Εντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση προκάλεσε και στη Λευκωσία η σύνταξη δήλωσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για προτεινόμενες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν.
Η τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης ακολουθεί ανάλογη της ελληνικής, που εκφράστηκε την Τρίτη με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά της πρωτοβουλίας της επιτρόπου Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» για την ουκρανική κρίση, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης διατύπωσε τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την ίδια, όσο και η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.
Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού Δημήτριος Τζανακόπουλος τόνισε:
«Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας.
Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κ. Μογκερίνι, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».
Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η Κύπρος διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε ως δήλωση των 28 αρχηγών κρατών, κοινοποιήθηκε σε ένα μόνο άτομο κάθε κράτους-μέλους, αντί σε τρία, όπως γινόταν έως σήμερα, ενώ δόθηκε ελάχιστος χρόνος, δηλαδή μόλις τρεις ώρες, για να υποβληθούν σχόλια.
Είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και αύριο στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωρωσικές σχέσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε την εκτίμηση ότι λόγω της αντίδρασης πολλών κρατών-μελών το κείμενο δεν πρόκειται να υιοθετηθεί. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θεωρεί πως ο ορθός τρόπος για επίλυση της Ρωσοουκρανικής κρίσης είναι εκείνος της διπλωματίας και όχι η επιβολή κυρώσεων