Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Κατεπείγουσα τροπολογία για τις συνταγογραφήσεις από το υπ. Υγείας

Με επείγουσα τροπολογία θα προσπαθήσει να ελέγξει το μηνιαίο συνταγογραφικό στόχο στους γιατρούς για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης το υπουργείο Υγείας μετά την απόφαση του ΣτΕ να «παγώσει» το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Όπως έγινε γνωστό, περιορισμοί θα ισχύσουν και στις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ θα γίνουν σεβαστές και για το λόγο αυτό αύριο το απόγευμα θα γίνει έκτακτη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την επείγουσα τροπολογία που πρέπει να καταθέσει το υπουργείο.

Με αυτή θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα «να τοποθετείται μηνιαίος συνταγογραφικός στόχος στους γιατρούς για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Περιγράφοντας τις αλλαγές πρόσθεσε ότι στην τροπολογία «θα λαμβάνονται υπόψιν η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα, ο αριθμός των ασθενών. Έτσι θα είναι το σύστημα πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο».

Διαγνωστικά

Σε ό, τι αφορά τις εξαγγελθείσες επίσχεση εργασίας των εργαστηριακών ιατρών στα διαγνωστικά κέντρα από την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός διεμήνυσε ότι «ο καταλογισμός του clawback του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα γίνει σε μηνιαία βάση, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, εάν το κάνουν νομίζοντας ότι έτσι θα εξαιρεθούν του clawback, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο προετοιμάζεται ώστε «την άλλη εβδομάδα να λειτουργούν κατά το δυνατόν τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ, ώστε να μπορούν εκεί οι πολίτες να λάβουν άμεσες υπηρεσίες».
Μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν αντιληφθούν όλοι οι πάροχοι τον τρόπο με τον οποίο θα καταλογιστεί το clawback του 2014, πολλοί δεν θα ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο της επισχέσεως, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν θέλουν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Και ο ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει σύμβαση υποχρεωτικά με κανέναν».

Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Απ’ την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μπέζας πρόσθεσε σε σχέση με την τροπολογία ότι θα περιλαμβάνει και ένα ίδιο μηχανισμό πλαφόν στις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις.

«Εκτός από το πλαφόν στους ιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα υπάρχει και ένα πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ανά ειδικότητα (κλπ) για τις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας.
Ο υπολογισμός θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη και τα σταθμισμένα στοιχεία του 2013. «Δεν θα είναι όμως ένα οριζόντιο πλαφόν. Δε θα εξαρτάται δηλαδή από την περσινή συνταγογράφηση αλλά θα καθοριστεί με βάση πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια και τις ανάγκες των ειδικοτήτων» ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ