Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κερδισμένοι & χαμένοι από τα “δώρα” Μητσοτάκη

Μέσα στις επόμενες ημέρες, 7.300.000 φορολογούμενοι θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα έχουν ενσωματωμένες τις μειώσεις του φόρου έως 30% – ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας – οι οποίες ίσχυσαν και το 2019, εκπτώσεις 50% ή ακόμα και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων.

Ρεπορτάζ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗΣ

Φέτος αναμενόταν μια επιπλέον μείωση της τάξεως του 8-10%, η οποία δεν εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας. Στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ, είναι όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος κατά 40% ή εάν συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% για την περίοδο Σεπτέμβριος – ∆εκέμβριος 2020.

Για τους ιδιοκτήτες αυτούς, τα χρήματα που έχασαν θα συμψηφιστούν αρχικά με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και- αν αυτός έχει αποπληρωθεί – με τον ΕΝΦΙΑ.

Πιο «τσουχτερό» θα είναι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, για να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία θα έχει δηλωθεί στο Ε9. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 60.000.000 αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα έχουν ήδη προστεθεί στο Ε9!
Έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται περισσότεροι από 1.300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε τέκνο. Προϋπόθεση είναι το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 50% δικαιούνται όσοι έχουν φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί. Και σε αυτήν την περίπτωση το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ, ενώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ παρέχονται αυτόματα στους δικαιούχους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

∆όσεις

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από 5 πέρυσι. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να καταβάλουν τον φόρο σε έως 24 δόσεις. Όποιος ρυθμίσει τον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 12 δόσεις θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 6,82 % ανά μήνα. Όσοι πληρώσουν μέσω πιστωτικής κάρτας θα έχουν τη δυνατότητα έως 12 άτοκων δόσεων.

• Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021.
Από την εφαρμογή αυτού του μέτρου ωφελούνται περίπου 1.200.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες που υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης. Από την αναστολή αυτή εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Όπως επισημαίνει η Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων Φιλοθέη Μακριδάκη από το μέτρο ωφελούνται δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές. Ενοίκια π.χ., αφού η απαλλαγή αφορά εισοδήματα και όχι φορολογούμενους. Η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται το 2021 αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.), και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους.

Με αυτό τον τρόπο μηδενίζεται, από τον Ιανουάριο του 2021, η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020.

Οι μη μισθωτοί, το εισόδημα των οποίων φορολογείται από το πρώτο ευρώ θα επωφεληθούν διπλά, καθώς εκτός από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης κερδίζουν και από τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2021.

Το διπλό κέρδος αφορά περίπου 250 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελευθέρους επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν στην εφορία εισόδημα πάνω από τα 12.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και άλλες πηγές (ενοίκια, μετοχές, αμοιβαία τόκους, μερίσματα) οπότε και πλήρωναν την παράλληλη φορολογία της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η συνολική μείωση του φόρου που θα πληρώσουν θα φανεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020 που θα υποβληθούν και θα εκκαθαριστούν το καλοκαίρι του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα για τα εισοδήματα του 2020 (μη μισθωτοί) το κέρδος μόνο από την εισφορά αλληλεγγύης θα είναι:

Για εισόδημα έως 20.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος έως 176 ευρώ.
Από 20.001- 30.000 ευρώ το κέρδος φθάνει μέχρι τα 500 ευρώ. Για ποσά από 30.001 – 40.000 ευρώ οι μη μισθωτοί εξοικονομούν έως και 650 ευρώ.
Στο κέρδος θα πρέπει να προστεθεί και αυτό που προκύπτει από την κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος που ψηφίστηκε τον ∆εκέμβριο του 2019 η οποία διαμορφώθηκε για μισθωτούς, μη μισθωτούς αγρότες και συνταξιούχους ως εξής:
Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
Από τις 20.000 ευρώ μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ο φορολογικός συντελεστής που εφαρμόζεται πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος.
Π.χ. Ο συντελεστής φόρου που εφαρμόζεται σήμερα από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ θα μειωθεί από το 29% στο 28%.
Μία ποσοστιαία μονάδα, από το 37% στο 36% θα μειωθεί ο συντελεστής φόρου στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ.
– Στο 44% από το 45% θα μειωθεί ο συντελεστής φόρου που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.
Για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ το κέρδος από την κλίμακα ανέρχεται στα 1.300 ευρώ και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 176. Σύνολο: 1.476 ευρώ.
Από 20.001 – 30.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα έχει μείωση 1.400 ευρώ και από την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως και 500 ευρώ. Συνολικό κέρδος: Έως και 1.900 ευρώ.
Για εισοδήματα από 30.001 -40.000 ευρώ το όφελος από την νέα φορολογική κλίμακα θα είναι 1.500 ευρώ και από την μη επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως και 650 ευρώ. Συνολικό όφελος: 2.150 ευρώ.

Το μέτρο «δεν αγγίζει» μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, που αποτελεί το εισοδηματικό όριο για την επιβολή της εισφοράς. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑ∆Ε πρόκειται για το 80,8% του συνόλου των φορολογούμενων.

Ενδεικτικό είναι ότι για εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσιο εισόδημα ύψους 12.500 ευρώ ή 893 ευρώ τον μήνα, το μηνιαίο όφελος θα είναι μόλις 0,79 ευρώ!
∆ημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών εξαιρούνται από την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς και, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ, τον χρόνο θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται με την εισφορά. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, ο υπολογισμός γίνεται βάσει του πρώτου όποτε αυξάνεται η επιβάρυνση.
Π.χ Φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα 11.000 ευρώ, γλιτώνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αν όμως τα τεκμήρια διαβίωσης φθάνουν τα 16.000 ευρώ, θα πληρώσει ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για το ποσό αυτό.

• Νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον Νοέμβριο με ειδική πρόβλεψη για περιοχές με lockdown

Ενισχυμένα μέτρα για τις περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκαν από τον Αύγουστο και μετά τοπικά lowdown ή άλλα περιοριστικά μέτρα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 4 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Θα υπάρξει πρόβλεψη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως και στον τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας που τώρα «τρέχει».

Στον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που αφορά τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, διευρύνεται σημαντικά το πεδίο των δικαιούχων.
Μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, ανεξαρτήτως ΚΑ∆, όπως και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ, για πρώτη φορά, δίνεται δυνατότητα συμμετοχής σε:
-Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως είναι οι μεταφορές, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός.
-Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας, που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ανεξαρτήτως κλάδου.
-Μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ.
Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μεγάλο μέρος των επαγγελματιών δεν έχει ενημερωθεί για τα οφέλη του προγράμματος. Ως παράδειγμα έφεραν τον κλάδο τον ταξί, που μόλις το 20% αιτήθηκε συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και εισέπραξε τα 2.000 ευρώ που αντιστοιχούσαν. ∆ιευκρίνισαν μάλιστα ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή μπορούν να μετέχουν και ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για κλάδους όπως ο τουριστικός δεν υπάρχει καν η υποχρέωση ο δικαιούχος να διαθέτει ταμειακή μηχανή. Η προθεσμία για τις αιτήσεις ενδιαφέροντος λήγει τη ∆ευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020.

• Υπερεκπτώσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου
Ειδικότερα, εισάγεται ισχυρό φορολογικό κίνητρο, με τη μορφή υπερέκπτωσης σε ποσοστό 200% συνολικά των δαπανών που αφορούν τέτοιου είδους επενδύσεις.
Οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν από τα καθαρά κέρδη σε ποσοστό 100%, δηλαδή εξωλογιστικά, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Αφορά την καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών τους στις ∆ΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα, για τις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης φορολογούμενων έως και τις 30 Απριλίου 2021, για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το ίδιο ισχύει και για τις δόσεις ρυθμίσεων και τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες, επίσης, τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής. Αναμένεται, μάλιστα, και νέα δυνατότητα ρυθμίσεων σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με ένα εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

Επέκταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επεκτείνεται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και το τουριστικό πακέτο για ακόμη έξι μήνες.
Από τις 31 Οκτωβρίου 2020 που ίσχυε μέχρι σήμερα, παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2021.
Το μέτρο καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, μετρό, τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, ταξί, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές.

• Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών
Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί που αφορούν την 1η κατοικία, μέχρι τέλος του έτους, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων.
Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα.
Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, θα έχει ψηφιστεί και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο Νέος Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, στον οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες και ο οποίος λαμβάνει ειδικές πρόνοιες για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες.

Τα 28 ακριτικά νησιά που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε σε ποια νησιά οι κάτοικοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020 και εφεξής. Η απαλλαγή αφορά φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων και τα οποία βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον Δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα Διαπόντιων νήσων. Αφορά τα νησιά:
Φούρνοι, ‘Αγιος Μηνάς και Θύμαινα της περιφερειακής ενότητας Ικαρίας, Αγιος Ευστράτιος της περιφερειακής ενότητας Λήμνου, Σαμιοπούλα της περιφερειακής ενότητας Σάμου, Οινούçσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της περιφερειακής ενότητας Χίου, Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της περιφερειακής ενότητας Καλύμνου, Σαρία και Κάσος της περιφερειακής ενότητας Καρπάθου, Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της περιφερειακής ενότητας Ρόδου, Γυαλί και Νίσυρος της περιφερειακής ενότητας Κω, Γαύδος της περιφερειακής ενότητας Χανίων, και Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας.

Το ερηµονήσι
Μεταξύ των 28 ακριτικών νησιών για τους μόνιμους κατοίκους των οποίων καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ βρίσκονται και τα Αντίψαρα. Με μια λεπτομέρεια: Στο μόλις τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων νησάκι, δεν υπάρχουν ούτε κάτοικοι ούτε σπίτια! Τα Αντίψαρα, βρίσκονται 1.3 ναυτικά μίλια από τα Ψαρά με μόνα κτίσματα δύο ξωκλήσια τα οποία προφανώς δεν βαρύνονταν με ΕΝΦΙΑ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Κορωνοϊός: Στα 3,5 δισ ευρώ φέτος τα τουριστικά έσοδα έναντι των 18,5 δις του 2019



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ