Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Κινητά τηλέφωνα και οι ασθένειες της επικοινωνίας!

Normal
0

false
false
false

EL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν πλέον, εκτός από αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, προέκταση του χεριού μας και του ίδιου μας του εαυτού! Είμαστε τόσο εθισμένοι σε αυτά που αν τύχει κάποια φορά να τα ξεχάσουμε, αισθανόμαστε σχεδόν χαμένοι! Ενδεικτικό της εξάρτησής μας είναι ότι τα ελέγχουμε καθημερινά πάνω από 150 φορές, ενώ μάλιστα έχουμε μπει στην εποχή που μπορούμε να κατονομάσουμε τις πρώτες «ασθένειες των smartphones», καθώς η αλόγιστη χρήση έρχεται πάντα με συνέπειες!

Nomophobia (No mobile phone phobia)

Ο όρος είναι σχετικά πρόσφατος και χρησιμοποιήθηκε σε βρετανική μελέτη, περιγράφοντας την ανησυχία των χρηστών όταν βρίσκονται μακριά από τα κινητά τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, των 53% των χρηστών κινητών τηλεφώνων στη Βρετανία νιώθουν έντονη ανησυχία αν χάσουν το κινητό τους, ή όταν δεν μπορούν για κάποιο λόγο να το χρησιμοποιήσουν (απώλεια σήματος, πεσμένη μπαταρία κλπ.)

Cybersicness: Διαδικτυακή ναυτία

Προκαλείται όταν τα μάτια μας αδυνατούν να συγχρονιστούν με την κίνηση της τρισδιάστατης εικόνας, δημιουργώντας μας ζάλη, πόνο στα μάτια και ναυτία, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της οθόνης τόσο το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Κάτι κουνιέται!

Ή αλλιώς… σύνδρομο ψεύτικης δόνησης! Είναι το αίσθημα ότι το κινητό μας δονείται από κάποια κλήση ή μήνυμα, όταν δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο! Ουσιαστικά είναι ένα παιχνίδι που μας παίζει το μυαλό μας όταν περιμένουμε εναγωνίως κάποιο σημαντικό νέο.

Πόνος στον αυχένα

Το σκύψιμο του κεφαλιού προκειμένου να βρεθούμε κοντά οθόνη του κινητού μας που μας ενώνει με τον κόσμο, και το καμπούριασμα που το συνοδεύει οδηγούν στο να ασκείται επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη και να προκαλείται πόνος στον αυχένα, το κεφάλι και τους ώμους.

Τενοντίτιδα από τα sms!

Η συνεχής χρήση του αντίχειρα για την πληκτρολόγηση ενός μηνύματος «τοποθετεί» την παλάμη μας σε μία μη φυσιολογική θέση, πράγμα που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σε τενοντίτιδες και άλλες φλεγμονές.

Ξηροφθαλμία

Η χρήση κινητού απαιτεί την εστίαση των ματιών σε μία πολύ μικρή περιοχή, κάτι που – με παρατεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου – μπορεί να προκαλέσει εξάτμιση των δακρύων και να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ