Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

ΚΙΝΑΛ: To τελευταίο κατοστάρι πριν τη μάχη της (ερχόμενης) Κυριακής

Από τον  Έβρο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι υποψήφιοι του Κινήματος Αλλαγής «οργώνουν» τη χώρα σε μια διπλή προσπάθεια. Από τη μια να πείσουν τους δεδομένους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ότι η δική τους υποψηφιότητα είναι η καλύτερη για να μπορέσει η παράταξη να γίνει και πάλι μεγάλη, και από την άλλη να πείσουν εκείνους που κάποτε ήταν στο ΠΑΣΟΚ και έφυγαν, να επιστρέψουν και να λάβουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Με περιοδείες και ντιμπέιτ πριν τη μάχη του πρώτου γύρου


Συσχετισμοί

Πέρα από τις περιοδείες οι υποψήφιοι, πλην του Γιώργου Παπανδρέου που δεν θα δώσει το «παρών», προετοιμάζονται για το αυριανό ντιμπέιτ, αφού κρίνουν ότι μπορεί να παίξει ρόλο στην αλλαγή των συσχετισμών. Η μάχη γίνεται για τον πρώτο γύρο, ποιοι θα είναι οι δύο πρώτοι, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν φαβορί τον Ανδρέα Λοβέρδο, αν η συμμετοχή είναι μεγάλη, και προβάδισμα στους Ανδρουλάκη, Παπανδρέου, αν είναι μικρότερη, και τις στοιχηματικές εταιρείες να θεωρούν πρώτο φαβορί τον Ανδρουλάκη, δεύτερο τον Παπανδρέου και τρίτο τον Λοβέρδο. Όμως, η μάχη έχει φόντο και τον δεύτερο γύρο. Θα υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων που δεν είναι δυνατόν να καταγραφεί τώρα, από την οποία θα θέλουν να αντλήσουν δυνάμεις οι δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Οι μπαλαντέρ

Ας δούμε όμως πού ποντάρει ο κάθε υποψήφιος:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποντάρει στο γεγονός ότι έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο τις περιοδείες του, έχει γυρίσει δύο φορές όλη τη χώρα, έχει συναντήσει παλαιότερα και νεότερα στελέχη, και καταγράφει παράσταση νίκης όταν η συμμετοχή είναι μεγάλη. Γι’ αυτό λέει ότι «ας έρθουν να ψηφίσουν και από τον ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης είναι ο πρώτος που μίλησε καθαρά για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και στον πράσινο ήλιο από το βράδυ των εκλογών. «Ο χαιρετισμός μου θα είναι χαιρετισμός προέδρου ΠΑΣΟΚ» λέει χαρακτηριστικά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος προτάσσει ως δίλημμα το αν ο νέος αρχηγός θα είναι βουλευτής ή όχι. Συγκεκριμένα λέει: «Είμαστε έξι, εκ των οποίων οι τρεις δεν είναι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτός δεν είναι τυπικός αποκλεισμός, ούτε τίθεται ζήτημα υποχρεωτικότητας. Το κόμμα τώρα που είναι 6%-7% θα δώσει τη μάχη την επόμενη μέρα στη Βουλή απέναντι στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα. Η δυαρχία έχει αποκλειστεί από το 1996». Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση άφησε να εννοηθεί ότι μιλά με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ποντάρει στην οργανωτική δομή που δημιούργησε από τότε που ήταν στη νεολαία και σιγά σιγά τη μεγάλωσε, φτάνοντας να είναι δεύτερος πίσω από τη Φώφη Γεννηματά στις εκλογές του 2017. Επίσης ποντάρει στις 180.000 ψήφους που πήρε στις ευρωεκλογές, αλλά και στο γεγονός ότι μια σειρά στελεχών τάσσονται στο πλευρό του, με τελευταίους τους κ.κ. Κατρίνη και Κουτσούκο. Στην ομιλία του στον Πύργο Ηλείας τόνισε: «Να ξαναγίνουμε ποτάμι, ένα ποτάμι που αμφισβητεί, που συγκρούεται, που ανατρέπει, που γεννά μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της κοινωνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα που ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατείλει ξανά, για όλο τον ελληνικό λαό».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΝΔΡΕΟΥ: Ποντάρει στο όνομά του και στους 152.000 που ψήφισαν ΚΙΔΗΣΟ σε μια δύσκολη περίοδο, τότε που τον χαρακτήρισαν «διασπαστή» του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα ήταν νωπές οι μνήμες από τα μνημόνια και τη διακυβέρνησή του. Μια σειρά από παλαιά στελέχη και συνεργάτες του, όπως οι Σαχινίδης, Πεταλωτής, Καρχιμάκης, βρίσκονται στο πλευρό του, μαζί με νεότερους φίλους, όπως ο Καμίνης. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Αθηνά Λινού, που την πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ως οικουμενική υπουργό Υγείας, βρέθηκε με σημαία του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη εκδήλωση του Παπανδρέου στο Θησείο. Για το όνομα και το σήμα της παράταξης ο Παπανδρέου τονίζει πως όλα θα αποφασιστούν στο συνέδριο, ενώ προσθέτει: Στόχος είναι το ΚΙΝΑΛ «να ξαναγίνει πλειοψηφούσα παράταξη, να γίνουμε κυβέρνηση, και πρωθυπουργός ας είναι κάποιος άλλος του σοσιαλιστικού χώρου».

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Ποντάρει στους 27.000 ψήφους που πήρε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αλλά και στις θετικές γνώμες που υπάρχουν στην κοινωνία για το πρόσωπό του. Τονίζει ότι δεν έφυγε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά λέει: «Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, και αυτό το υπογραμμίζω. Υπερασπίστηκα τα σύμβολά του, μέχρι που όλοι υπέγραψαν να αλλάξουν εδώ και χρόνια. Το έκανα πρώτον λόγω της παρακαταθήκης που προανέφερα. Δεύτερον, διότι το όνομα σε ένα κόμμα το αλλάζεις ως επιστέγασμα μιας ουσιαστικής πολιτικής διαδικασίας, και όχι επικοινωνιακά. Πρώτα κάνεις ένα μεγάλο συνέδριο, που συνδέεις τις αξίες σου με τις προτάσεις, μετά κάνεις ένα καταστατικό που γίνεται το κόμμα ορθάνοιχτο, μετά μια εξόρμηση στην επαρχία για να ενεργοποιήσεις τα αδρανοποιημένα στελέχη. Αν μετά από αυτά χρειάζονται αλλαγές σε σύμβολα και όνομα, το κάνεις».

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Ο Παύλος Χρηστίδης ποντάρει στην ηλικία του, στο γεγονός ότι είναι άφθαρτος ως νέος πολιτικός και στη νεολαία που τον ακολουθεί. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη και λέει: «Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να ξαναγίνει πρωταγωνιστής, όχι να συμβιβαστεί με μια θέση κομπάρσου… Έχει ένδοξο παρελθόν, ελπιδοφόρο παρόν, έχει σπουδαίο μέλλον. Αρκεί εμείς να πάρουμε τις τύχες της παράταξης στα δικά μας χέρια. Είμαι εδώ και είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι πρέπει να ονειρευτούμε ξανά. Γιατί πιστεύω ότι δεν έχουμε δικαίωμα να συμβιβαζόμαστε, να αφήνουμε κανέναν να αποφασίζει για εμάς χωρίς να είμαστε εκεί να διεκδικούμε. Γιατί πιστεύω ότι ο χώρος μας είναι αυτός που μπορεί να ξανασηματοδοτήσει μια νέα ελπίδα…».

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ποντάρει στους 6.000 ψήφους που πήρε στην Α΄ Θεσσαλονίκης και στη βορειοελλαδίτικη και την ποντιακή καταγωγή του. Μιλάει πιο πολύ για ιδεολογικό στίγμα, λέγοντας πως διαφωνεί με τον ισχυρισμό ότι «κατέπεσαν οι ιδεολογικές και πολιτικές γραμμές που διαχωρίζουν τη συντήρηση από την πρόοδο, τη Δεξιά από την Κεντροαριστερά, τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με Αβραμόπουλο στο εξωτερικό και Μεϊμαράκη στο εσωτερικό

ΣΥΡΙΖΑ για νέα μέτρα: «Αποτυχημένος πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης ο Μητσοτάκης»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ