Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Και τώρα;

Τελεσίγραφο για συμφωνία «εδώ και τώρα» έστειλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, σφίγγοντας λίγο περισσότερο τον κλοιό γύρω από την ελληνική κυβέρνηση, και ζητώντας παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup, στις 16 του μήνα.

Το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών είναι βαρύ, ενώ κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν σχετικά με τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ότι ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και δεν υπήρξε καμία στήριξη από άλλες κυβερνήσεις, καθώς και ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, φαίνεται πως θα συνεχίσει να επιμένει στις αρχικές του απόψεις «μέχρι τέλους», απορρίπτοντας ένα πρόγραμμα που είναι «πράξη υποταγής».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα επεξεργαστεί νέα πρόταση στο κυβερνητικό συμβούλιο, την οποία και θα έχει έτοιμη προκειμένου να την παρουσιάσει στο επόμενο Eurogroup.

Το δεδομένο είναι ότι στην ελληνική κυβέρνηση έχει δοθεί μια προθεσμία λίγων ημερών, προκειμένου να καταφέρει να πάρει την Ευρώπη με το μέρος της, με ένα σχέδιο ικανό να πείσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά και μια χρηματοδότηση – γέφυρα «αλλά βάσει προγράμματος που θα συμφωνήσουμε εμείς -και η ορολογία δεν έχει σημασία. Όχι νέο δάνειο».

Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση δε συζητάει με τελεσίγραφα

Ενδεικτικές της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση, και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου τόνισε ότι η κυβέρνηση δε συζητάει με τελεσίγραφα: «Δεν υπάρχει κάποια έννοια τελεσιγράφου. Νομίζω ότι και από την ΕΚΤ και από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο χθες, στο Bloomberg και σε άλλα Μέσα, αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα -τον οποίο άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή- ακόμα και αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση της ΕΚΤ, οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι αμελητέες. Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει καλή διάθεση να συζητήσει με όλους, κυβερνήσεις, θεσμούς και τους υπόλοιπους πιστωτές για να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση: «Είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε μπροστά ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Το έχουμε πει και προεκλογικά, για εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν να κάνουν και με το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε αυτό να καταστεί και αποτελεσματικό και απλό και κοινωνικά δίκαιο, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσουμε τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα, να κάνουμε ενέργειες και να εφαρμόσουμε πολιτικές, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφθορά, με τη διαπλοκή και το σπάσιμο των καρτέλ», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμα, πως «μιλάμε ταυτόχρονα για έναν αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα», τονίζοντας ότι «όλα αυτά είναι πράγματα με τα οποία υπάρχει κοινός τόπος με τους Ευρωπαίους».

Σημειώνεται ότι αύριο στις 15:00 θα συνεδριάσει εκ νέου το Κυβερνητικό Συμβούλιο με αντικείμενο αποκλειστικά τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα οι οποίες θα γίνουν το απόγευμα της Κυριακής, και για τις οποίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «θα μπουν όλα σε μια σειρά και θα έχετε μια πλήρη εικόνα για τις θέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες δεν θα είναι διαφορετικές από αυτές που παρουσιάζαμε προεκλογικά. Θα σας εντυπωσιάσουμε, διότι δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη».

Τι συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη διαρροή «κύκλων» του υπουργείου Οικονομικών ότι το Euroworking Group έθεσε τελεσίγραφο 10 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής βοήθειας μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, κυβερνητικές πηγές προσπαθούσαν να χαμηλώσουν τους τόνους.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που συνομίλησε με τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με την συμμετοχή των κυρίων Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Σταθάκη και Τσακαλώτου τόνιζε: «Προφανώς υπάρχει πίεση, αλλά είμαστε σε δυναμική κατάσταση».

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, από τον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού, διέψευδε ότι η Ελλάδα απομονώθηκε στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Συγκεκριμένα σε άτυπη ενημέρωση αναφέρεται το εξής:

Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν του κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν.

Επιπλέον κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι είναι γνωστό πως ασκούνται πιέσεις, όμως στέκονταν στο γεγονός ότι δεν υπήρχε απομόνωση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι στόχος είναι να κλείσει με αμοιβαία επωφελή συμφωνία η διαπραγμάτευση και διευκρίνιζαν πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει να τραβήξει η διαπραγμάτευση δύο μήνες. Πρόσθεταν, δε, ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από το έκτακτο Eurogroup και ότι ήταν κάτι που αναμενόταν.

Συνάντηση Τσίπρα με Αμερικανό Πρέσβη

Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έχει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.
Ο κ. Πιρς ζήτησε ο ίδιος τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα την ίδια ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκαν στο ΥΠΟΙΚ με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λια Μπούζις.

Guardian: Ο Βαρουφάκης δεν έχει καμία πρόθεση να συμφωνήσει

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Guardian κάνει λόγο για τις επόμενες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση: «Ο Βαρουφάκης δεν έχει καμία πρόθεση να συμφωνήσει σε οτιδήποτε βασίζεται στο παλαιό πρόγραμμα διάσωσης, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, περιγράφοντας τις γραμμές που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στην κρίσιμη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Και προσθέτει: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δε θα συμφωνήσει σε οτιδήποτε σχετίζεται με το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης, στο επόμενο Eurogroup. H Ελλάδα θα ζητήσει από το κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μια ”συμφωνία-γέφυρα” μέχρι να παρουσιάσει το δικό της ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα αναμένει ότι οι εταίροι της θα τηρήσουν σκληρή στάση, ότι θα ζητήσουν από την Αθήνα να τηρήσει τις προηγούμενες συμφωνίες και να επεκτείνει το πρόγραμμα».

Διαβάστε επίσης: Ντάισελμπλουμ: Δε δίνουμε δάνεια-γέφυρες



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ