Για πρόοδο στις συνομιλίες με τους δανειστές μιλούν τα τελευταία 24ωρα κυβερνητικές πηγές και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις των τεχνοκρατών που συνεχίζονται σήμερα στο Παρίσι, αλλά και η αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup -που κατά την Αθήνα είναι έκτακτη, αλλά για κοινοτικές πηγές προγραμματισμένη από καιρό- θα δώσουν αποφασιστική ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση δεν ελπίζει σε πολλά από το Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λεττονίας, αλλά εκτιμά ότι οι συνθήκες θα ωριμάσουν την επόμενη εβδομάδα και θα έχουν αποτύπωση αυτής της προόδου σε συγκεκριμένες αποφάσεις και κινήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Ωστόσο την αισιοδοξία αυτή δεν την συμμερίζονται όλοι στην κυβέρνηση. Κορυφαίος υπουργός εκτιμούσε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση μέχρι τώρα και εκτιμούσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, ούτε στη συνέχεια, μέχρι τον Ιούνιο δηλαδή. Ζητούσε δε να ετοιμαστεί η κυβέρνηση για σύγκρουση και να επιστρέψει τα διλήμματα στους δανειστές, δηλαδή να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και να αντιστρέψει τις απειλές για Grexit, χρεοκοπία και ρήξη. «Αυτοί πρέπει να έχουν αυτούς τους φόβους, όχι εμείς» έλεγε χαρακτηριστικά.
Ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή όχι επί αυτών των απόψεων στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ενδεικτικό της αμφιλεγόμενης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους δανειστές ότι τα σενάρια των εκλογών ή του δημοψηφίσματος δεν έχουν φύγει από το τραπέζι, το αντίθετο μάλιστα.
Είναι έτσι κι αλλιώς δεν είναι μόνο θολό το εάν σε ποια θέματα και πόσο έχει συντελεστεί πραγματική σύγκλιση. Αλλά και το εάν μπορεί να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μία συμφωνία με τους δανειστές, που θα περιέχει κρίσιμης σημασίας υποχωρήσεις. Αυτό το γνωρίζει και το έχει αντιληφθεί πλήρως το Μαξίμου, σε μεγάλο δε βαθμό, εάν όχι σε απόλυτο, το αντιλαμβάνεται και συμφωνεί.
Γι’αυτό η προετοιμασία για σύγκρουση, ή για παράταξη της εκκρεμότητας και του πολεμικού κλίματος με τους ακραίους των δανειστών, συνεχίζεται και όχι μόνο με την επιστράτευση σεναρίων για προσφυγή στη λαϊκή βούληση.
Η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο να καταφύγει ακόμη και σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να ελέγχει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και να φτάσει χωρίς «ατυχήματα» στον Ιούνιο, όπου θεωρεί ότι θα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαπραγμάτευσης. Επιπλέον είναι κρίσιμες οι συζητήσεις με τη ρωσική κυβέρνηση για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, καθώς η κίνηση αυτή μπορεί να αποφέρει σύντομα ρευστό κάποιων δις ευρώ. Ιδίως όταν στην Αθήνα θα υπάρξουν σήμερα συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής Gazprom με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη.