Mε απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, λόγω του κορονοϊού, αναστέλλονται και ανακαλούνται, μέχρι νεωτέρας οι κανονικές άδειες στο τομέα της Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.
Στο μεταξύ, δύο ακόμα άτομα, τα οποία παρουσιάζονται ως ύποπτα κρούσματα για τον κορονοϊό εξετάζονται στη Θεσσαλονίκη, ένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και ένα στο Ιπποκράτειο, σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρο Κετικίδη. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό αλλά και στον εξοπλισμό, λέγοντας ότι το ΑΧΕΠΑ που είναι το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στην Κεντρική Μακεδονία διαθέτει δύο μόλις θαλάμους αρνητικής πίεσης με τρία κρεβάτια, οι οποίοι βρίσκονται στην άκρη της παθολογικής κλινικής, μέσα στην κλινική κάτι που το πρωτόκολλο για τον κορονοϊό δεν το προβλέπει.
Ελλείψεις στο ΑΧΕΠΑ
Η επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού και η λήψη των πρώτων μέτρων αντιμετώπισης ανέδειξαν με έντονο τρόπο τις ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό στο ΑΧΕΠΑ, επισημαίνουν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
«Το ΑΧΕΠΑ ως κέντρο αναφοράς καλείται να σηκώσει το βάρος του προβλήματος που έχει προκύψει. Ένα βάρος που μετακυλίεται σε εργαζόμενους που εδώ και χρόνια εργάζονται κάτω από φοβερή εντατικοποίηση και ελλείψεις. Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εδώ και πολλά χρόνια και οφείλονται ρεπό και άδειες. Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού πλησιάζει τα πενήντα χρόνια με πολλά προβλήματα υγείας διαπιστωμένα. Το υγειονομικό προσωπικό που στηρίζει το ΑΧΕΠΑ γνωρίζει πολύ καλά το καθήκον του απέναντι στο πρόβλημα και θα το πράξει. Κάποτε όμως θα πρέπει και το κράτος να αναλογιστεί τις ευθύνες του και το χρέος που έχει απέναντι σε αυτό το προσωπικό», αναφέρουν ο πρόεδρος του Σωματείου, Χαράλαμπος Κοροξενός και ο γενικός γραμματέας, Αθανάσιος Βούλτσιος.
Παράλληλα ζητούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
H λίστα με τα νοσοκομεία που θα δέχονται τα κρούσματα:
Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.