Διαβάστε την τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού:
«Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Πριν απ’ όλα, θέλω να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μου και στα τέσσερα προτεινόμενα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ιδιαίτερα, στον προτεινόμενο Πρόεδρο, κύριο Ηλία Λιανό, αλλά και στην κυρία Ιωαννίδου, στην κυρία Ράντου και στην κυρία Μπενετάτου.
Οι τρεις πρώτοι άφησαν μεγάλες και σπουδαίες σταδιοδρομίες στο εξωτερικό, με εξαιρετικά υψηλότερες αμοιβές απ’ όσες προβλέπει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να παράσχουν τις καλές τους υπηρεσίες στην Ελληνική Δημοκρατία και στον Ελληνικό λαό, δίνοντας την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις τεχνοκρατικές τους γνώσεις, που είναι σε κάθε περίπτωση επίζηλες.
Όπως πρώτοι είχαμε γράψει
Αποκλειστικό: Με βαρύ βιογραφικό και από Αγγλία ο αντικαταστάτης της Θάνου
Αυτός είναι ο αντικαταστάτης της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση μας θα κριθεί και είχαμε ζητήσει να κριθούμε αυστηρά από τις επιλογές μας, από το αν τα πρόσωπα τα οποία επιλέγουμε, πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής οδηγίας, περί προσώπων που δεν έχουν απολύτως κανένα ίχνος πολιτικής επιρροής. Έχοντας διαβάσει το βιογραφικό του προτεινόμενου για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κυρίου Λιανού, του οποίου δεν θα διαβάσω το βιογραφικό γιατί είναι εκτενές, αισθάνθηκα ευχάριστη έκπληξη όταν αποδέχθηκε την πρότασή μας.
Ο καθηγητής Ιωάννης Λιανός θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα ελληνικής καταγωγής καθηγητής εις το περί ανταγωνισμού δίκαιο στην Ευρώπη. Ήταν σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν υπάρξει φοιτητές του.
Είμαι βέβαιος πως κάθε Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ήθελε να τον έχει στην ηγεσία της και για τα επόμενα χρόνια, θα κοσμεί την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η παρουσία του αποτελεί εχέγγυο αξιοπιστίας, που δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει.
Όσον αφορά την κυρία Καλλιόπη Μπενετάτου, εργαζόταν εδώ και πολλά χρόνια ως Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προώθησης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει χειριστεί τις μεγαλύτερες έως σήμερα υποθέσεις. Δεν έχει υπάρξει σε όλη της τη διαδρομή από καμία κυβέρνηση, ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απολύτως καμία ένσταση ως προς την επάρκειά της στο χειρισμό αυτών των υποθέσεων.
Προσπαθήσαμε να κάνουμε μία στάθμιση ως προς τις επιλογές μας. Έχουμε επιλέξει τρία νέα πρόσωπα ως προς την στελέχωση της Επιτροπής, αλλά επιλέξαμε και την κυρία Μπενετάτου, γιατί θέλαμε και κάποιον ο οποίος θα είχε την εμπειρία για το πως λειτουργούσε η Επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια, ποια είναι τα εκκρεμή θέματα και ποια είναι τα ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Ως προς την κυρία Μαρία Ιωαννίδου κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Αστικό Δίκαιο και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Queen Mary University of London στο δίκαιο του ανταγωνισμού. Κανένας δεν μπορεί να την ταυτίσει, είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με οποιαδήποτε άλλο κόμμα. Μία τεχνοκράτης εξειδικευμένη σ’ αυτό το οποίο ψάχναμε.
Και η τελευταία επιλογή μας είναι η κυρία Ράντου, Ειδική Νομική Σύμβουλος στο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, στις Βρυξέλλες. Είχε την εκπροσώπηση του Οργανισμού ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει παράσχει νομικές συμβουλές σε όλες τις διευθύνσεις του Οργανισμού σχετικά με το εφαρμοστέο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διοικητική διαδικασία.
Θέλω να κάνω μία παύση στην πρότασή μας για την κυρία Ράντου, και μ’ αυτό θα κλείσω, για να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα εξής: προηγουμένως συζητήσαμε εδώ για το εάν θα έπρεπε η κυβέρνηση να σεβαστεί τη διάκριση των εξουσιών και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή η ευαισθησία των μελών της Επιτροπής θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι θα πρέπει να είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και παγίως και όχι μόνο αν μας συμφέρει για να θέσουμε ένα διαδικαστικό ζήτημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ ΕΔΩ
Το λέω διότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίου Παπαδημούλη, ερώτηση που εμένα μου προκάλεσε κατάπληξη, αλλά και με τις δηλώσεις της κυρίας Θάνου που επέλεξε να αυτοαποκαλείται “έκπτωτος Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού”, εγώ καταλαβαίνω ότι θέλει να προκαλέσει κάποιου είδους θυματοποίηση αλλά δεν παραλείπει να αποτελεί ένα γραφικό στοιχείο.
ΚΑΙ ΕΔΩ
Προσπερνάμε τη γραφικότητα και πάμε στην ουσία. Το να λέμε στα σοβαρά και δημόσια ότι η συγγενική σχέση ενός προτεινόμενου μέλους με διεθνή σταδιοδρομία θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα που θα καθόριζε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς το μείζον, δηλαδή ότι ο πατέρας της κυρίας Ράντου θα παρενέβαινε υπέρ της στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα άλλαζε τη γνώμη του διότι έτυχε η κόρη ενός μέλους του Συμβουλίου να προτείνεται για την Επιτροπή, με συγχωρείται, το ότι έχει λεχθεί δε από την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με ξεπερνά. Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να υπάρξει πολιτική καταδίκη της Βουλής έναντι αυτού του αίσχους.
Θα ήταν σαν να έλεγε κάποιος ότι επειδή την εποχή που κρίθηκε η μήνυση του αειμνήστου Βγενόπουλου για το εάν είχε αποπειραθεί να δωροδοκηθεί η κυρία Θάνου έγινε επί προεδρίας της κυρίας Θάνου, αυτό θα σήμαινε ότι η απόφαση των δικαστών να θέσουν στο αρχείο τη μήνυση Βγενόπουλου δεν ήταν προϊόν ακέραιας δικαστικής αποφάσεως αλλά ήταν προϊόν παρεμβάσεως της κυρίας Θάνου στον δικαστή που ήλεγχε τη δική της υπόθεση. Εάν μπαίναμε σε τέτοια σοβαρή αμφισβήτηση του ανώτατου και ιερού θεσμού της δικαιοσύνης μόνο και μόνο για πολιτικούς λόγους, στη χώρα δεν θα έμενε απολύτως τίποτα όρθιο.
Θέλω να ζητήσω και ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου συγνώμη από την κυρία Ράντου που αναγκάστηκε να διαβάσει όλα αυτά τα αίσχη. Να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό μου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την απόλυτη πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει απολύτως κανενός είδους ασυμβίβαστο στη συγγενική σχέση της κυρίας Ράντου με τον δικαστή και εξαίρετο δικαστή, κύριο Ράντο, που ούτως ή άλλως δικάζει σε άλλο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν έχει καμία σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και του οποίου η θητεία λήγει σε λίγους μήνες. Επαναλαμβάνω, η υιοθέτηση τέτοιου τύπου επιχειρημάτων που έλαβαν και τη μορφή επισήμου ερωτήσεως από τον κύριο Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι σαν να λέει ο κύριος Παπαδημούλης ότι έχουμε ένα διεφθαρμένο Συμβούλιο της Επικρατείας που επηρεάζεται κατ’ αυτό τον τρόπο.
Κύριε Πρόεδρε, έχω την τιμή και την υπερηφάνεια να σας παρουσιάσω την πρόταση της Κυβέρνησής μας, που είναι τεχνοκρατικώς άρτια. Δεν μπορεί να υπάρξει καλόπιστα το παραμικρό ίχνος κριτικής ως προς τα τέσσερα αυτά πρόσωπα.
Αυτό θέλαμε, αυτό υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό όταν ψηφίσαμε το νόμο, αυτό δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε στο Κοινοβούλιο όταν μας έδωσε την εμπιστοσύνη του δια της πλειοψηφίας του νόμου και αυτό κάνουμε σήμερα με την πρόταση των τεσσάρων μελών τους οποίους, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, θερμότατα ευχαριστώ.
Αποτελούν, κύριε Πρόεδρε, και με αυτό θα κλείσω, ένα είδος αντίστροφου “brain drain”, ένα “brain gain”, όπως λέγεται. Οι Έλληνες που έκαναν μεγάλες σταδιοδρομίες στο εξωτερικό, βρίσκουν τώρα τον τρόπο να προσφέρουν στην Ελληνική Δημοκρατία τις υπηρεσίες τους. Ευχαριστώ πολύ».
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση στο ακόλουθο link: