Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κεντροαριστερά: Εσωστρέφεια ή ανάσα για τη δημοκρατία;

Αν μη τι άλλο, η εβδομάδα που πέρασε ειδησεογραφικά ήταν η εβδομάδα της Κεντροαριστεράς. Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο σπίτι του, οι μεταγραφές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η “συγνώμη από τα ποντίκια” που απαίτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η συνάντηση των Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση για το προοδευτικό κέντρο.

Η επιστροφή Γιώργου και οι βλέψεις του για την Αρχηγία 

Όλα ήταν έτοιμα για την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι γνωστό ότι γινόντουσαν διεργασίες τόσο από την πλευρά της Γεννηματά όσο και από την πλευρά του Παπανδρέου. Ωστόσο, αυτό που διαμήνυαν σε όλους τους τόνους από το στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά είναι ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θα “διεκδικήσει την αρχηγία”, κάτι που μετά και τις τρεις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο κ. Παπανδρέου δεν διαφαίνεται. Συμφωνεί ότι αρχηγός είναι η Φώφη Γεννηματά αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος σε περίπτωση που η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετασχηματιστεί σε ενιαίο φορέα. Κάτι που ήδη έχει ενοχλήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, αυτήν την παραφιλολογία για την ηγετική επιστροφή Γιώργου ήθελε να σταματήσει η Φώφη Γεννηματά, που ξεκαθάρισε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ότι “σε μένα δεν το έχει αφήσει ανοιχτό”.

Η συγγνώμη Βενιζέλου από τα ποντίκια

Λάβρος κατά πάντων ήταν χθες από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Πρώην Πρόεδρος του Κινημάτος απαίτησε συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου, “κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μία εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μία συγγνώμη”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, όταν άλλοι έφευγαν σαν ποντίκια από βυθιζόμενο πλοίο”, συνέχισε ο Ευ. Βενιζέλος, δείχνοντας προς την πλευρά του Γ. Παπανδρέου και των συνεργατών του. Η ερμηνεία που δίνουν στελέχη και αναλυτές του ενδιάμεσου χώρου, από την χθεσινή ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι πως προς το παρόν “δεν φεύγει από το κόμμα”. Από την Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν πως η παράταξη οφείλει να “προχωρήσει μπροστά παρά τις διαφωνίες”. “Ο καθένας έχει τα δίκια του, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν, προχωράμε μπροστά” είναι το μήνυμα που στέλνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Τα “δίκια” Βενιζέλου

Λογικό είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος να νιώθει πικραμένος από την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στον χώρο – ακόμα και ως κόμμα και όχι ως πρόσωπο – είναι ο άνθρωπος που έφερε την διάσπαση τον Ιανουάριο του 2015 με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να έρθει τελευταίο και την Χρυσή Αυγή να είναι τρίτο κόμμα. Η χθεσινή ανάλυση Βενιζέλου οδηγεί στο συμπέρασμα πως “οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά”, και σ’αυτό έχει δίκιο. Όπως σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος “δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, με μία εκ των πραγμάτων συλλογική ηγεσία, που την αποτελούν η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο επικεφαλής των κινήσεων και ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ. Μόνο που η μία οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρημένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ”, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα “να κινήσουμε τη διαδικασία για την συγκρότηση του μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου”.

Διαμαντοπούλου – Φλωρίδης – Ραγκούσης 

Αποκαλυπτήρια χθες για τη νέα πολιτική κίνηση της Αννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη στη Θεσσαλονίκη. Το πολιτικό μήνυμα της νέας κίνησης είναι πως για να είναι γνήσια η προοδευτική παράταξη πρέπει να απευθύνεται κυρίως στην παραγωγή και τους νέους εργαζομένους, καθώς αυτοί οι πυλώνες, μεταξύ άλλων, στηρίζουν και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οι τέσσερις στόχοι της νέας κίνησης είναι  οι εξης:

  • Η ανακούφιση των αδύναμων
  • Η ανάκαμψη της οικονομίας
  • Η ανόρθωση θεσμών και δομών
  • Η εθνική και προσωπική αυτοπεποίθηση

Η εικόνα που παρουσιάστηκε χθες από την Θεσσαλονίκη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το που οδεύει ο νέος σχηματισμός. Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο, ούτε πως θα κινηθεί από άποψη ηγεσίας, θα είναι επιτροπή, θα προχωρήσει σε συνέδριο ιδρυτικό, θα ενσωματωθεί σε ένα άλλο κόμμα; Κανένα από τα παραπάνω δεν απαντιέται ακόμα. Πληροφορίες του ereportaz πάντως θέλουν το κόμμα Διαμαντουπούλου-Φλωρίδη-Ραγκούση να είναι πιο κοντά με “το Ποτάμι” του Σταύρου Θεοδωράκη.

Εσωστρέφεια ή ανάσα για την δημοκρατία;

Από την εκλογική κρίση του ΠΑΣΟΚ το 2012 (Μάιος – Ιούνιος) μέχρι και τώρα η Κεντροαριστερά και η ανασύστασή της έχουν απασχολήσει πολίτες και Media ουκ ολίγες φορές. Και αυτό γιατί είναι ένας χώρος ο οποίος ηγείτο και τώρα είναι προς αναζήτηση ταυτότητας. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα (από 18 έδρες με την Χρυσή Αυγή) και πως μπορεί να παγιωθεί ως τρίτο κόμμα μετά και τις επόμενες προσθήκες που είναι πολύ κοντά (Κατερίνα Μάρκου [πρώην Ποτάμι], Γιώργος Καρράς [πρώην Ένωση Κεντρώων] ). Όπως όμως δε μπορούμε να παραβλέπουμε και την διάθεση για εσωστρέφεια, για εντάσεις και για σκληρές εσωκομματικές μονομαχίες. Κάτι που όχι μόνο δε θα βοηθήσει τον χώρο να ανασυσταθεί αλλά θα δημιουργήσει και κακές βάσεις για το επικείμενο ιδρυτικό συνέδριο αλλά και για μία πιθανή μελλοντική εκλογική αναμέτρηση.

Ρενάτο Λέκκα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ