Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα παραχωρήσουν, στις 12 το μεσημέρι, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.
Για “προσπάθεια τρομοκράτησης των ασφαλισμένων για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, που άρχισαν να ισχύουν από το νέο έτος” που “βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”, έκαναν λόγο πηγές της κυβέρνησης.
Σχολιάζουν ότι “όλοι, σχεδόν, ξεχνούν ότι η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (mail Χαρδούβελη)” και “επίσης ξεχνούν ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία έφτασαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποκορύφωμα το καταστροφικό PSI”.
“Όλα αυτά δεν μας προξενούν εντύπωση”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως “αντίθετα προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι κανείς δεν ασχολείται με τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει το νέο ασφαλιστικό για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα”.
Σημειώνουν επ’ αυτών, ότι “οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν εισόδημα έπρεπε να πληρώνουν και μάλιστα πολύ περισσότερα σε σχέση με τα όσα προβλέπονται σήμερα”. Ειδικότερα τονίζουν ότι “έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 210 ευρώ το μήνα εάν ήταν στην πρώτη ασφαλιστική κλάση, ενώ στην τελευταία από 615 έως 719 ευρώ το μήνα ανάλογα εάν ήταν ασφαλισμένοι πριν το 1993”. Αντίθετα, “σήμερα το ποσό αυτό διαμορφώνεται για όλους στα 168 ευρώ μηνιαίως”.
Επιπλέον, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι: “πάνω από το 40% των αυτοαπασχολούμενων αδυνατούσαν τόσα χρόνια να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Κι’ αυτό λόγω της σύνδεσης των εισφορών με τα χρόνια ασφάλισης, ενώ δεν λαμβάνονταν υπόψη η πραγματική δυνατότητα καταβολής των εισφορών. Η πραγματικότητα είναι ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ οφείλουν 11,5 δισ. ευρώ από τις εισφορές τους, απόδειξη ότι το σύστημα που υπήρχε, που δεν έπαιρνε υπόψη του το εισόδημα, ήταν καθόλα άδικο”.
Οι ίδιες πηγές καταδεικνύουν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο παλιό σύστημα και τις εισφορές που θα καταβάλλει με τον νέο τρόπο υπολογισμού η πλειοψηφία των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα:
Εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών ΟΑΕΕ
“Με το μέχρι το τέλος του 2016 ισχύον πλαίσιο για τον ΟΑΕΕ οι νέοι ασφαλισμένοι της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας πλήρωναν 210 ευρώ/μήνα (οι παλαιοί ασφαλισμένοι πλήρωναν 245 ευρώ), ενώ με το νέο τρόπο υπολογισμού οι ασφαλισμένοι αυτοί για τον πρώτο χρόνο ασφάλισής τους (και για όσο χρόνο εμφανίζουν ζημίες ή φορολογητέο εισόδημα κάτω των 7.032/έτος) θα πληρώνουν 168 ευρώ/μήνα.
Ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης θα πλήρωνε, με το παλαιό σύστημα, μηνιαία εισφορά 307 ευρώ ενώ τώρα με εισόδημα 12.000 ευρώ (το 80% των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2014) θα πληρώνει 269 ευρώ.
Ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης πλήρωνε 386 ευρώ, ενώ τώρα, με εισόδημα 15.000 ευρώ (το 85% των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2014), θα πληρώνει 336 ευρώ.
Ασφαλισμένος με 30 έτη ασφάλισης πλήρωνε 572 ευρώ ενώ τώρα με εισόδημα 20.000 ευρώ (το 89 % των ασφαλισμένων σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2014) θα πληρώνει 449 ευρώ.
Εισφορές αγροτών ΟΓΑ
Ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης θα πλήρωνε, με το παλαιό σύστημα, μηνιαία εισφορά 113 ευρώ ενώ τώρα με εισόδημα 5.000 ευρώ (το 95% των ασφαλισμένων σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2014) θα πληρώνει 87 ευρώ.
Ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης πλήρωνε 148 ευρώ ενώ τώρα με εισόδημα 7.000 ευρώ θα πληρώνει 122 ευρώ (το 97% των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2014).
Ασφαλισμένος με 21 έτη ασφάλισης πλήρωνε 148 ευρώ ενώ τώρα με εισόδημα 8.000 ευρώ θα πληρώνει 139 ευρώ (το 97,5% των ασφαλισμένων σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2014)”.
Πηγή: ΑΠΕ