Οι χθεσινές εικόνες με τις ουρές και το συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης ήταν οι πρώτες από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου που προκάλεσαν ανησυχία και προβληματισμό για την πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού και της επιστροφής στο επιδημιολογικό status των προηγούμενων μηνών.
Όλα θα φανούν, βέβαια, στις επόμενες 10-15 μέρες, όταν οι ειδικοί θα μπορούν με ασφάλεια να εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την ακριβή επίπτωση που έχει σ’ αυτά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και – κυρίως – εικόνες όπως οι χθεσινές.
«Κίνδυνος να κλείσουν πάλι τα καταστήματα»
Σημειώνεται, μάλιστα, πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και σήμερα, ενώ, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να τηρεί τα μέτρα και κυρίως να χρησιμοποιεί μάσκα, θεωρείται μάλλον αδύνατο να τηρηθούν οι σωστές και απαραίτητες αποστάσεις, όπως φάνηκε και σε ουρές έξω από καταστήματα.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε με δήλωσή του ότι υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καθεστώς lockdown και να κλείσουν πάλι τα καταστήματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και τα κρούσματα πάρουν την ανιούσα σε βαθμό που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα.
Προβληματισμός για Γυμνάσια και Λύκεια
Ο προβληματισμός ασφαλώς έχει να κάνει και με το γεγονός ότι από την επόμενη Δευτέρα (1/2) πρόκειται ν’ ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια, οπότε η κινητικότητα και οι πιθανότητες διασποράς του ιού θ’ αυξηθούν έτι περαιτέρω. Επίσης, ιδιαίτερα αυξημένο καταγράφεται το ιικό φορτίο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς σκληρού lockdown.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί και οι υγιεονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των μεταλλάξεων του ιού που έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα, με ένα ακόμη «ορφανό» κρούσμα να εντοπίζεται στην Αττική και στο σύνολο να φτάνουν τα 27. Κυρίως διότι ευνοούν τη μεταδοτικότητα του ιού παρά είναι περισσότερο επικίνδυνες ή θανατηφόρες. Και τούτο διότι εάν πράγματι μεγαλώσει η διασπορά στην κοινότητα, τότε θα βρεθούμε πράγματι μπροστά σε ένα τρίτο κύμα που θα μπορούσε ν’ αποβεί καταστροφικό για το σύστημα υγείας.
Ελπίδα από την κολχικίνη
Στην κατά το δυνατό αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας στοχεύει, παράλληλα, η χρήση της κολχικίνης που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Πρόκειται για ένα φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, το οποίο, σύμφωνα με αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης, όταν χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό η θνητότητα εμφανίζεται μειωμένη κατά 44%, οι νοσηλείες κατά 25% και η ανάγκη διασωλήνωσης στις ΜΕΘ κατά 50%. Θετικό στοιχείο αποτελεί, εξάλλου, το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών ξεπέρασε χθες τους 150.000, με τον ημερήσιο ρυθμό να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τους 15.000 τα τελευταία 24ωρα.
Πηγή: newsit.gr /Φωτό:protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Ρίχνουν ανήλικα στην αγκαλιά ανώμαλων χορηγών