ, φυσικός- κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, είπε: «Αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο -στις περιπτώσεις που επικάθεται πάνω από περιοχές- αλλά και (μικρότερη επίπτωση) σε άλλα μέρη του κόσμου…».

 

Πηγή: tanea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ