Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κικίλιας στο World Jewish Congress:«Πώς αντιμετώπισε η Ελλάδα τον COVID-19»

Για τα μέτρα και τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης που οδήγησαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, αλλά και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο WebTalk του παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (WJC).

Διαβάστε επίσης:

Ενθαρρυντικά τα νέα δεδομένα για τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που ανέρρωσαν με COVID 19

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η επιτυχία της χώρας μας βασίστηκε κυρίως στους εξαιρετικούς επαγγελματίες του Ε.Σ.Υ. – ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό –  στο ΕΚΑΒ και φυσικά στους επιστήμονες του ΕΟΔΥ που εντόπισαν το πρώτο κρούσμα και όλη αυτή την περίοδο, με ενδελεχή ιχνηλάτηση, κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Όσον αφορά στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε τη δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε σχετικά με την ελλιπή ενημέρωση για τα μέτρα και τις αποφάσεις που λάμβανε η κάθε χώρα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος πρότεινε στην πρώτη έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα μεταξύ των κρατών- μελών ώστε σε πραγματικό χρόνο να γίνονται γνωστές οι πολιτικές  και επιστημονικές αποφάσεις που παίρνει η κάθε χώρα.

«Χαίρομαι που αυτό έγινε πράξη, έστω και με καθυστέρηση» ανάφερε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι  η Ευρώπη έχει να κάνει πολλά ακόμα βήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στη συνεργασία.

Ο κ. Κικίλιας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την περίοδο του καλοκαιριού.

Όπως είπε, το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών βασίστηκε στην ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον  προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας, testing και με την ανάπτυξη ενός νέου ισχυρού συστήματος διακομιδών, εναέριων και πλωτών. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν «ακτινωτό» σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι όπως τα καταφέραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα τα καταφέρουμε ξανά. Με σχέδιο, αλληλεγγύη, ατομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία», είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Πρόστιμα έως €50.000 και κλείσιμο 1,5 μήνα για όσους δεν τηρούν τους κανόνες

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι από το περασμένο φθινόπωρο έχει μπει στη ατζέντα η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου και σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ήδη δρομολογείται η διαδικασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας της υγείας μεταξύ των τριών χωρών.

Διαβάστε επίσης:

«Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ