Μία ημέρα μετά τον παγκόσμιο συναγερμό που προκλήθηκε από την αμερικανική αποκάλυψη για μια νέα ρωσική, διαστημική απειλή μέσω της ανάπτυξης ενός υπερόπλου που έχει να κάνει και με πυρηνικά, ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Αν και οι διαρροές της Τετάρτης προκάλεσαν τεράστιες ανησυχίες, επισήμως η Ουάσινγκτον δήλωσε την Πέμπτη αφενός ότι σκοπεύει να έρθει απευθείας σε επαφή με τη Μόσχα για την διαχείριση του θέματος που έχει προκύψει, αφετέρου ότι δεν υπάρχει πραγματική άμεση απειλή για τον απλό κοσμο.
«Δεν πρόκειται για κάτι που έχει αναπτυχθεί και αποτελεί ενεργή απειλή. Και παρόλο που η επιδίωξη της Ρωσίας να αποκτήσει αυτήν την συγκεκριμένη δυνατότητα είναι ανησυχητική, δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός. Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπινα όντα ή να προκαλέσει σωματική καταστροφή εδώ στη Γη. Τούτου λεχθέντος, παρακολουθούμε στενά αυτή τη ρωσική δραστηριότητα και θα συνεχίσουμε να την λαμβάνουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά», σχολίασε από τον Λευκό Οίκο ο Τζον Κιρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Αν και από το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνούνται να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες επικαλούμενοι απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας, όσες διέρρευσαν αναφέρουν ότι η Μόσχα πειραματίζεται με όπλα για την δυνατότητα απενεργοποίησης των δορυφόρων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε τυφλώσει ουσιαστικά τα συστήματα των εν δυνάμει εχθρών της, είτε στρατιωτικά είτε τηλεπικοινωνιακά, δίνοντας στη Ρωσία σαφές πλεονέκτημα έναντι οποιασδήποτε δυτικής χώρας.
Αν και λέγεται ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ενημέρωση των ευρωπαίων συμμάχων τους για αυτήν την ανάπτυξη του ρωσικού διαστημικού υπερόπλου που δείχνει να αναβιώνει τον περίφημο «Πόλεμο των Αστρων» της δεκαετίας του ’80, διευκρινίζεται πάντως ότι αυτό δεν θα μπορεί να αποφέρει απευθείας πλήγματα από διαστήματος σε στόχους στη Γη και πολύ περισσότερο με πυρηνικές κεφαλές, όπως ανέφερε μια αναπτυσσόμενη παραφιλολογία τις πρώτες ώρες μετά την αμερικανική αποκάλυψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NASA: Βλάβη στο σύστημα λέιζερ του διαστημικού οχήματος Perseverance στον Άρη
Η ΕΕ στον «πόλεμο των άστρων»: Νέα στρατηγική για την άμυνα και την ασφάλεια στο διάστημα