Οι νέοι εσωτερικοί συσχετισμοί της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής και αποτυπώθηκαν στις ψηφοφορίες που έγιναν για το κείμενο της απόφασης και για την ανάδειξη νέου Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας.
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, ωστόσο τα κομματικά στελέχη με τις τοποθετήσεις τους έδειξαν ότι η ηγεσία δεν διαθέτει λευκή εντολή ενώ η αριστερή πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη βγήκε ενισχυμένη. Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή έγινε υπό την σκιά του επώδυνου συμβιβασμού που συνιστά η συμφωνία του Eurogroup καθώς επίσης και των εκτιμήσεων για την δύσκολη συνέχεια που έχει η κυβέρνηση στην τετράμηνη παράταση που εξασφάλισε. Ναι μεν ήταν πολλές οι εισηγήσεις στελεχών που ασκούσαν κριτική στην ηγεσία ότι πήγε στην διαπραγμάτευση όχι καλά προετοιμασμένη και την καλούν να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στις επόμενες συζητήσεις με τους θεσμούς, αλλά από την άλλη πλευρά ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές αναγνωρίζουν ότι με τους δεδομένους συσχετισμούς στην Ευρώπη η κυβέρνηση θα είναι διαρκώς υπό τον εκβιασμό του πιστωτικού γεγονότος και της χρεοκοπίας χωρίς πολλά περιθώρια αντίδρασης.
Πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις υπήρχε έντονος προβληματισμός για τη συνέχεια καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο της ρήξης έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα. Οι προτάσεις για ανυποχώρητη στάση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία σε περίπτωση αδιεξόδου εξακολουθούν να υπάρχουν αν και εξασθενημένες. Παράλληλα όμως εκφράζονται φόβοι ότι σε συνδυασμό με τους εκβιασμούς από το εξωτερικό θα ασκηθούν πιέσεις στο εσωτερικό για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, εφόσον και η αξιωματική αντιπολίτευση περάσει στη δική της επόμενη ημέρα.
Κείμενα και αποφάσεις
Στο κείμενο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής αναγνωρίζεται η δύσκολη κατάσταση: «Δεν έχουμε την πρόθεση να κρύψουμε τα προβλήματα,τις δυσκολίες, τις όποιες υποχωρήσεις αποτέλεσμα των υπαρκτών συσχετισμών. Έγινε ένας συμβιβασμός, δύσκολος, σε ορισμένες περιπτώσεις επώδυνος, αλλά σήμερα από καλύτερες θέσεις, με καλύτερες προϋποθέσεις, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να εφαρμόσουμε την άλλη πολιτική που υποσχεθήκαμε και επιδιώκουμε». Είναι η εκτίμηση της ηγεσίας που θεωρεί ότι η συμφωνία αφήνει περιθώρια ώστε μέσα από καθημερινές συγκρούσεις να υλοποιήσει τμήμα του προγράμματός της. Στόχος άλλωστε είναι όπως περιγράφεται «να επιδιώξουμε, με καλή προετοιμασία και αξιοποιώντας όλες τις εσωτερικές και διεθνείς δυνατότητες, μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία».
Τη δική της τροπολογία κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα. Η διαφωνία αφορά την αποτίμηση της συμφωνίας του Eurogorup όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup. Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Η τροπολογία απορρίφθηκε με 92 ψήφους κατά, 68 υπέρ και 5 λευκά, και καθώς οι της πλατφόρμας υπολόγιζαν τα λευκά εναντίον της κεντρικής πρότασης υπολόγιζαν το ποσοστό της δικής τους τροπολογίας στο 44%.
Πέρα όμως από τη συντεταγμένη θέση της αριστερής πλατφόρμας υπήρξε σκληρή και ως ένα βαθμό αποδομητική κριτική της συμφωνίας με βάση οικονομικά επιχειρήματα και αντίστοιχα της τακτικής της κυβέρνησης από στελέχη όπως ο κ. Γιάννης Μηλιός και ο κ. Σπύρος Λαπατσιώρας.
Συσχετισμοί
Στο πλαίσιο της απόφασης για καταμέτρηση δυνάμεων στην εκλογή γραμματέα απέναντι στην πρόταση Τσίπρα που ήταν ο κ. Τάσος Κορωνάκης η Αριστερή Πλατφόρμα κατέβασε δική της πρόταση τον κ. Αλέκο Καλύβη. Σε σύνολο 199 ψηφισάντων ο κ. Κορωνάκης πήρε 102 ψήφους, ο κ. Καλύβης 64, με 32 άκυρα, 2 λευκά και 2 απόντες. Περί το 40% απέσπασε η Αριστερή Πλατφόρμα και στην ψηφοφορία για την νέα 11μελή Πολιτική Γραμματεία.
Η ενιαία λίστα της προεδρικής πλειοψηφία απέσπασε 110 ψήφους και 6 έδρες: Ρανια Σβιγκου και Χριστοφορος Παπαδόπουλος (απο 60 ψήφους), Νασος Ηλιόπουλος με 58, Πάνος Λάμπρου με 55 και Γιαννης Μπουρνούς και Παναγιώτης Ρηγας με 50. Η Αριστερή Πλατφόρμα πήρε 63 ψήφους και 4 έδρες: Σόφη Παπαδόγιαννη με 56, Στάθης Λεωτσάκος με 51, Αλέκος Καλύβης με 49 και Αντώνης Νταβανελος με 47. Απο την ΚΟΕ εξελέγη ο Ρούντι Ρινάλντι με 21 ψήφους.