Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Κινεζική ομάδα μελετά την καταγωγή του κορωνοϊού και βάζει και την Ελλάδα στη λίστα των υπόπτων

Μια ομάδα από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών υποστηρίζει ότι ο ιός COVID19 πιθανότατα «γεννήθηκε» στην Ινδία το καλοκαίρι του 2019, πηδώντας από τα ζώα στους ανθρώπους μέσω μολυσμένου νερού, πριν ταξιδέψει απαρατήρητος προς τη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

Ωστόσο ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, τον οποίο επικαλείται η «Daily Mail», χαρακτήρισε το έγγραφο «πολύ ελαττωματικό» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν προσθέτει τίποτα στην κατανόηση του κορωνοϊού».

Στη δημοσίευσή της, η κινεζική ομάδα χρησιμοποιεί μια φυλογενετική ανάλυση -μια μελέτη για το πώς μεταλλάσσεται ένας ιός- για να προσπαθήσει να εντοπίσει την προέλευση της COVID-19.

Οι ιοί μεταλλάσσονται καθώς αναπαράγονται, που σημαίνει ότι μικροσκοπικές αλλαγές συμβαίνουν στο DNA τους κάθε φορά που αναπαράγονται.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει επομένως να είναι δυνατό να εντοπιστεί η αρχική μορφή του ιού βρίσκοντας το δείγμα με τις λιγότερες μεταλλάξεις.

Λένε ότι η χρήση αυτής της μεθόδου αποκλείει ο ιός να ξεκίνησε στη Γουχάν και αντίθετα «δείχνουν» άλλες οκτώ χώρες: Μπαγκλαντές, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρωσία ή Σερβία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι καθώς τόσο η Ινδία όσο και το Μπαγκλαντές κατέγραψαν χαμηλές μεταλλάξεις και επειδή γειτνιάζουν, είναι πιθανό η μετάδοση να ξεκίνησε εκεί.

Διαβάστε επίσης 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ