Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κι όποιον πάρει το… Ποτάμι

Παγιδεύτηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης και η παράταξή του, ίσως επειδή δεν είχε προβλέψει τον ελιγμό του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή (κάτι που αν δεν είναι σκηνοθετημένο, μπέρδεψε και τον Πάνο Καμμένο).

Η επιλογή του Σταύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση μάλλον χάλασε τα σχέδια του Ποταμιού, σίγουρα δημιούργησε ένταση στο εσωτερικό του, καθώς πλέον η παράταξη φαντάζει σαν “δεκανίκι” του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που βουλευτές του “φλερτάρουν” με τη Νέα Δημοκρατία. Η έλλειψη ιδεολογικής ταυτότητας να που ξαφνικά δημιουργεί μικρή δόνηση στο κόμμα και στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Οι “απειλές” περί μη στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά από τις εξελίξεις δεν ηχούν καλά στα αυτιά του αρχηγού της παράταξης, ο οποίος επικοινώνησε με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, για να δείξει με αυτόν τον τρόπο πως παραμένει υπέρ της Συμφωνίας και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε ο Γιώργος Αμυράς με τις δηλώσεις του περί αλλαγής στάσης στην ψήφιση των “Πρεσπών”.

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ επίσης δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διακρίνεται κάποιος βουλευτής του Κινήματος που να τάσσεται υπέρ, όπερ σημαίνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεδομένοι μόλις 149 ψήφοι (καθώς Ζουράρις και Κόκκαλης που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, δεν θα ψηφίσουν για τις Πρέσπες).

Υπέρ της Συμφωνίας τάσσεται ανοιχτά ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και κάνει έκκληση για νηφαλιότητα και περιορισμό των εύκολων κατηγοριών για προδοσία, τονίζοντας ότι κανένας δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού, παρά το ότι πρόκειται για μία Συμφωνία με αδυναμίες και προϊόν συμβιβασμού.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, από το Στρασβούργο υπογραμμίζει τους κινδύνους εξαιτίας «του τρόπου που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις αλλά και για το διχαστικό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία κι ενώ στην πραγματικότητα η Συμφωνόα είναι υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας και θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με τα Βαλκάνια και θα δώσει στη χώρα μας αυτοπεποίθηση».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία, εξηγεί ότι το ερώτημα αυτό απορρίφθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος, τονίζοντας ότι «το Ποτάμι αναδείχθηκε ως μια αυτόνομη, ανεξάρτητη δύναμη και αυτή ήταν η δύναμή του, εκεί ήταν η αγάπη του κόσμου, εκεί ήταν και η δική μας μικρή ή μεγάλη συνεισφορά».

Ο Γιώργος Γραμματικάκης καταλήγει με ένα ιστορικό δίδαγμα, σύμφωνα με το οποίο, «η Ελλάδα χάνει όταν ακούει φωνές μισαλλοδοξίας και φανατισμού και κερδίζει όταν ακούει φωνές νηφάλιες, που προσβλέπουν στο μέλλον».

Ομοίως, υπέρ της Συμφωνίας εξακολουθεί να τάσσεται και ο Μίλτος Κύρκος, επίσης ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ