Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Καθηγητές άφησαν μαθητές να αντιγράψουν (φωτο)

Τις στρεβλώσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και τα τρωτά σημεία του ίδιου του νέου συστήματος του Νέου Λυκείου, ανέδειξε, όπως αποδεικνύεται, η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων χθες για πρώτη φορά στις προαγωγικές εξετάσεις των περίπου 88.000 μαθητών της Α΄ Λυκείου.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρουν ότι καθηγητές σε σχολεία της Αττικής, λόγω των πολύ δύσκολων θεμάτων της Τράπεζας Θεμάτων, άφησαν τους μαθητές τους να αντιγράψουν, για να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των συνομηλίκων τους από άλλα σχολεία της χώρας στη μάχη για μία θέση στα ΑΕΙ. Και αυτό, διότι ο βαθμός της Α΄ Λυκείου συνυπολογίζεται στα τελικά μόρια εισαγωγής στη Γ΄ Λυκείου. Την ίδια στιγμή, απεσύρθησαν από την Τράπεζα περί τα 20 θέματα της Άλγεβρας, 25 της Γεωμετρίας και άλλα 20 της Φυσικής, εξαιτίας ασαφειών που είχαν ή λόγω του υψηλού βαθμού δυσκολίας τους. Τεχνικά, πάντως, χθες δεν κατεγράφησαν προβλήματα κατά την κλήρωση των θεμάτων.

Ειδικότερα, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου ξεκίνησαν χθες τις προαγωγικές εξετάσεις με βάση το πρόγραμμα του σχολείου τους. Πραγματοποιήθηκαν 1.942 εξετάσεις μαθημάτων (σε κάποια σχολεία εξετάστηκαν δύο μαθήματα μαζί). Δύο θέματα (2ο, 4ο) επιλέγησαν κατά 50% με ηλεκτρονική κλήρωση από την Τράπεζα που οργανώνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τα άλλα δύο (1ο, 3ο) από τους διδάσκοντες καθηγητές. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το ηλεκτρονικό σύστημα ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά και η διαδικασία διεξήχθη χωρίς προβλήματα. Ενδεικτικά, μόνο σε έξι λύκεια σε όλη τη χώρα έγινε δεύτερη κλήρωση, επειδή από τα ίδια τα λύκεια έγινε λάθος στην καταχώριση στο Σύστημα Προγραμματισμού Εξετάσεων.

Τα προβλήματα που ανέκυψαν αφορούν το διαφορετικό βαθμό δυσκολίας των θεμάτων που κληρώθηκαν από την Τράπεζα. Ενδεικτικά, μαθητές από το 7ο Λύκειο Αθηνών στην οδό Σπύρου Μερκούρη δήλωσαν στην Καθημερινή ότι «τα θέματα των Αρχαίων που κληρώθηκαν από την Τράπεζα Θεμάτων ήταν σχετικά δύσκολα, όμως, ευκολότερα από τα θέματα που επέλεξε ο καθηγητής». Δεν υπήρξαν οι ίδιες αντιδράσεις σε ιδιωτικό σχολείο του Ψυχικού για τα θέματα που κληρώθηκαν επίσης στα Αρχαία. «Ήταν βατά», ανέφερε στην Καθημερινή μαθήτρια.

Αντίθετα, πολύ δύσκολα κρίθηκαν από κάποιους τα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά. «Οι ασκήσεις από την Τράπεζα ήταν πολύ απαιτητικές και δεν είχαν σχέση με το πνεύμα του σχολικού βιβλίου. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος διδασκαλίας» ανέφερε στην «Κ» μαθηματικός σε Λύκειο της Αττικής. Σε άλλο Λύκειο της Αττικής, καθηγητές άφησαν τα παιδιά να αντιγράψουν, για να… διασώσουν βαθμολογικά ό,τι μπορούσαν. Δεν υπάρχει η ίδια εικόνα για τη Χημεία, όπως είπε στην Καθημερινή ο κ. Γ. Χατζητέγας, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου: «Ολα τα θέματα υψηλότερης δυσκολίας της Χημείας ανάγονται τελικά σε δύο τύπους ασκήσεων που έχουν αριθμητικές παραλλαγές».

21833c789fdba9c186fa7b4229edc9c8

 

917fb59d37d88f79f61c49b898766d78

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ