Το χθεσινό Debate, της Κεντροαριστεράς, δεν έβγαλε καμία είδηση. Καμία απολύτως. Δεν ξεχώρισε κανείς. Νικητής, ενδεχομένως να μην υπήρξε, αλλά υπήρξε σίγουρα χαμένος ή μάλλον χαμένοι.
«Ο πρόεδρος θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν διαλύονται» απάντησε σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ο Σταύρος Θεοδωράκης και αποκάλυψε ότι το θέμα το έχει συζητήσει και συμφωνήσει ήδη με τη Φώφη Γεννηματά.
«Όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ. Δεν διαλύονται οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες» επιβεβαίωσε τη συμφωνία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι προφανές ότι οι δύο έχουν συμφωνήσει ερήμην των υπολοίπων», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Γιώργος Καμίνης ζήτησε από τον κόσμο να ψηφίσει για να σπάσει η κομματοκρατία και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει μία κοινοβουλευτική ομάδα.
Θέλουμε μια νέα ηγεσία, τόνισε και ο Γιάννης Μανιάτης, που από την αρχή είχε δηλώσει ότι Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης έχουν δώσει όσα είχαν να δώσουν. «Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο τι κόμμα δημιουργούμε, η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι μία» σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.
«Δε μπορούμε να σκηνοθετήσουμε τη διάλυση των κομμάτων που έδωσαν εντολή για τη διαδικασία» επισήμανε ο Απόστολος Πόντας. Πρέπει να εκφράσουμε τον κόσμο της δημιουργίας» είπε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. «Πολιτικό συνέδριο, για να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει» ζήτησε ο Δημήτρης Τζιώτης.
Οι παραπάνω τοποθετήσεις των υποψηφίων, δείχνουν αρχικά πως υπάρχει μία συμφωνία Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη να μην χαθούν τα κοινοβουλευτικά προνόμια. Το γεγονός ότι και οι δύο είναι Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων, δίνει την δυνατότητα να ασκήσουν σκληρή κριτική και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από το βήμα της βουλής. Αυτός είναι και λόγος που δεν προχωρούν στην σύμπραξη των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.
Η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, όσο και της Φώφης Γεννηματά θα μπορούσε να ερμηνευτεί από πολλούς – πως οι δύο αρχηγοί – δεν θέλουν να χάσουν το κόμμα και πως τα πολιτικά τους αντανακλαστικά λειτούργησαν καθαρά με βάση τα συμφέροντά τους.
Σ’αυτό το κλίμα ήταν και σήμερα η αντιμετώπιση των υπόλοιπων υποψηφίων. “Λειτούργησαν σαν κομματάρχες”, δηλώνει στο eReportaz, ένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας.
Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης έπρεπε να λειτουργήσουν πιο ενωτικά και να αφήσουν πίσω τόσο τις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Εφόσον, η εκλογή αρχηγού, γίνεται για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κόμμα και μία κοινή “Δημοκρατική Παράταξη”, έπρεπε να υπάρχει το πλαίσιο ενοποίησης των δύο κομμάτων.
Αλήθεια, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί κανένας από τους δύο αρχηγός του Νέου Ενιαίου Φορέα και ο επόμενος αρχηγός ζητήσει την ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και την δημιουργία κοινού κοινοβουλευτικού μετώπου, πως θα αντιδράσουν Γεννηματά – Θεοδωράκης;