Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κίνα: Ορισμένες χώρες αναπτύσσουν ισχυρά γενετικά όπλα

Ορισμένες χώρες αναπτύσσουν γενετικά όπλα που στοχεύουν συγκεκριμένες φυλές, ισχυρίζεται η Κίνα. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, το κινεζικό Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας έγραψε πως μια ξένη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) στρατολόγησε Κινέζους εθελοντές για τη συλλογή δεδομένων κατανομής της βιοποικιλότητας με το πρόσχημα της έρευνας βιολογικών ειδών. Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι ορισμένες χώρες αναπτύσσουν όπλα που στοχεύουν γενετικές διαφορές οι οποίες σχετίζονται με συγκεκριμένες εθνικότητες ή φυλές.

Βιολογικά όπλα μαζικής καταστροφής

Το κινεζικό υπουργείο δεν κατονόμασε τις εν λόγω χώρες, ούτε έδωσε περεταίρω στοιχεία. Ωστόσο, η ύπαρξη τέτοιων όπλων έχει από καιρό απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα ως «θεωρία συνωμοσίας», καθώς καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από τις επιπτώσεις μιας πανδημίας.

Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο υποστηρίζει ότι τα γενετικά όπλα προσαρμόζονται για να στοχεύουν συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες. Τον Ιούνιο, ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ ισχυρίστηκε ότι «οι Κινέζοι αναπτύσσουν ένα εθνοτικό βιολογικό όπλο», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τέτοια τεχνολογία. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης κατηγορήσει την Ουκρανία ότι αναπτύσσει βιολογικά όπλα με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να αναπτυχθεί ένα όπλο που θα στοχεύει συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες», δήλωσε στο Science Media Centre ο Ρίτσαρντ Πάρσονς, ανώτερος λέκτορας Βιοχημικής Τοξικολογίας στο King’s College του Λονδίνου. Επεσήμανε επίσης ότι ορισμένοι φαρμακευτικοί παράγοντες έχουν μεταβλητές επιδράσεις μεταξύ των εθνοτήτων- χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν και ακόμη και μέλη της ίδιας εθνότητας μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά σε αυτούς.

Το κινεζικό υπουργείο ανέφερε ότι και άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει γενετική τεχνολογία για τη δημιουργία θανατηφόρων όπλων. Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι ειδικοί θα μπορούσαν να αναλύσουν και να κατανοήσουν τα μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά κάθε εθνοτικής ομάδας και φυλής, εάν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ανθρώπινα γενετικά δείγματα. Αυτές οι γνώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη γενετικών όπλων που στοχεύουν επιλεκτικά σε συγκεκριμένα φυλετικά γονίδια. Για το σκοπό αυτό, το κινεζικό υπουργείο τόνισε την ανάγκη προστασίας της βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων γενετικών πόρων και των βιολογικών ειδών, που αποτελούν στόχο ορισμένων ξένων ιδρυμάτων, οργανισμών και ατόμων.

Οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας της Κίνας ανέφεραν επίσης ότι μια ξένη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) στρατολογούσε εθελοντές στην Κίνα με το πρόσχημα της έρευνας βιολογικών ειδών. Η ΜΚΟ συνέλεγε εκτεταμένα δεδομένα σχετικά με την κατανομή βιολογικών ειδών από διάφορες περιοχές της Κίνας και απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να ανεβάζουν τα δεδομένα που συνέλεγαν σε μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Η μη κατονομαζόμενη ΜΚΟ, η οποία σύμφωνα με την Κίνα έχει δεσμούς με μια συγκεκριμένη ξένη κυβέρνηση, διαβίβασε δεδομένα στο εξωτερικό της χώρας, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη βιοασφάλεια και την οικολογική ασφάλεια της Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ