Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποκαταστάθηκε στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, μετά τη διακοπή της για πέντε ημέρες, όσο μαίνονταν οι ταραχές στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη χώρα.
Στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Κεντρικής Ασίας, με πληθυσμό κάπου 1,8 εκατ. κατοίκων, ήταν ξανά εφικτή η πρόσβαση σε εγχώριους και διεθνείς ιστότοπους, την ημέρα κήρυξης εθνικού πένθους, μετά τις χειρότερες ταραχές στην ιστορία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας από την ανεξαρτησία της.
Η ζωή επανέρχεται σταδιακά στην ομαλότητα, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να κυκλοφορούν και πάλι, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων το πρωί της Δευτέρας.
Οι αρχές του Καζακστάν διατείνονται πως οι αιματηρές ταραχές στην Αλμάτι οφείλονταν σε επίθεση «τρομοκρατικών οργανώσεων» και εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο που καλύφθηκαν από ΜΜΕ σε διεθνές επίπεδο οι ταραχές, που άρχισαν με τις διαδηλώσεις εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων στο δυτικό τμήμα της χώρας τη 2η Ιανουαρίου.
Το βράδυ χθες Κυριακή, το υπουργείο Πληροφοριών απέσυρε ανακοίνωση που είχε αναρτήσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Telegram κι ανέφερε πως σκοτώθηκαν πάνω από 164 άνθρωποι στις ταραχές στη χώρα. Υποστήριξε ότι η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα εξαιτίας «τεχνικού λάθους».
Σε ανακοίνωσή της προς τον Τύπο σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η ειδησεογραφία και η αρθρογραφία στα ξένα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν «τη λαθεμένη εντύπωση ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν στράφηκε εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ενώ κατ’ αυτό «οι δυνάμεις ασφαλείας μας αντιμετώπισαν βίαια πλήθη που διέπρατταν τρομοκρατικές ενέργειες».
Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Καζακστάν την τελευταία εβδομάδα. Οι δικαστικές αρχές έχουν αρχίσει έρευνες για διάφορα αδικήματα, ενώ σύμφωνα με διαρροές αρκετοί από τους συλληφθέντες είναι αλλοδαποί.
Το κύμα διαμαρτυριών πυροδοτήθηκε από την αγανάκτηση του κόσμου για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια. Ωστόσο στη συνέχεια αυτό επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε βίαιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της πετρελαιοπαραγωγού πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΞ: Δεν έχει προκύψει ζήτημα με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Καζακστάν
Συνομιλία Πούτιν-Τοκάγιεφ για τα μέτρα καταστολής των ταραχών στο Καζακστάν