Σε ισχύ τέθηκαν νέοι κανόνες λογοκρισίας στο διαδίκτυο στην Κίνα, δημιουργώντας ανησυχίες ότι οι αρχές θα ελέγξουν περαιτέρω τις πληροφορίες και τον διαδικτυακό διάλογο και προκαλώντας σχόλια για «διαδικτυακή αστυνόμευση», την περίοδο που η χώρα υποφέρει από την έκρηξη του κορονοϊού.
Η διοίκηση ασφάλειας του κυβερνοχώρου έχει εφαρμόσει από το Σάββατο ένα σύνολο νέων κανονισμών για τον έλεγχο του «διαδικτυακού περιεχομένου» που ενθαρρύνει το «θετικό» περιεχόμενο, ενώ εμποδίζει το υλικό που θεωρείται «αρνητικό» ή παράνομο.
Οι κανονισμοί, οι οποίοι κυκλοφόρησαν πέρυσι, έρχονται σε μια εποχή που οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου έχουν γίνει όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στη λογοκρισία, αφού έχουν καταργηθεί ειδήσεις και σχόλια σχετικά με την αντιμετώπιση της έκρηξης του ιού από την κυβέρνηση.
Υπάρχουν βέβαια και εθελοντές που διατήρησαν περιεχόμενο που αφαιρέθηκε, ενώ παράλληλα οι χρήστες προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να αποφύγουν τις λογοκρισίες.
Σήμερα, το hashtag «Οικοσύστημα ελέγχου διαδικτυακών ειδήσεων», είχε προβληθεί πάνω από 3 εκατομμύρια φορές στο Weibo (αντίστοιχο twitter), όμως ορισμένοι λογαριασμοί ειδήσεων που δημοσίευσαν άρθρα σχετικά με το θέμα είχαν απενεργοποιήσει τα τμήματα σχολίων.
Σε άλλες αναρτήσεις υπήρχαν σχόλια όπως, «Στο μέλλον θα υπάρχουν μόνο καλά νέα και όχι κακά νέα», καθώς και, «Θέλουν να βλέπουμε και να ακούμε αυτό που θέλουν». «Αυτή είναι βασικά η διαδικτυακή εκδοχή της κοινωνικής αστυνόμευσης», επισημαίνει ένα σχόλιο.