Στο 15% του ΑΕΠ, αντί των προσδοκιών για 25%, θα περιοριστεί το όφελος της μείωσης του δημοσίου χρέους της χώρας, από την αναδρομική εφαρμογή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ειδικότερα, από το πακέτο των 48,7 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Ελλάδα για τη στήριξη των τραπεζών, το ποσό που διατέθηκε καθαρά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι 28 δισ. ευρώ (15,1% του ΑΕΠ). Επίσης, ποσό ύψους 14 δισ. ευρώ αφορά σε κεφάλαια που παρασχέθηκαν για την εξυγίανση οκτώ τραπεζών (που δεν θεωρείται ανακεφαλαιοποίηση), ενώ ποσό περίπου 7 δισ. ευρώ (που θα διευρυνθεί προς τα 10 δισ. ευρώ) αποτελούν το αποθεματικό.
Αυτό σημαίνει πως το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης που μπορεί να «φύγει» από το δημόσιο χρέος είναι 28 δισ. ευρώ, που αναλογεί σε 15 μονάδες του ΑΕΠ. Μπορεί να απέχει από το 25% του ΑΕΠ, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική ελάφρυνση, εφόσον υλοποιηθεί, στη διάρκεια του 2014 και θα συμβάλει στην προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το χρέος, σε συνδυασμό πάντα και με άλλους παράγοντες, βασικότερος των οποίων είναι η επάνοδος της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Οι προσδοκίες για νέα μείωση
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει δηλώσει πως, το επόμενο καλοκαίρι, θα ζητήσει από το Eurogroup νέα μείωση του δημοσίου χρέους, εφόσον ο προϋπολογισμός του 2013 παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, ενεργοποιώντας τη σχετική ρήτρα που περιέχεται στη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου.
«Σύμμαχος» του υπουργού Οικονομικών είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο κάθε φορά υπενθυμίζει τη σχετική υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ευρωζώνη για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπενθυμίζει πως το σχέδιο για το ελληνικό χρέος, που αποφασίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2012, περιέχει εκτός των άλλων και δεσμεύσεις των χωρών της Ευρωζώνης όπως:
– Να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους κατά 1,4% του ΑΕΠ στις αρχές του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.
– Να λάβουν μέτρα το 2015, ώστε να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Το ΔΝΤ τονίζει πως, με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, οι συγκεκριμένοι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, ενώ ανησυχεί πως τυχόν αστοχίες στις εξελίξεις για το ΑΕΠ, στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και στα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορούν να εκτροχιάσουν εντελώς την πορεία του χρέους. Το δημόσιο χρέος, από το 156,9% του ΑΕΠ το 2012, θα αυξηθεί σε 175,8% του ΑΕΠ το 2013, και θα ξεκινήσει να υποχωρεί από το 2015, που θα διαμορφωθεί στο 168,2% του ΑΕΠ και στο 159,5% το 2016.
Θα είναι δύσκολο χωρίς νέες παρεμβάσεις να μειωθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ το 2020σε μια τετραετία και αυτή είναι η παράμετρος που ανησυχεί το ΔΝΤ.