Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Μείζον πολιτικό θέμα αλλά και σοβαρό ηθικό ζήτημα προκύπτει από την… καλοκαιρινή σπουδή δυο πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να νομοθετήσουν για τον εαυτό τους την χορήγηση (και μάλιστα αναδρομικά) εξόδων διαμονής κατά τη διάρκεια άσκησης των υπουργικών τους καθηκόντων.
Μια ημέρα πριν από την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, λίγα 24ωρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, με μια μικρή παράγραφο που «παρείσφρησε» στο Πολυνομοσχέδιο 4336/2015 το οποίο με την σειρά του επικύρωσε την επώδυνη συμφωνία του Μνημονίου 3 αποφασίστηκε η «χορήγηση δαπανών διαμονής» και για τα μέλη της Κυβέρνησης (υπουργούς, κτλ) που δεν είναι βουλευτές.
Πρόκειται για το άρθρο 25 του Πολυνομοσχεδίου που αποφασίζει την καταβολή αποζημίωσης για την διαμονή των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και λοιπών μελών της Κυβέρνησης που δεν δηλώνουν μόνιμο τόπο κατοικίας την Αθήνα.
Ουσιαστικά το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο μάλιστα έχει και αναδρομική ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2015, αφορά δυο πολιτικά στελέχη: Τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τα θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.
Τον Αύγουστο του 2015 οι δυο υπουργοί εξωκοινοβουλευτικοί και δήλωναν μόνιμο τόπο διαμονής τη Θεσσαλονίκη. Βάσει Νόμου όμως δεν δικαιούνταν κρατική κάλυψη των εξοδών για την διαμονή τους στην πρωτεύουσα.
Αρκούνταν στην βουλευτική αποζημίωση που χορηγείται και στα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Η μάλλον δεν… αρκούνταν καθώς στο Πολυνομοσχέδιο της 14ης Αυγούστου, τη στιγμή που δινόταν η «μάχη» για να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δόση και να μην χρεοκοπήσει η χώρα, φρόντισαν να λάβουν το «bonus» των 1.000-1.200 ευρώ το μήνα που μέχρι τότε αφορούσε τους βουλευτές της Περιφέρειας που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αττική!
Και λέμε φρόντισαν καθώς το Πολυνομοσχέδιο φέρει την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών με τον κ. Δημήτρη Μάρδα να είναι εκείνη την περίοδο αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΟΙΚ και υπεύθυνος για τα έξοδα του Κράτους στο ΓΛΚ. Ο κ. Μάρδας ενήργησε λοιπόν στα πρότυπα του δόγματος «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» περνώντας τη συγκεκριμένη διάταξη για τον εαυτό του και τον συνάδελφό του κ. Παρασκευόπουλο ο οποίος πάντως, σήμερα, φωτογραφίζεται από αρκετά στελέχη της κυβέρνησης ως ο εμπνευστής του συγκεκριμένου άρθρου.
Το νόμιμο και ηθικό
Η συγκεκριμένη περίπτωση που αποκαλύπτεται από το ereportaz εγείρει πολλά ερωτήματα και για τον χρόνο που έλαβε χώρα.
Στις 14 Αυγούστου 2015, στην Ελλάδα των capital control και της οικονομικής ύφεσης που έχει φτάσει στο ζενίθ, στην Ελλάδα των άδειων κρατικών ταμείων, έρχεται στην Βουλή προς ψήφιση το Πολυνομοσχέδιο των 108 σελίδων που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την επικύρωση του νέου επώδυνου Μνημονίου. Σε μια παράγραφο εννιά σειρών νομοθετούνται οι δαπάνες για την διαμονή των κ.κ. Μάρδα και Παρασκευόπουλου στην πρωτεύουσα και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Φεβρουαρίου 2015. Νόμιμο μέν, ηθικό δε;
Σημειώνεται ότι εκείνη την χρονική περίοδο η απόφαση για την διεξαγωγή εκλογών έχει ήδη ληφθεί από τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα απλά δεν έχει ανακοινωθεί. Κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να εικάσει ότι το συγκεκριμένο άρθρο «στριμώχθηκε» στο Πολυνομοσχέδιο για να εξασφαλίσει τις απολαβές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών της Περιφέρειας σε περίπτωση που κάτι «πήγαινε» στραβά με τις επερχόμενες εκλογές.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψήφισή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε εξαγγείλει δημόσια ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Στις 10 Αυγούστου 2015, λίγο πριν την διάλυση της Βουλής, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα καταργούσε το αφορολόγητο των βουλευτών και την μείωση των αποδοχών των Υπουργών. Τελικά δεν έγινε νόμος του κράτους. Τελικά έγινε το αντίθετο και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη για την χώρα μας.
Οι δύο υπουργοί καλούνται να μας πουν επίσης αν υπήρχαν στο παρελθόν και άλλοι… επαρχιώτες συνάδελφοί τους οι οποίοι απόλαυσαν το ίδιο επίδομα…
Η απάντηση Μάρδα – Παρασκευόπουλου
Με ανακοίνωση τους οι υπουργοί… πετούν τη μπάλα στην εξέδρα και χαρακτηρίζουν αυτό το μείζον ηθικό θέμα ως μη γενόμενο από τη στιγμή που ισχύει και για τους βουλευτές.
Ξεχνάνε όμως να μας πουν γιατί πέρασαν τη συγκεκριμένη διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο λίγο πριν τις εκλογές, τέσσερις ημέρες αφότου Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για μείωση στις απολαβές των υπουργών και γιατί μάλιστα έδωσαν αναδρομική ισχύ στη συγκεκριμένη διάταξη.
H κοινή ανακοίνωση
Η τοποθέτηση λάσπης στον ανεμιστήρα συνιστά προσφιλή πρακτική όσων θητεύουν στον κιτρινισμό και στην εντυπωσιοθηρία. Το πρωτοσέλιδο καθημερινής εφημερίδας που κραυγάζει για αποκάλυψη μείζονος σκανδάλου, το οποίο υποτίθεται πως μας αφορά, προκαλεί την κοινή λογική.
Η νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας το προβλεπόμενο για τους «επαρχιώτες» Υπουργούς και Υφυπουργούς στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται για λόγους ισότητας μεταχείρισης και στους εξωκοινοβουλευτικούς, ονομάζεται «ρουσφέτι». Αποσιωπάται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι καινοφανής, αλλά ακολουθείτο μέχρι σήμερα από τη Βουλή, με απόφαση της Ολομέλειάς της από το 1994. Αποσιωπάται επίσης ότι αυτό γίνεται νομοθετικά και με διαφάνεια καθώς και ότι καλύπτει απρόσωπα και εξίσου όλους τους «επαρχιώτες» Υπουργούς.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε και στην Δημοκρατία που κυκλοφορεί σήμερα