Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σαρωτικός έλεγχος στις συμβάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ

Σαρωτικός έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Εντολή διενέργειας καθολικού ελέγχου στον ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, δόθηκε από τον επικεφαλής της Μονάδας Επιθεωρητών και Ελέγχων.

Η έρευνα αφορά, ουσιαστικά, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς από κόσκινο αναμένεται να περάσουν όλες οι συμβάσεις που υπογράφηκαν από τις 15.02.2016 μέχρι και τις 31.05.2020. Μάλιστα στην παραγγελία την οποία αποκαλύπτει το eReportaz αναφέρεται ότι οι τρεις ελεγκτές οφείλουν να περαιώσουν την έρευνά τους και να παραδώσουν το πόρισμα σε διάστημα 90 ημερών.

Δείτε το έγγραφο 

ΚΕΕΛΠΝΟ

Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) γίνεται λόγος για ιδιαίτερα σοβαρή έρευνα από την οποία ενδεχομένως προκύψουν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβαινε στο πολύπαθο ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχουν προηγηθεί άλλωστε όλα όσα έχει αποκαλύψει η εφημερίδα “ΜΠΑΜ” αλλά και το eReportaz σχετικά με τον διαβόητο σεκιουριτά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε χειριστεί, μετά από καταγγελίες των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, η πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου. Επί ημερών της βέβαια δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη… πρόοδος. Το αντίθετο! Όπως είχε αποκαλυφθεί μετά την αποχώρηση της κας Παπασπύρου η συγκεκριμένη υπόθεση παρέμενε τελματωμένη στα γραφεία των ελεγκτών.

Πριν από μερικούς μήνες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας επέστρεψε τον φάκελο στην εισαγγελία Διαφθοράς. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι στο πλαίσιο της Προανάκρισης δεν είχαν κληθεί να καταθέσουν οι βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης, δηλαδή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Σταμάτης Πουλής. Η ευθύνη για την συγκεκριμένη “αστοχία” βαραίνει τις εισαγγελικές Αρχές καθώς εκείνες δίνουν παραγγελία στους προανακριτικούς υπαλλήλους, εν προκειμένω στους ελεγκτές της ΕΑΔ.

Μπαλάκι ο φάκελος

Στα αξιοσημείωτα πάντως είναι ότι πριν από μερικές εβδομάδες η δικογραφία εστάλη και πάλι πίσω από την εισαγγελία Διαφθοράς στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Έκτοτε η τύχη του φακέλου αγνοείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2017 οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ προσφεύγουν, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στη Δικαιοσύνη για τις «χρυσές απολαβές» της συγκεκριμένης εταιρείας και δικαιώνονται. Η εταιρεία Security επανέρχεται και προσφεύγει κατά της 5456/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η προσφυγή απορρίπτεται. Στη συνέχεια όμως καταθέτει αίτηση διόρθωσης με νέα προσφυγή, η οποία επίσης απορρίπτεται τον Νοέμβριο του 2017. Εν ολίγοις, η δικαστική απόφαση διατάζει την αντικατάσταση της εταιρείας security με άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του δυτικού κόσμου η απόφαση που εξοικονομεί αρκετά εκατομμύρια από τον δημόσιο κορβανά θα γινόταν σεβαστή. Στην Ελλάδα όχι. Στο μεσοδιάστημα οι καταγγελίες των εργαζομένων αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις κοινοποιήθηκαν και στο γραφείο της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Αυτονόητο λοιπόν θα ήταν η κυρία Παπασπύρου να ελέγξει όλους εκείνους οι οποίοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους συνέχιζαν να ζημιώνουν τα ταμεία του Οργανισμού. Τι συνέβη; Ακριβώς το αντίθετο. Με αναφορά της η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο του δικαστή ο οποίος είχε εκδώσει την απόφαση του Ιουλίου του 2017!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ