Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Τώρα, νέα έρευνα ανακάλυψε ότι υπάρχει επίσης υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes and Endocrinology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων – όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα χοτ ντογκ – μαζί με το κόκκινο κρέας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Η ερευνητική ομάδα του Κέιμπριτζ ανέλυσε δεδομένα από 31 ομάδες που συμμετείχαν στο έργο “InterConnect “. Οι ομάδες που έλαβαν μέρος στην έρευνα προέρχονταν από την Αμερική, την Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και τις περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού.
Η μελέτη περιείχε συνολικά 1.966.444 επιλέξιμους συμμετέχοντες.
Η τακτική κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα — ή «ισοδύναμο με [δύο] φέτες ζαμπόν» — σχετίζεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για τα επόμενα 10 χρόνια, σημείωσαν οι ερευνητές.
Επιπρόσθετα, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα – ή το «ισοδύναμο με μια μικρή μπριζόλα» – συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συνήθης κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών την ημέρα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, περαιτέρω αναλύσεις που εξέτασαν τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και του διαβήτη τύπου 2 έγινε «ασθενέστερη», σύμφωνα με την μελέτη. Από την άλλη πλευρά, οι συσχετίσεις μεταξύ του διαβήτη Τύπου 2 και τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κρέατος «παραμένουν ισχυρές».
«Η έρευνά μας παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για μια συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και υψηλότερου μελλοντικού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2», σύμφωνα με τη καθηγήτρια Nita Forouhi της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge , υποστηρίζοντας την ανάγκη συστάσεων για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό.
Ο Δρ Chunxiao Li, επικεφαλής συγγραφέας επίσης της Μονάδας Επιδημιολογίας MRC, εξήγησε ότι η εξέταση των δεδομένων από μεμονωμένους συμμετέχοντες σήμαινε ότι οι ερευνητές μπορούσαν να «[εναρμονίσουν] τα βασικά δεδομένα που συλλέγονται στις μελέτες, όπως οι πληροφορίες πρόσληψης κρέατος και η ανάπτυξη του διαβήτη Τύπου 2 .”
«Η χρήση [εναρμονισμένων] δεδομένων σήμαινε επίσης ότι μπορούσαμε πιο εύκολα να λάβουμε υπόψη διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής ή οι συμπεριφορές υγείας, που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και διαβήτη», δήλωσε.
Με βάση τα τρέχοντα ευρήματα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η μείωση της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να ωφελήσει τη δημόσια υγεία μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2».
Η πρόσφατη μελέτη έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) (προϊόντα που έχουν υποστεί μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών, βιολογικών ή χημικών διεργασιών, σε συνδυασμό με τη χρήση προσθέτων όπως χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά) – μια νέα απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.
Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα αντίστοιχα τους, τα UPF έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, υδρογονωμένα έλαια, συνθετικά συντηρητικά, τεχνητά αρώματα, γαλακτωματοποιητές και άλλα πρόσθετα που δεν βρίσκονται σε ωμά, ολόκληρα τρόφιμα.
Οι εκκλήσεις για απαγόρευση των UPF έχουν γίνει ολοένα και πιο επιτακτικές τα τελευταία χρόνια. Ο Κάρλος Μοντέιρο, Βραζιλιάνος επιδημιολόγος που επινόησε τον όρο εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πιέζει για ακόμη αυστηρότερους κανονισμούς για την κατανάλωσή τους, προτρέποντας να τίθενται προειδοποιήσεις ανάλογες με αυτές που υπάρχουν στα προϊόντα καπνού σε τέτοια τρόφιμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πλαστά φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας
Μεγάλη αύξηση του διαβήτη στα μικρά παιδιά – Η Covid 19 θα μπορούσε να είναι η εξήγηση