Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Κατηγορίες μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών με φόντο τους μετανάστες στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Κατηγορίες εκτοξεύονται μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών καθώς κλιμακώνεται η μεταναστευτική κρίση.

Με χιλιάδες στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την ΕΕ να αποφύγει τα… διπλά πρότυπα στην επίλυση του σημερινού δράματος.

Υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει το Μινσκ με τον ίδιο τρόπο που κάποτε βοήθησε την Τουρκία με μετρητά, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές.

O Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι συνεπής στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες για να περάσουν στην ΕΕ.

Αναφερόταν στη συμφωνία του 2016, βάσει της οποίας η ΕΕ προσέφερε κεφάλαια στην Τουρκία, η οποία υποσχέθηκε με τη σειρά της πως θα δέχεται πίσω μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο και πέρασαν παρανόμως στην Ελλάδα. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τη Λευκορωσία.

«Χθες, στη διάρκεια ορισμένων πολιτικών συζητήσεων εμπειρογνωμόνων ειπώθηκε: γιατί, όταν έρχονται πρόσφυγες από την Τουρκία, η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν στην Τουρκική Δημοκρατία; Γιατί δεν είναι δυνατό να βοηθηθούν οι Λευκορώσοι με τον ίδιο τρόπο;», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Επίτροπος Μετανάστευσης λέει ότι η εστίαση πρέπει να είναι στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν πρόκειται πρωτίστως για μια μεταναστευτική κρίση. Πρόκειται για επίθεση από ένα απελπισμένο, παράνομο καθεστώς. Και η απάντησή μας πρέπει να είναι ανάλογα με αυτό. Και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε περισσότερους ανθρώπους να παρασυρθούν σε αυτή την κατάσταση», είπε η Ίλβα Γιόχανσον στο Euronews.

Κυρώσεις σε βάρος αεροπορικών εταιρειών εξετάζει η ΕΕ
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορείται για σκόπιμη ενορχήστρωση της σημερινής κρίσης φέρνοντας χιλιάδες μετανάστες στη Λευκορωσία από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, προκειμένου να τους ωθήσει να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες λένε ότι τώρα επιδιώκουν να επεκτείνουν τις κυρώσεις πέρα από το καθεστώς του αυταρχικού ηγέτη και θα μπορούσαν να προχωρήσουν ήδη από την Τετάρτη στην επιβολή κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες εκτός ΕΕ που θεωρούνται ύποπτες για τη διακίνηση μεταναστών προς το Μινσκ.

Χρειαζόμαστε εκτεταμένες κυρώσεις έναντι του καθεστώτος της Λευκορωσίας και ο πρόεδρος της [Επιτροπής] δήλωσε επίσης ότι διερευνούν τη δυνατότητα θέσπισης κυρώσεων κατά αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που εμπλέκονται στη διακίνηση μεταναστών, είπε η Ντάνα Σπίναντ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται μέχρι στιγμής να κατονομάσει συγκεκριμένους αερομεταφορείς, αλλά η κρατική Belavia θεωρείται ως ο κύριος… ύποπτος. Σκέψεις υπάρχουν και για την Aeroflot, αλλά και για τις τουρκικές αερογραμμές.

Το Μινσκ λέει ότι δεν προσπαθεί να ξεκινήσει μια διαμάχη, αλλά οποιαδήποτε σύγκρουση θα προσελκύσει πιθανότατα τους συμμάχους τους στη Μόσχα, η οποία, σύμφωνα με την Πολωνία, βρίσκεται πίσω από τη συνοριακή κρίση.

Διαβάστε ακόμη 

Ο Λευκορώσος πρόεδρος απειλεί για τους μετανάστες στα σύνορα με εμπλοκή της Ρωσίας

Δραματικές εικόνες στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας με εκατοντάδες μετανάστες



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ