Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Κι όμως είναι απολύτως υγιές να ξενυχτάμε και να ξυπνάμε αργά

Από τη μία η καλλιέργεια ενοχής σε όσους είμαστε νυχτοπούλια κι από την άλλη οι έρευνες που λένε ότι 8 ώρες ύπνος και πολύ πρωινό ξύπνημα είναι το μυστικό της υγείας, δεν μας αφήνουν να ζήσουμε όπως θέλουμε.

Είναι αμέτρητες οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι η υγεία της καρδιάς και του μυαλού εξαρτώνται από έναν πολύ συγκεκριμένο κύκλο ύπνου ο οποίος σε γενικές γραμμές πρέπει να διαρκεί ένα γεμάτο 8ώρο και το ξύπνημα να είναι όσο πιο κοντά γίνεται με τις πρώτες ακτίνες του Ήλιου. Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος αναφέρεται ως κιρκάδιος ρυθμός, βασίζει τη λογική του στα ένστικτα του ανθρώπου.

Όπως τα περισσότερα ζώα έχουν ένα βιολογικό ρολόι που τους υπαγορεύει πότε πρέπει να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν, έτσι και ο άνθρωπος έχει έναν τέτοιο μηχανισμό τον οποίο καταπιέζουμε γιατί έχουμε προσαρμόσει τη ζωή μας σε διαφορετικούς ρυθμούς. Νέες έρευνες δείχνουν ότι δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο κιρκάδιο ρυθμό και είναι καθαρά θέμα γονιδίων αυτό, αλλά ούτε κι αυτό είναι απόλυτο.

Κάποιοι άνθρωποι είναι από φυσικού τους νυχτοπούλια και το να κοιμούνται με τις κότες και να ξυπνάνε με τα κοκόρια δεν τους προσφέρει τίποτα απολύτως. Ωστόσο σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες που μίλησαν στην Guardian, ακόμα κι αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Ο μυαλό μας είναι τόσο ανεπτυγμένο που μπορεί και υποτάσσει τα ένστικτά μας, ακόμα και αυτό του φυσιολογικού ύπνου.

Η ρουτίνα του ύπνου μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις υποχρεώσεις μας, δηλαδή την ώρα που πρέπει να πάμε για δουλειά, κάτι που για ελάχιστους από τους σύγχρονους εργαζόμενους ταυτίζεται με την ανατολή του ήλιου. Έτσι το μυαλό μας μπορεί να ρυθμίσει μια custom ρουτίνα ύπνου για να ξυπνάμε φρέσκοι και υγιείς. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να τηρούμε δύο βασικές προϋποθέσεις, να συμπληρώνουμε 8ώρο και να είναι ψιλοσταθερό αυτό το 8ώρο ως προς τις ώρες ύπνου και ξυπνήματος.

Αυτά τα νέα είναι πολύ ευχάριστα για όσους μένουν μέχρι αργά ξύπνιοι, αλλά όχι και τόσο για όσους το συνδυάζουν με λίγες ώρες ύπνου και πολύ πρωινό ξύπνημα. Όπως και σε άλλες πτυχές της ζωής μας, έτσι και ο ύπνος έχει να κάνει λιγότερο με τα ένστικτα και περισσότερο με τη διατήρηση ισορροπιών τις οποίες έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ