Ο θρύλος του κινηματογράφου των ΗΠΑ,Κερκ Ντάγκλας, απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών, έχοντας παίξει σε περισσότερες απο 90 ταινίες κατά την διάρκεια της καριέρας του.
Ο πατέρας του επίσης γνωστού ηθοποιού Μάικλ Ντάγκλας, έφυγε πλήρης ημερών, με τον γιο του να κάνει γνωστή την είδηση μέσω Instagram. «Με τεράστια λύπη μας, τα αδέρφια μου και εγώ, γνωστοποιούμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας μας άφησε σήμερα σε ηλικία 103 ετών», έγραψε.
https://www.instagram.com/p/B8NCr7Ah40N/?utm_source=ig_embed
Ποιος ήταν ο Κερκ Ντάγκλας
Το κανονικό του όνομα ήταν Ισουρ Ντανιέλοβιτς και γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1916 στο Αμστερνταμ. Με Λευκορώσικη και Εβραϊκή καταγωγή, ο Ντάγκλας και η οικογένειά του μετακόμισαν στις ΗΠΑ πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο νεαρός τότε Ισουρ, άλλαξε το όνομά του σε Ιζι Ντέμσκι, πριν το αλλάξει ξανά σε Κερκ Ντάγκλας.
Ο Ντάγκλας, υπήρξε εκτός από ηθοποιός και σκηνοθέτης, καθώς κινηματογραφικός παραγωγός και συγγραφέας. Εμφανίστηκε σε περίπου 90 ταινίες και ήταν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς που ανέδειξε το Χόλιγουντ, παίζοντας κυρίως σε πολεμικές ταινίες και γουέστερν. Φιλανθρωπιστής και πατέρας τριών αγοριών, των Μάικλ, Πίτερ και Τζόελ, ο Κερκ Ντάγκλας άφησε μία μεγάλη κληρονομιά στον Αμερικανικό κινηματογράφο.
Ανήκει στην ελίτ των σπουδαίων ηθοποιών των περασμένων δεκαετιών, όπως οι Μπεν Λάνκαστερ, Γκρέγκορι Πεκ, Στιβ ΜακΚουίν και Πολ Νιούμαν, ενώ χαρακτηριστικό της καριέρας του ήταν η «σπασμένη» φωνή του, που είχε κάνει αρκετούς μίμους να τον εντάξουν στο ρεπερτόριό τους. Υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ως το 1944 ενώ το 1947 ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα με την ταινία «Out of the past». Εχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία, ενώ τρεις χρονιές ήταν υποψήφιος για Οσκαρ, καλύτερου ηθοποιού.
Πρωταγωνίστησε επίσης στην προσπάθεια να σπάσει η λεγόμενη «μαύρη λίστα» στο Χόλιγουντ, ο αποκλεισμός ηθοποιών, σκηνοθετών και σεναριογράφων διότι συνδέονταν με το κομμουνιστικό κίνημα ή θεωρούνταν συμπαθούντες και συνοδοιπόροι τη δεκαετία του 1950. Ο ίδιος είχε εξομολογηθεί πως αισθανόταν μεγαλύτερη υπερηφάνεια για αυτό, παρά για οποιονδήποτε ρόλο του.
Πηγή: iefimerida.gr