Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Κυκλοφόρησε «Το Χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων» του Ερβέ Φαλσιανί

Το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Ερβέ Φαλσιανί, «Το Χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων», στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι πλέον γεγονός και για τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο που έγραψε ο Φαλσιανί, σε συνεργασία με τον Ιταλό δημοσιογράφο Άντζελο Μινκούτσι, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιταλία το Φεβρουάριο, προκαλώντας σάλο στη γείτονα χώρα αλλά και στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε αγωγή εναντίον του συγγραφέα, για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ.

vivlio

Ο Φαλσιανί έγινε ευρύτερα γνωστός όταν το 2008, από το γραφείο του στα κεντρικά της τράπεζας HSBC Private Bank στη Γενεύη, υπέκλεψε τα στοιχεία 100.000 και πλέον πελατών της τράπεζας, ανάμεσά τους μέλη πολιτικών και βασιλικών οικογενειών, σταρ και γκάνγκστερ. Οι πελάτες προέρχονταν από 203 χώρες, ενώ πολλοί από αυτούς είτε δε μπορούσαν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους, είτε δεν ήθελαν να φορολογηθούν γι’ αυτά, ενώ το συνολικό ύψος των καταθέσεων για τις οποίες μιλάμε είναι, σύμφωνα με κάποιες πηγές, 78 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες.

Ο ίδιος ο Φαλσιανί, μετά τη διαρροή των παραπάνω στοιχείων, ζει φυλασσόμενος σε 24ωρη βάση, ενώ η ελβετική εισαγγελία του έχει απαγγείλει ένα σωρό κατηγορίες και ζητάει επίμονα την έκδοση του από Γαλλία και Ισπανία.

Στα χέρια του βρίσκονται τα αρχεία που αντέγραψε από τους κεντρικούς υπολογιστές της τράπεζας, με ονόματα, ποσά και κινήσεις τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας σε πολλές χώρες. Η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ είναι μέρος αυτών των αρχείων.

Στις συνεντεύξεις που έδωσε το 2009 όταν κατέφυγε στη Γαλλία, ο Φαλσιανί περιγράφει έναν άκρως ενδιαφέροντα μηχανισμό προσέγγισης πελατών από τις τράπεζες: Οι εξωτερικοί συνεργάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται σε υπηρεσίες private banking δελεάζουν τους υποψηφίους με προσκλήσεις σε κορυφαία κοσμικά και αθλητικά γεγονότα που συνοδεύονται από πολυτελή παραμονή σε ξενοδοχεία, γευσιγνωσίες κρασιών και γεύματα πολλών αστέρων. Εκεί, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, τούς αναλύουν τις υπηρεσίες τους μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ο πελάτης σταθμίζει οφέλη και κινδύνους και αποφασίζει.

Σημειώνεται ότι η πρακτική της HSBC να μην εξετάζει από πού προέρχονται τα χρήματα που διοχετεύονται μέσω του δικτύου της, είχε προκαλέσει ήδη από καιρό την οργή των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έχουν στρέψει τα πυρά τους εναντίον της Ελβετίας κατηγορώντας την ότι μέσω του τραπεζικού συστήματος υποθάλπει εγκληματίες και τρομοκράτες.

Μάλιστα, το ελβετικό παρακλάδι της τράπεζας κλήθηκε το 2012, λόγω των αποκαλύψεων να καταβάλλει σε πρόστιμα το ποσό του 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ