- Τολμηρή η ομιλία της Φώφης Γεννηματά μπροστά στο ακροατήριο των συνέδρων της ΝΔ
- Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έθεσε «καυτά» ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και υπονόησε ευθύνες στον Καραμανλή και στη διακυβέρνησή του
- «Να επιδιώξουμε με ειλικρίνεια την εθνική Συνεννόηση που δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με κυβερνητικές Συνεργασίες», η χαρακτηριστική της ατάκα!
“Η παράταξη μας κράτησε την Ελλάδα όρθια στις δύσκολες ώρες, αναλαμβάνοντας ευθύνες άλλων για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα”, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας ξεκάθαρα τις ευθύνες Καραμανλή για την πτώχευση της Ελλάδας, αλλά και τις ευθύνες Σαμαρά για την πρώτη αντιμνημονιακή στάση του το 2010!
Ξεκαθάρισε έπειτα την στάση του Κινήματος Αλλαγή για τις κυβερνητικές συνεργασίες, τονίζοντας ότι είναι “εκτός πραγματικότητας όσοι ψάχνουν δεκανίκια” ενώ τάχθηκε απέναντι στα μέτωπα που διχάζουν!
Η κ. Γεννηματά σημείωσε επίσης ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο στοίχισε η θεωρία ότι τάχα υπήρχαν άλλοι δήθεν εύκολοι δρόμοι για να υπερβούμε τα προβλήματα. Καθώς και οι πρακτικές που αναιρούσαν κάθε θετικό βήμα και τελικά ανακύκλωναν την κρίση”.
Αυτό είναι ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης της Φ. Γεννηματά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας:
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Σήμερα, μια περίπου δεκαετία μετά την έναρξη της επώδυνης κρίσης που ακόμη βιώνει ο λαός μας, η πολιτική μας ζωή έχει ανάγκη από τον νηφάλιο και υπεύθυνο Διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Αλλά Διάλογο ειλικρινή, με καθαρές θέσεις και προθέσεις, με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων για τα μεγάλα θέματα που αφορούν το παρόν αλλά και την προοπτική της χώρας.
Η πορεία, όμως, προς ένα καλύτερο μέλλον, προϋποθέτει μια ειλικρινή και τολμηρή αποτίμηση του παρελθόντος.
Τα κόμματά μας διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Μεταπολίτευσης. Ως πολιτικοί αντίπαλοι σε σκληρές αναμετρήσεις, αλλά και ως πυλώνες στήριξης της Δημοκρατίας μας.
Διαφωνώ απόλυτα με όσους, κατά καιρούς και συστηματικά, επιχειρούν να απαξιώσουν αυτή την 40χρονη πορεία, μια από τις σημαντικότερες περιόδους στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική ιστορία του τόπου.
Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε και τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν, ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της μεγάλης κρίσης.
Να αποτιμήσουμε το γιατί φθάσαμε στα Μνημόνια, πως διαχειριστήκαμε την κρίση, τι πράξαμε και τι οφείλουμε να πράξουμε για να βγούμε από αυτήν οριστικά και αμετάκλητα.
Η παράταξή μας, κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια για να μείνει η Ελλάδα και η κοινωνία μας όρθια στις δύσκολες ώρες.
Κατέβαλε ακριβό τίμημα αναλαμβάνοντας τόσο τις ευθύνες που της αναλογούσαν, όσο και ευθύνες άλλων για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα.
Μην ξεχνάμε πόσο στοίχισε η θεωρία ότι τάχα υπήρχαν άλλοι δήθεν εύκολοι δρόμοι για να υπερβούμε τα προβλήματα. Καθώς και οι πρακτικές που αναιρούσαν κάθε θετικό βήμα και τελικά ανακύκλωναν την κρίση.
Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την πατριωτική μας στάση, όπως και για την ειλικρινή και επώδυνη διαδικασία αυτοκριτικής και αυτοκάθαρσης που κάναμε στην παράταξη μας. Κάτι που κάναμε μόνο εμείς.
Γι αυτό έχουμε χρέος να συζητήσουμε θεσμικά και νηφάλια για να προσδιορίσουμε τις «ρίζες του κακού» και όλα τα λάθη και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν στο να βρεθούμε στο χείλος της χρεοκοπίας και να είμαστε ακόμη, επί μια δεκαετία στα Μνημόνια.
Με κύριο στόχο όχι τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, όχι την μικροκομματική εκμετάλλευση, όχι την ενοχοποίηση του «αντιπάλου», αλλά να εγγυηθούμε στους Έλληνες πολίτες, ότι ποτέ πια δεν θα επαναληφθούν αυτές οι καταστάσεις, ότι θα ξεριζωθούν οριστικά οι πελατειακές νοοτροπίες και οι λαϊκίστικες συμπεριφορές, οτιδήποτε μας οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.
Να λοιπόν γιατί είναι ανάγκη να γυρίσουμε οριστικά τις σελίδες του παρελθόντος, να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας μαζί του.
Μέσα από την αποδοχή της πρότασής μας, για την εξέταση, όλης της περιόδου από το 2001 ως σήμερα. Αναφέρομαι στην πρότασή που έχουμε καταθέσει στη Βουλή, για εξεταστική επιτροπή για τις εξελίξεις στην οικονομία, από την είσοδό μας στο ευρώ μέχρι σήμερα.
Κίνηση που θα αποτελέσει ένα μεγάλο και τολμηρό βήμα και μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος.
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Είναι η ώρα μετά από τόσες προσπάθειες και θυσίες του Ελληνικού λαού, να εγγυηθούμε την πραγματική, ασφαλή και οριστική έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση.
Να επανέλθει η χώρα μας στην κανονικότητα, να σταματήσει επί τέλους η ταπεινωτική κατάταξή μας ως «αδύναμου κρίκου» της ευρωζώνης.
Έχουμε ήδη τονίσει ότι αυτά που ισχυρίζεται η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, για δήθεν καθαρή έξοδο, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι η νέα προσπάθεια εξαπάτησης.
Όχι μόνο γιατί έχουν αλυσοδέσει την χώρα σε ένα διαρκές Μνημόνιο, σε μια σκληρή επιτροπεία για πολλά χρόνια.
Αλλά γιατί η έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με πολιτικές που: υπονομεύουν, τις επενδύσεις, και την δημιουργία ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας, εξοντώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φτωχοποιούν την μεσαία τάξη,
απειλούν με πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας ,υπονομεύουν τους θεσμούς και διχάζουν τον Ελληνικό λαό.
Αυτές δηλαδή τις βαθειά συντηρητικές και καθεστωτικές πολιτικές που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση.
Ούτε όμως, η έξοδος από την κρίση, θα εξασφαλισθεί ως δήθεν δια μαγείας, μόνο με μια Κυβερνητική αλλαγή.
Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ για ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε προσέλκυση υγιών επενδύσεων, στην παραγωγή νέου πλούτου στην χώρα.
Απαιτεί και μια τολμηρή πολιτική δίκαιης διανομής αυτού του πλούτου, που θα στηρίζει την μεσαία τάξη και θα μειώνει ριζικά τις Κοινωνικές Ανισότητες.
Γιατί για εμάς αποτελεί θεμελιώδη και για αυτό αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της Ανεργίας, η Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή, οι αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
Απαιτεί βέβαια και βαθιές αλλαγές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις σε ότι καθηλώνει την χώρα, την αναμέτρηση με πελατειακές νοοτροπίες και κάθε μορφής συμφέροντα που στερούν δυνατότητες και πόρους από το Κοινωνικό σύνολο.
Απαιτεί τον ανένδοτο αγώνα απέναντι στην φοροδιαφυγή, στο λαθρεμπόριο, στο μαύρο πολιτικό χρήμα, απαιτεί την πλήρη διαφάνεια σε όλους τους τομείς της πολιτικής μας ζωής.
Χρειαζόμαστε πριν από όλα την αξιοπιστία που θα μπορεί να εξασφαλίσει από τους εταίρους μας μια ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.
Η οποία μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα απελευθερώσει πόρους για την ενίσχυση της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Πολιτικής.
Γι’ αυτό και διαφωνούμε με τις προτάσεις που θέλουν τους πρόσθετους πόρους για μειώσεις φόρων και εισφορών, να εξασφαλίζονται κύρια από την μείωση των Δημόσιων Δαπανών.
Ναι στη μείωση της σπατάλης. Αλλά όχι στην συρρίκνωση των δαπανών για τις Κοινωνικές Υποδομές, για την Δημόσια Παιδεία και Υγεία και την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικά Δημόσια Αγαθά.
Πολιτικές με ορατά κίνητρα που μπορούν να πείσουν ιδιαίτερα τα παιδιά μας ότι υπάρχει δυνατότητα για ένα αξιοπρεπές μέλλον στον τόπο τους.
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Αυτς είναι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Και οφείλουμε –ο καθένας από την σκοπιά του- να ανταποκριθούμε σε αυτές.
Ώστε να γυρίσει η Ελπίδα και η αισιοδοξία στους πολίτες, να πάψουν οι λέξεις «οργή-Αγανάκτηση-Ντροπή» να κυριαρχούν στα αισθήματά τους!
Αυτό προσδιορίζει και οριοθετεί την ευθύνη και την υποχρέωση συνολικά του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων .
Να επιδιώξουμε με ειλικρίνεια την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.
Η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με Κυβερνητικές Συνεργασίες.
Είναι κάτι υπέρτερο από αυτές, γιατί θέτει, στο κέντρο του ενδιαφέροντος της, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Συνδυάζει την αναγκαία Πολιτική Σταθερότητα, με την εξίσου επιτακτική ανάγκη για Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου.
Όμως ας μιλήσουμε καθαρά. Η περίοδος του μικρού και κακέκτυπου δικομματισμού, ανήκει οριστικά στο παρελθόν.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και νέες πραγματικότητες δημιουργούνται.
Όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι σε επαφή με την νέα πραγματικότητα που υπάρχει και στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα!
Όσον μας αφορά, μετά και τις πρόσφατες διαδικασίες μας και την δυναμική της συμμετοχής εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, στοχεύουμε σε Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Με προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα, που θα επικυρωθεί από το επικείμενο Συνέδριό μας.
Με αυτό το Πρόγραμμα εμείς θα πορευτούμε. Επιδιώκοντας Εθνική Συνεννόηση και συμφωνία μιας Εθνικής Γραμμής για όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας.
Τόσο η θέληση των πολιτών, που θα εκφράσουν με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές, όσο και η δυνατότητα δημιουργίας μιας Προγραμματικής Συμφωνίας με προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης , θα καθορίσουν τις τελικές επιλογές μας.
Λέμε όχι σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, επιδιώκοντας «πολιτικά μέτωπα» κάθε μορφής που διχάζουν.
Γιατί εμείς , ανοιχτά «μέτωπα» έχουμε με το λαϊκισμό και τη συντήρηση.
Είναι ώρα να ενώσουμε και όχι να διχάζουμε τον λαό μας.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Όλα γύρω μας αλλάζουν. Χρειάζονται νέες τολμηρές απαντήσεις.
Για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει νέες μεγάλες προκλήσεις, που οφείλει να κάνει πράξη την Κοινωνική Ευρώπη τώρα και την προοδευτική ενοποίηση. Να συζητήσει νέες πειστικές απαντήσεις για να πείσει τους πολίτες και να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία.
Για την χώρα μας που πρέπει να βρει την δική της νέα θέση μέσα στις οικονομικές εξελίξεις, και να πετύχει την βιώσιμη ανάπτυξη, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής, αντιμετωπίζοντας με θετικό τρόπο και τις μεγάλες αλλαγές που αυτή επιφέρει.
Για την κοινωνία μας που πρέπει να δώσει τις δικές της νέες απαντήσεις απέναντι στην φτώχεια, και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Για την Δημοκρατία μας που πρέπει να ισχυροποιήσει τους θεσμούς της, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Με την πεποίθηση ότι αυτές οι προτεραιότητες θα είναι στο επίκεντρο και των δικών σας συζητήσεων, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Προγραμματικού Συνεδρίου σας.