Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ένταση μεταξύ Κουσουλού – Μαρέδη για το πόρισμα κόλαφο από τον Συνήγορο του Πολίτη

Κιβωτός του Κόσμου: Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Πέτρου Κουσουλού και του Δημήτρη Μαρέδη μετά το πόρισμα κόλαφο από τον Συνήγορο του Πολίτη σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης και κυρίως κατά του Πατρός Αντωνίου και της συζύγου του.

Ο εκδότης της εφημερίδας “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” μιλώντας στις Αλήθειες με τη Ζήνα έκανε αναφορά στα βασικά σημεία του πορίσματος το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά περιγράφει περιστατικά και συνθήκες Μεσαίωνα. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Πέτρος Κουσουλός είπε ότι οι τιμωρίες περιελάμβαναν μέχρι και διακοπή της σχολικής φοίτησης, ιδιαίτερα για τα αγόρια. Κάποια από αυτά αναγκάζονταν να απέχουν από τα μαθήματα τους στο Λύκειο καθώς υποχρεώνονταν να απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες. “Τέτοια παιδαγωγική να διακόπτουν τη φοίτηση μαθητών στο Λύκειο και να τους βάζουν να δουλεύουν σαν δουλοπάροικοι δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου” επισήμανε ο δημοσιογράφος. “Έλα να σε πάω το Σάββατο να δεις , γιατί δεν έχεις πάει και δεν ξέρεις” του απάντησε ο Δημήτρης Μαρέδης σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την συγκεκριμένη πρακτική. Ο ίδιος τόνισε ότι ουσιαστικά το πόρισμα από τον Συνήγορο του Πολίτη πρέπει να στραφεί και εναντίον των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών καθώς με τις αποφάσεις που ελάμβαναν υποχρέωναν τη μεταφορά των παιδιών στις συγκεκριμένες δομές.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή:

Το πόρισμα “φωτιά”

Με μελανά χρώματα περιγράφονται οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Η σύνταξη της έκθεσης ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και μόλις την Μεγάλη Δευτέρα διαβιβάστηκε στην αρμόδια υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην έκθεση, που αριθμεί 24 σελίδες, περιγράφονται ο τρόπος λειτουργίας των δομών της οργάνωσης και οι μέθοδοι «διαπαιδαγώγησης» που εφαρμόζονταν.

Τιμωρίες που περιελάμβαναν ακόμη και διακοπή σχολικής φοίτησης, εξαναγκασμό σε πολύωρη και υπό δυσμενείς συνθήκες εργασία, ξυλοδαρμούς και απομόνωση καταγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πόρισμα που φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής Ανδρέα Ποττάκη και της βοηθού Συνηγόρου, Θεώνης Κουφονικολάκου.

Για τον πατέρα Αντώνιο, που πλέον αντιμετωπίζει δίωξη για ασέλγεια εις βάρος δύο ανηλίκων, ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι το μοντέλο λειτουργίας της «Κιβωτού» βασιζόταν στην κρίση και τις απόψεις του για τη διαπαιδαγώγηση και μεταχείριση των παιδιών και δεν επιδεχόταν κριτική ή αμφισβήτηση. «Το κύρος και η ευρεία κοινωνική αποδοχή που περιέβαλλε τη δημόσια εικόνα του είχαν καταστήσει την “Κιβωτό του Κόσμου” ουσιαστικά υπεράνω κριτικής ή ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας», αναφέρεται στην έκθεση που δημοσίευσε η “Καθημερινή”.
Η έρευνα του Συνηγόρου ξεκίνησε έπειτα από αναφορές που δέχθηκε στο διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2022 σχετικά με όσα εκτυλίσσονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Αξιολόγηση»
Ως προς τη μεταχείριση των ανηλίκων από τους υπευθύνους της δομής, ο Συνήγορος του Πολίτη συγκέντρωσε μαρτυρίες από πρώην φιλοξενουμένους και εργαζομένους, οι οποίοι περιέγραψαν ότι τα φιλοξενούμενα παιδιά υποβάλλονταν σε ένα σύστημα αξιολόγησης. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης κέρδιζαν προνόμια, όπως για παράδειγμα δικαίωμα εξόδου με φίλους. Σε διαφορετική περίπτωση υφίσταντο συνέπειες που περιελάμβαναν «συναισθηματικά επώδυνες τιμωρίες», όπως ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης με την οικογένεια ή ακόμη και περιορισμό σε απομόνωση, που μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και αρκετές εβδομάδες. Ως μέτρο σωφρονισμού εφαρμοζόταν και η διακοπή της σχολικής φοίτησης και μάλιστα σε μια περίπτωση διεκόπη οριστικά η υποχρεωτική φοίτηση στο γυμνάσιο ενός αγοριού, το οποίο υποχρεώθηκε να δουλεύει σε αποθήκη στο υπόγειο του παραρτήματος της «Κιβωτού» στον Κολωνό.

Ως πρωταγωνιστές περιστατικών σωματικής βίας εντός της δομής που φέρονται να έχουν διαδραματιστεί στο διάστημα από το 2014 έως το 2022 και καταγράφηκαν από τον Συνήγορο, περιγράφονται τρεις εργαζόμενοι της «Κιβωτού» – στενοί συνεργάτες του πατρός Αντωνίου. Οι καταγγέλλοντες «εξέφρασαν ομόφωνα την πεποίθηση ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε πλήρη γνώση των πρακτικών αυτών, δεδομένου ότι οι εν λόγω συνεργάτες του ήταν πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης του, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να θέσουν υπόψη του περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους μιλήσει».

“Big Brother” η πρεσβυτέρα
Στις σελίδες του πορίσματος αναφέρεται ακόμη ότι οι υπεύθυνοι της δομής και συγκεκριμένα η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή διατηρούσε τους κωδικούς πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασκούσε έλεγχο στις επαφές και επικοινωνίες τους, ενώ πάγια τακτική της δομής ήταν οι συναντήσεις των παιδιών με συγγενικά τους πρόσωπα να επιτηρούνται και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τους να γίνονται μέσω ανοικτής ακρόασης για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τα στελέχη της ανεξάρτητης αρχής συγκέντρωσαν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες με ευθύνη και πρωτοβουλία των υπευθύνων της δομής η φοίτηση στο λύκειο αρκετών παιδιών, ιδίως αγοριών, παρεμποδιζόταν ή ακόμα και διακοπτόταν και στις περιπτώσεις που τα ίδια τα παιδιά είχαν εκφράσει κατηγορηματικά την επιθυμία τους να συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο. Αντ’ αυτού τα παιδιά υποχρεώνονταν να απασχολούνται σε βαριές αγροτικές και άλλες εργασίες στο εσωτερικό της δομής, με το πρόσχημα της δήθεν συμμετοχής τους σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία όμως δεν είχαν κανενός είδους πιστοποίηση.

Περιορισμοί
Στο ίδιο πνεύμα ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού» δεν ενίσχυαν ή ακόμα και παρεμπόδιζαν την επαφή των παιδιών με τους γονείς τους ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, ακόμη και με τα αδέλφια τους, ενώ τα ανήλικα αγόρια και κορίτσια δεν προετοιμάζονταν με κάποιον τρόπο για το ενδεχόμενο αναδοχής – υιοθεσίας. Στις σελίδες του πορίσματος, τέλος, περιγράφονται αυστηροί περιορισμοί στην κοινωνική ζωή των παιδιών και τη συμμετοχή –ιδίως των κοριτσιών– σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες εκτός της δομής. Κορίτσι που φιλοξενείτο σε δομή του Πειραιά περιέγραψε ότι της επιτρεπόταν να βγαίνει από τη δομή μόνο δύο φορές τον μήνα και μόνο εφόσον η απόδοσή της στις δουλειές του σπιτιού κρινόταν ικανοποιητική, ενώ πρώην φιλοξενούμενη στη δομή της «Κιβωτού» στην Κόνιτσα είπε ότι απαγορευόταν κάθε μετακίνηση κοριτσιών εφηβικής ηλικίας χωρίς συνοδεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ