Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Και 1, και 2, και 3, και 4 Μνημόνια…

Κακή έκβαση για την Ελλάδα είχε η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο για μια «θετική για τη χώρα συνεδρίαση», σε αυτήν αποφασίστηκε η περαιτέρω, έκτακτη λήψη προληπτικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, πέρα από τα όσα έχουν γίνει ήδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποφασίστηκε και προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, στο Eurogroup έγινε αποδεκτό το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ από περικοπή συντάξεων, νέα φορολογικά μέτρα και αύξηση έμμεσων φόρων. Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε στο προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, όπου 2% του ΑΕΠ ισούται περίπου με 3,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε κάθε πιθανότητα για ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι απλώς θα γίνουν κάποιες τεχνικές διευθετήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε βάθος χρόνου, κυρίως με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Με βάση τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά θετική ήταν η σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα, με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίζεται αναστατωμένος από τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ αύριο το πρωί θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τα όσα έλαβαν χώρα σήμερα στο Eurogroup, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Σημειώνεται, ότι μόλις πριν από τρεις ημέρες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απέκλειε τα σενάρια λήψης πρόσθετων μέτρων, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές στη υιοθέτηση προληπτικών μέτρων, που θα ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.
Ο ίδιος, μιλώντας για το πώς θα γίνει αυτό, αν δηλαδή θα είναι ένας μηχανισμός ή συγκεκριμένα μέτρα ξεχωριστά, σημείωσε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημέρων.

Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον

Ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για τη λήψη προληπτικών έκτακτων μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

«Αυτό δε συμβαίνει μόνο στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και σε άλλες, όπως π.χ. της Γαλλίας. Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον», εξήγησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές», και εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Εξηγώντας την απόφαση για λήψη έκτακτων μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οφείλεται στη διάσταση απόψεων μεταξύ των Θεσμών για την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

«Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το (σ.σ. έκτακτο) πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, τα οποία δε θα έχουν καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο, ώστε να αλλάξουν οι όροι του χρέους».

«Αυτό είναι ότι το κριτήριο για να έχουμε ανοιχτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα της ελάφρυνσης θα πρέπει να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Ακόμη, έκανε λόγο για μία «θετική συνεδρίαση του Eurogroup» και σημείωσε ότι απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες.

«Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος (1%) , στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ