Η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο τέθηκε επί τάπητος στο καθιερωμένο μίνι υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν σχετικά μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ότι «προχωράμε κανονικά, εμείς δεν έχουμε άγχος να αλλάξει ο εκλογικός νόμος».
«Προχωράμε με βάση την πρότασή μας, δε μετράμε κουκιά, το παιχνίδι παίζεται, θα δούμε» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «στη νέα φάση το πολιτικό σύστημα χρειάζεται συναινέσεις και συνεργασίες».
Στο ίδιο θέμα, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να απαντήσουν στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αιφνιδιασμού, αν δηλαδή η κυβέρνηση φέρει κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής προς την κατεύθυνση κυρίως όσων έχουν ζητήσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Πάντως, η εκτίμηση του Μαξίμου είναι πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το έχει το ΠΑΣΟΚ «που για λόγους τακτικισμού απορρίπτει ένα πάγιο αίτημά του όπως η απλή αναλογική».
Για το θέμα του εκλογικού νόμου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας, Νίκο Νικολόπουλο.
Σημειώνεται τέλος ότι η κυβέρνηση φαίνεται να συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 197 από τις απαιτούμενες 200 ψήφους προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Συνταγματική αναθεώρηση: Στην τελική ευθεία για την κατάθεση των κυβερνητικών προτάσεων
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το μίνι υπουργικό ήταν η Συνταγματική αναθεώρηση, θέμα για το οποίο εκτιμήθηκε πως έχει έρθει η ώρα να κοινοποιηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και να «ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας».
«Η επιτροπή Κατρούγκαλου εργάζεται πάνω σε αυτό», σημείωσαν ακόμη οι κυβερνητικοί κύκλοι, ενώ στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα θέματα που ανακύπτουν, και σύμφωνα με πληροφορίες κυριάρχησε το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να κλίνει υπέρ της άμεσης εκλογής από το λαό, κάτι στο οποίο αντιδρούν όμως οι «53».
Προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική
Το τρίτο θέμα της σημερινής σύσκεψης ήταν το λεγόμενο κοινωνικό, ζήτημα για το οποίο αποφασίσθηκε το επόμενο διάστημα να λάβει χώρα μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να συζητηθούν-κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν το θέμα προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο εξετάζουν τι μπορούν να προτείνουν για να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Παράλληλα, στη σύσκεψη έγινε μια ενημέρωση για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και εκτιμήθηκε ότι η όλη διαδικασία προχωρά κανονικά. Το θέμα «πάει σύμφωνα με τον προγραμματισμό, και είναι στη διαδικασία μελέτης των φακέλων», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι.
Τα επερχόμενα νομοσχέδια
Στο μίνι υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το προσεχές διάστημα στη Βουλή, μεταξύ αυτών και ένα πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμένου, το οποίο κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «πολύ ενδιαφέρον».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή αφορούν στους υδρογονάνθρακες, τις δημόσιες συμβάσεις, τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία, τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Σημειώνεται τέλος ότι, κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στις συνεδριάσεις που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτές τις ημέρες, ανέφερε ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν κυρίως τα δημοσιονομικά Πορτογαλίας και Ισπανίας, ενώ στο Ecofin της Τρίτης θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των ιταλικών τραπεζών.