«Κρείττον του λαλείν το σιγάν», σημειώνουν με νόημα κύκλοι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με τις αιχμές που άφησε το πρωί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, περί κακής διαχείρισης και ελλιπούς ελέγχου του τραπεζικού συστήματος από την ΤτΕ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», άφησε αιχμές για ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και για τη στάση του κ. Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών.
«Ο κ. Στουρνάρας και η ΤτΕ κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια με τις πολιτικές τους, αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε καμία χώρα, να συρρικνώσουν το τραπεζικό σύστημα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και δε θέλουν να έχουν μία, ένα μόνιμο σχέδιο να μην υπάρχει καμία άλλη τράπεζα έστω και μικρή σαν την τράπεζα Αττικής που καλύπτει το 1,5 με 2% που να έχει αναφορά στην Ελλάδα, που να έχει δημόσιο χαρακτήρα, που να ελέγχεται από τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
«Σας το λέω από πρώτο χέρι, όταν ήμουν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο κ. Στουρνάρας ήταν εκείνος που με πραγματικό ζήλο θα έλεγε κανείς, έσπευδε να πιέσει για να δοθεί η τράπεζα, να δοθεί σε funds, ιδιώτες, και μάλιστα μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου» πρόσθεσε.
«Στο διάστημα από το ’11 μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής. Ο φορέας που ήλεγξε την Τράπεζα για τις διαδικασίες, τα δάνεια, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Και εδώ ζούμε μία παράνοια που πραγματικά προσβάλλει και τους μηχανικούς, προσβάλλει και την Τράπεζα και άρα και τη χώρα. Αν, λοιπόν, η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδας που την ήλεγξε. Άρα, αν ισχύουν όλα αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου», είπε ακόμη.
Την ίδια ώρα, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζουν πως ο κ. Σπίρτζης ήταν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου όταν η Attica Bank «μοίραζε» δάνεια. Ένας από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας είναι το ΤΣΜΕΔΕ τη διοίκηση του οποίου ορίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο.