Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Καθημερινό «σαφάρι» για τα φάρμακα!

Αν και ημερολογιακά βρισκόμαστε πλέον στο φθινόπωρο, η παρατεταμένη καλοκαιρία βοηθά να μην έχουμε πολλά κρούσματα ιώσεων και λοιμώξεων, ειδικά του ανώτερου αναπνευστικού, με συνέπεια η ζήτηση σε σιρόπια για τον βήχα ή τον πονόλαιμο, αλλά και αντιβιοτικά να παραμένει χαμηλή.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Παιδικά αντιβιοτικά και σιρόπια, αλλά και σκευάσματα για τη γονιμότητα και αντιδιαβητικά είναι άφαντα από τα ράφια των φαρμακείων


Ωστόσο, οι ελλείψεις σε τέτοιου είδους σκευάσματα επιμένουν και γεννούν προβληματισμό στους γονείς για το τι μέλλει να συμβεί αργότερα, τον χειμώνα, που το κρυολόγημα και η γρίπη θα… θερίζουν μικρούς και μεγάλους. Στην Ελλάδα έχουμε 6.300 κωδικούς σκευασμάτων στα φαρμακεία. Από αυτά 140 βρίσκονται σε έλλειψη, σύμφωνα με τη λίστα που έχει αναρτήσει στο site του ο ΕΟΦ.

Όπως εξηγεί ο Θοδωρής Σκυλακάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, οι μεγαλύτερες ελλείψεις στα φάρμακα εντοπίζονται σε τρεις κατηγορίες, που αφορούν κυρίως παιδιά, νέους και ενηλίκους.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια και δισκία, με τα σκευάσματα που περιέχουν ως δραστική ουσία την αμοξυκιλλίνη να είναι αυτά που έχουν γίνει άφαντα από τα ράφια των περισσότερων φαρμακείων.

Ελλείψεις

Αυτές οι ελλείψεις σχετίζονται με την έλλειψη της δραστικής ουσίας -δηλαδή με την έλλειψη των πρώτων υλών- και φυσικά δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από το γεγονός ότι στο προηγούμενο διάστημα μας έπληξαν διαδοχικά κύματα ιώσεων, με το 2023 να χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «η χρονιά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού», του ιού SRV που έκανε θραύση στη μετα-COVID εποχή. Δεν βοήθησε και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει εμβόλιο για την προφύλαξη από τον ιό SRV, αλλά τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση τα νέα είναι αισιόδοξα, καθώς πλέον έχουμε εμβόλια στα σκαριά που θα λάβουν στο προσεχές διάστημα άδεια κυκλοφορίας.

Όμως δεν είναι μόνο ο ιός SRV που ταλαιπώρησε κι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους. Το «παρών» δίνει και η εποχική γρίπη με όψιμη πλέον εκδήλωση που κρατάει μήνες, αλλά και το κρυολόγημα, η λοίμωξη COVID, η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η οξεία αμυγδαλίτιδα, οι γαστρεντερίτιδες, που καταγράφουν έξαρση στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, και άλλα νοσήματα όπως οδοντιατρικές φλεγμονές που απατούν τη λήψη αντιβιοτικών και άλλων σκευασμάτων.

φάρμακα

Παράλληλα απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων τα σιρόπια για τον βήχα και τον πονόλαιμο, και επειδή αυτές οι ελλείψεις αφορούν κυρίως νήπια και παιδιά, που θεωρούνται και πιο ευάλωτα, οι γονείς τους αγχώνονται και ταλαιπωρούνται κάνοντας «σαφάρι» στα φαρμακεία για να βρουν ένα σκεύασμα ευρείας χρήσης. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσει μια νέα ψηφιακή εφαρμογή, ένα δωρεάν application για κινητά τηλέφωνα, που όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα δείχνει αν το σκεύασμα που μας συνταγογράφησε ο γιατρός υπάρχει ή είναι σε έλλειψη, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία.

Ο δεύτερος πυλώνας όπου καταγράφονται ελλείψεις αφορά στα σκευάσματα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κυρίως φάρμακα γονιμότητας, τα οποία χορηγούνται για τη διέγερση των ωοθηκών και ό,τι άλλο απαιτείται να προηγηθεί προτού μια γυναίκα υποβληθεί σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να δίνονται με βάση ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο και, αν μια γυναίκα που θέλει να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση δεν τα λάβει στην κατάλληλη ώρα και στη σωστή δοσολογία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Γι’ αυτές τις ελλείψεις ευθύνεται το γεγονός ότι δεν φτάνουν στη χώρα μας οι ποσότητες των φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα έπρεπε να έρθουν, γιατί η Ελλάδα έχει χαμηλές τιμές φαρμάκων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε υπάρχει οικονομικό κίνητρο να δοθούν αλλού. Είναι ευνόητο ότι όπου τα φάρμακα έχουν πολύ πιο ακριβή τιμή, το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να έχουν αισθητά πιο ακριβά φάρμακα από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ να κατέχουν τον τίτλο του «παγκόσμιου πρωταθλητή» στα ακριβά φάρμακα.

Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών δίνει μια ανάσα στο σύστημα, αλλά απαιτούνται διαρκείς έλεγχοι της φαρμακευτικής αγοράς ώστε οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί να εφαρμόζονται κιόλας.

Τέλος, υπάρχει ένα τρίτο ιατρικό πεδίο που μαστίζεται από σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων.

Πρόκειται για τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον -με πρόσθετες ενδείξεις- και για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μια εκθετική αύξηση στη ζήτηση, με συνέπεια ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται το φάρμακο να εξαπλασιαστεί. Αυτό αμέσως άλλαξε τις ισορροπίες και φυσικά είναι αδύνατον η φαρμακευτική αγορά να ανταποκριθεί τόσο γρήγορα σε τόσο μεγάλη αύξηση της ζήτησης, διότι η παραγωγή των φαρμάκων δεν μπορεί να «απογειωθεί» από τη μια μέρα στην άλλη.

Συνεπώς, οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα. Έχει σχέση με την έλλειψη πρώτων υλών, τις παράλληλες εξαγωγές, την ανάγκη εξορθολογισμού των τιμών, την απόσυρση παλαιών φθηνών φαρμάκων και την υποκατάστασή τους από νεότερα και ακριβότερα σκευάσματα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλία: Η απόλυτη καταστροφή σόκαρε ακόμα και τους ειδικούς ψυχικής υγείας!

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας και το… ασυμβίβαστο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ