Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κυπριακό: Στο τραπέζι κάθονται εκ νέου οι διαπραγματευτές

Αρχίζουν ξανά, σήμερα οι συνομιλίες με συνάντηση των διαπραγματευτών
Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκφράζοντας δυσπιστία κατά πόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια λύση

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα όσον αφορά την αιφνίδια μεταστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία οδήγησε το βράδυ της Πέμπτης στη συμφωνία για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, με καθορισμό ημερομηνίας για σύγκληση διεθνούς -πενταμερούς, στην ουσία-διάσκεψης για την Κύπρο, με αναιρεμένες όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους που είχε θέσει ο ίδιος, για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αρχικές προϋποθέσεις της τουρκικής πλευράς, με δεδομένο χρονοδιάγραμμα για κατάληξη της διαδικασίας, αλλά και με όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα των διαφόρων κεφαλαίων να παραμένουν ανοικτά, όπως, βεβαίως, και το εδαφικό, η συμφωνία επί του οποίου ετίθετο από την πλευρά μας ως όρος εκ των ων ουκ άνευ για να γίνει το «βήμα» προς τη διεθνή διάσκεψη.

Η «Σ», εδώ και τρεις ημέρες, έχει θέσει σειρά εύλογων ερωτημάτων προς τον ΠτΔ για τους λόγους που οδήγησαν στην «αναπάντεχη» όσο και αδικαιολόγητη υπαναχώρηση της ε/κ πλευράς, ενώ ανάλογα ερωτήματα εγείρουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κυπριακό, χωρίς να δοθεί οιαδήποτε απάντηση εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, με το διάγγελμά του την περασμένη Παρασκευή, επέτεινε ακόμη περισσότερο τις απορίες και την ανησυχία παρά έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Επανεκκίνηση
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θραύσης και της ελάχιστης εναπομείνασας εμπιστοσύνης στο εσωτερικό μέτωπο, επαναρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες, με συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, στην υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση των διαπραγματευτών και των ομάδων τους θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Κατά τη συνάντηση, οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν για την ατζέντα, καθώς και για το πρόγραμμα των συναντήσεών τους.
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες της «Σημερινής», η εμπλοκή των δύο ηγετών στη διαπραγμάτευση θα λαμβάνει χώραν εκεί όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με το κεφάλαιο που θα συζητιέται και τις δυσκολίες που θα παρουσιάζονται.

Πάντως, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη γι’ αυτή την εβδομάδα, καθώς, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από τα κατεχόμενα, ο Μ. Ακιντζί θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα τις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στην Άγκυρα ο Έιντε
Την ίδια ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη χθεσινή έκδοση της «Καθημερινής», αναγνώρισε ότι οι ξένες δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο και τόνισε ότι το «πάρε-δώσε» θα γίνει μεταξύ των Κυπρίων, θα έχει σήμερα συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους επισήμους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Έιντε επιστρέφει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ.

Οι επαφές του κ. Έιντε στην Άγκυρα θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικές, μετά και τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία, με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Ξεκάθαρα μηνύματα Παυλόπουλου
Εν τω μεταξύ, μηνύματα για την αμετάθετη θέση της Ελλάδας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, έστειλαν χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η επίλυση του Κυπριακού θα γίνει αποκλειστικά στη βάση μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως επιβάλλει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Έλληνας Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα ελληνοτουρκικό, ελληνοκυπριακό ή τουρκοκυπριακό, αλλά είναι πρόβλημα διεθνές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκό.

«Γι’ αυτό λέμε και στον κ. Ερντογάν και στον κ. Ακιντζί, στο πλαίσιο δικοινοτικών συνομιλιών, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία που δεν είναι συμβατή με το κεκτημένο της Ευρώπης», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ευρωπαϊκή λύση σημαίνει, «πρώτον, ομοσπονδιακό κράτος – συνομοσπονδία αποκλείεται. Δεύτερον, μια ενιαία κυριαρχία -γεγονός που αποκλείει στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις- και μία ιθαγένεια».

Αυτές είναι οι βάσεις που έχουν μπει στις συζητήσεις, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό να αντιληφθεί ο κ. Ερντογάν ότι η Κύπρος, ως ευρωπαϊκή χώρα, δεν είναι δυνατόν να κοιτάζει ταυτόχρονα κατά την Ανατολή, αλλά και κατά τη Δύση».

Εξέφρασε, παράλληλα, απαισιοδοξία κατά πόσο θα υπάρξει λύση στο προσεχές διάστημα, «με τη νοοτροπία που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ εξέφρασε, ταυτόχρονα, την εκτίμηση, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή λύση στην Κύπρο».

Σε μια κυρίαρχη Κύπρο δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής
Εξάλλου, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Γερμανός Υπουργός είπε ότι ποτέ πριν οι δύο πλευρές δεν ήταν τόσο κοντά όσο τώρα, διατυπώνοντας την άποψη ότι «δεν πρέπει κανείς να φοβάται να διανύσει τα τελευταία μέτρα».

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, και σημείωσε ότι, όταν η Ελλάδα κάνει λόγο για κυριαρχία της Κύπρου, αναφέρεται στην κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, όπως αυτή ορίζεται στη Συνθήκη της Ευρώπης.

Σε μια κυρίαρχη Κύπρο, συνέχισε, προφανώς δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, γιατί αυτό προκύπτει και από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι, αν γίνει δεκτή μία Κύπρος με μειωμένη κυριαρχία, δημιουργείται προηγούμενο.

«Τελευταία μέτρα»
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επιπρόσθετα, ότι ο ίδιος έχει τακτικές συζητήσεις με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λέγοντας μάλιστα ότι και χθες το πρωί συνομίλησε μαζί του.

Σημείωσε ότι σε μια μακρά πορεία, στα τελευταία μέτρα που πρέπει να διανύσει κανείς, εμφανίζονται περισσότερα εμπόδια.
«Από ό,τι φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μετά, όμως, λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο φάνηκε η βούληση και των δύο πλευρών να έρθουν πιο κοντά και να υπάρξει ένας οδικός χάρτης», ανέφερε.

Ο κ. Σταϊνμάιερ σημείωσε ότι οι πλευρές έχουν ήδη διανύσει μεγάλη πορεία και ποτέ πριν δεν ήταν τόσο κοντά όσο τώρα, διατυπώνοντας την άποψη ότι «δεν πρέπει κανείς να φοβάται να διανύσει τα τελευταία μέτρα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν εποικοδομητικές και δημιουργικές λύσεις για τα ζητήματα που απομένουν ανοιχτά, και υπογράμμισε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα επιθυμεί λύση στο θέμα, εκτιμώντας ότι, αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι και ένα θετικό σημάδι για όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια συνεννόηση για το Κυπριακό, εκτίμησε, θα έχει θετικές επιπτώσεις σε σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και της Τουρκίας με την ΕΕ.

Αδιανόητα τα κατοχικά στρατεύματα στην Ευρώπη
«Δεν θέλουμε καμιά χώρα της Ευρώπης να έχει κατοχικά στρατεύματα ή κάποιοι τρίτοι έξω από την Ευρώπη να εγγυώνται τα δικαιώματα κάποιου», δήλωσε Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του εγκαινίασαν την έκθεση με τίτλο «Διαιρεμένες Μνήμες», στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

«Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ένα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο», ανέφερε από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στην αθηναϊκή «Καθημερινή», ο κ. Σταϊναμάιερ ανέφερε ότι η Γερμανία δραστηριοποιείται ιδιαιτέρως στο ζήτημα της επίτευξης μιας συμφωνίας στην περίπτωση της Κύπρου, ειδικά «εφόσον ζήσαμε εμείς οι ίδιοι την ευτυχία της επανένωσης της Γερμανίας».

Εξέφρασε, δε, την ευχή και ο κόσμος στην Κύπρο να έχει την ευκαιρία να ζήσει την επανένωση της χώρας του. Για τον λόγο αυτό, είπε, «υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στις προσπάθειές του για επίτευξη μιας συμφωνίας».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε πως το ζήτημα της επανένωσης είναι, όμως, πρωτίστως θέμα των ίδιων των Κυπρίων.
«Η Ελλάδα, η Τουρκία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής ως εγγυήτριες δυνάμεις εποικοδομητική στάση, στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση. Ελπίζω και αναμένω όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν ανάλογη στάση και στο μέλλον», ανέφερε, προτρέποντας «όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν εποικοδομητική στάση».

Όχι πολυμερής με ανοικτά ζητήματα
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος επαναδιατύπωσε την ελληνική θέση, για διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοικτά το εδαφικό καθώς και άλλα ζητήματα, αφού, με αυτό τον τρόπο, η τουρκική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα άσκησης εκβιασμών όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων.

Στήριξη σε Κοτζιά από Σαμαρά
Εξάλλου, στήριξη στον Νίκο Κοτζιά, για τις επικρίσεις που δέχεται, πρόσφερε ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

«Ο κ. Κοτζιάς είναι πολιτικός μου αντίπαλος, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια πράγματα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς για την κριτική που δέχτηκε ο Υπουργός Εξωτερικών για τη στάση του κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Στις συνομιλίες υπήρξε αδιέξοδο επειδή η Τουρκία έδειξε αδιάλλακτη στάση για άλλη μία φορά. Τελεία και παύλα! Όχι γιατί τους το χάλασε τάχα ο κ. Κοτζιάς (…) Εκεί υπεύθυνος για το αδιέξοδο είναι η Τουρκία και μόνο. Κανείς άλλος», ανέφερε ο κ. Σαμαράς στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Α. Νεοφύτου: Τρομάζω να ζω σε μια μοιρασμένη πατρίδα
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις, αλλά και οι διαφορετικές αναγνώσεις των εξελίξεων στο Κυπριακό, με τον ΔΗΣΥ να προσφέρει στήριξη στους χειρισμούς του ΠτΔ και κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεχίζουν τα πυρά κατά του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως, αν με τη μισή μας πατρίδα υπό κατοχή κατορθώνουμε να επιβιώνουμε, τότε με ενωμένη την πατρίδα μας μπορούμε ξανά να δημιουργήσουμε οικονομικά θαύματα.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ύστερα από 42 χρόνια τουρκικής κατοχής, είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να αφήσουμε κατά μέρος τον φόβο και τις ανησυχίες, και να δούμε την ελπίδα και το αύριο.

Να δούμε, συνέχισε, «την προοπτική, να ζήσουμε σε μια σύγχρονη και ασφαλή ειρηνική και ενωμένη πατρίδα. Χωρίς οδοφράγματα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές».

Πρόσθεσε πως σ’ αυτή την προσπάθεια στέκεται δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην εθνική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Επεσήμανε πως τρομάζει στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί μετά από 42 ολόκληρα χρόνια η τουρκική κατοχή, τρομάζει να ζει σε μια μοιρασμένη πατρίδα, τρομάζει στο να μην υπάρξει ελπίδα σ’ αυτόν τον τόπο, ότι μπορεί και η δική του πατρίδα να είναι μια φυσιολογική και κανονική πατρίδα όπως οι υπόλοιπες χώρες της ενωμένης Ευρώπης.

Πλήρης αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως, με αφορμή τις διάφορες συζητήσεις που γίνονται ως προς τη νέα φόρμουλα εγγυήσεων, στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

«Είναι αδιανόητο, σε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχουν εγγυήσεις και μάλιστα από μία χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η οποία όχι μόνο δεν έχει σεβαστεί καμία διεθνή συμφωνία μέχρι σήμερα, αλλά εκδηλώνει επιθετικές και επεκτατικές ενέργειες απέναντι στους γείτονές της», σημειώνει η ΕΔΕΚ, προσθέτοντας πως, σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο, «επαναλαμβάνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε μια τέτοια συμφωνία, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Αυτή η μεταβατική περίοδος, η οποία θα αποτελεί τη γέφυρα μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από την Κυπριακή Δημοκρατία στο νέο πολιτειακό σύστημα, ουσιαστικά οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και η ΕΔΕΚ προτείνει όπως η εφαρμογή της οποιασδήποτε λύσης συμφωνηθεί, θα πρέπει να ξεκινά από την ημέρα κατά την οποία η τουρκική πλευρά θα έχει εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις που θα έχει αναλάβει».

O λαός δεν θα συγκατανεύσει
Ο λαός αγανακτεί και εξεγείρεται, και δεν πρόκειται να συγκατανεύσει «στην άνευ όρων παράδοση στην οποία σύρεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

«Οι δραματικοί τόνοι με τους οποίους επενδύει τις δημόσιες απολογίες του προς τον λαό και η ηρωική έπαρση που χρησιμοποιεί για να μας πει ότι ήλθε η ώρα να παραδοθούμε, τον αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο και δεν πείθουν κανένα, παρά μόνο τους ήδη παραδομένους και πεπεισμένους οπαδούς της δικής τους λύσης», επισήμανε, ενώ επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του, λέγοντας ότι «ευρέθη δεμένος χειροπόδαρα στην καρέκλα των συνομιλιών με τους τουρκικούς όρους».

Πρόσθεσε ότι «συνεργάτες εργολάβοι του κλεισίματος του Κυπριακού στη βάση των απαιτήσεων της Τουρκίας, ήδη έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, που ξεδιάντροπα λένε στον λαό ότι θα παραμείνουν εγγυήσεις, θα παραμείνει κατοχικός στρατός, θα έχουμε εκ περιτροπής προεδρία με άπειρα τουρκικά βέτο, θα είμαστε κράτος υποτελές στην Τουρκία».

Αλλάζει το νόημα των λέξεων ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αλλάζει το νόημα των λέξεων για να δικαιολογήσει τα λάθη του, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «θα ήταν δειλία εάν παραμείνουμε στις ανησυχίες μας, αν μας καταλάβει ο φόβος και αν παραμείνουμε στάσιμοι στο Κυπριακό, και τόνισε πως προχωρεί στις διαπραγματεύσεις με τόλμη», αναφέρουν οι Οικολόγοι, διερωτώμενοι: «Πώς ακριβώς εννοεί το θάρρος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Από πότε η υποχώρηση στις απαιτήσεις των Τούρκων αποτελεί ένδειξη ‘θάρρους’ και ‘τόλμης’; Από πότε αποτελεί ‘δειλία’ η αποφασιστική υπεράσπιση του δικαίου;

»Από πότε αποτελεί τολμηρή και υπεύθυνη πράξη να μεταφέρεται το βάρος της απόφασης στους ώμους ολοκλήρου του κυπριακού λαού; Είναι υπεύθυνη πράξη να καταλήξετε, κύριε Πρόεδρε, σε μιαν άδικη και μη βιώσιμη συμφωνία, και να την παραδώσετε μέσα σε ένα περιτύλιγμα εκβιασμών στον κυπριακό λαό, για να πάρει εκείνος την απόφαση; Διότι αυτό θα συμβεί.

Όσο περνούν οι ημέρες και γίνονται γνωστές περισσότερες πληροφορίες από τη συμφωνία του δείπνου, τόσο περισσότερο μένει εκτεθειμένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την αντικειμενική διαπίστωση ότι υποχωρεί δραματικά έναντι των τουρκικών απαιτήσεων».

Πληροφορίες: Εφημερίδα “Η σημερινή”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ