Το 2011 ο Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αναζητούσε μάταια ένα ανοιχτό κατάστημα με ζωοτροφές για να αγοράσει τροφή για τον αγαπημένο του σκύλο τον «Πλάτωνα».
Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αναγκάστηκε να οδηγήσει με την πολυτελή του BMW μέχρι τη γερμανική πόλη Τρίρ όπου για να αγοράσει τροφή στάθμευσε το όχημά του μπροστά σε έναν ποδηλατόδρομο.
Η αστυνομία της πόλης του έκοψε κλήση 15 ευρώ την οποία ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν πλήρωσε με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο που ανάγκασε τελικά τον κ. Γιούνκερ να καταβάλει τα χρήματα ζητώντας «συγγνώμη» από τις τοπικές αρχές.
Η περίπτωση του κ. Γιούνκερ δεν είναι η μοναδική στην Ε.Ε.. Εκατομμύρια παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που καταγράφονται κάθε χρόνο σε κράτη μέλη της Ε.Ε δεν μπορούν να εισπραχθούν από τις αρχές καθώς οι παραβάτες είναι κάτοικοι ενός άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε.
Μόνο στη Γαλλία τέσσερα εκατομμύρια κλήσεις για παράνομη στάθμευση και για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας που εκδόθηκαν το 2012 δεν εισπράχθηκαν ποτέ, καθώς αφορούσαν σε πολίτες της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Από την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου αυτή η κατάσταση αποτελεί παρελθόν καθώς τίθεται σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/82/ΕΕ περί της ανταλλαγής πληροφοριών των παραβάσεων και αδικημάτων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια.
Συγκεκριμένα ένας Έλληνας ή ένας Ιταλός που παραβιάζει τον Κώδικα σε οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε θα λαμβάνει την κλήση στο σπίτι του και μάλιστα στην επίσημη γλώσσα του κράτους-μέλους όπου διαμένει.
Η Οδηγία που θα ισχύει σε 25 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε καθώς η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία δεν την υπέγραψαν, έχει ακόμα μερικά κενά, καθώς το κράτος-μέλος στο οποίο έγινε η παράβαση δεν μπορεί να αναγκάσει τον παραβάτη να καταβάλει το πρόστιμο.
Ωστόσο αν κάποιος πολίτης κράτους-μέλους της Ε.Ε αρνηθεί να πληρώσει την κλήση σε περίπτωση που ελεγχθεί ξανά από τις τοπικές αρχές θα αναγκαστεί να καταβάλει τα χρήματα και μάλιστα με μεγάλη προσαύξηση.
Η Οδηγία θα εφαρμόζεται στις κάτωθι τροχαίες παραβάσεις που αφορούν στην οδική ασφάλεια:
α) υπέρβαση ταχύτητας
β) μη χρήση της ζώνης ασφαλείας
γ) παραβίαση φωτεινού κόκκινου σηματοδότη δ) οδήγηση σε κατάσταση μέθης
ε) οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στ) μη χρήση προστατευτικού κράνους
ζ) χρήση απαγορευμένης λωρίδας η) παράνομη χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλης συσκευής επικοινωνίας κατά την οδήγηση