Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι ένα πρόσωπο το οποίο γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα τεκταινόμενα στην «Κιβωτό του Κόσμου». Ένα από τα πρώτα παιδιά της ΜΚΟ που έζησε τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής του (από τα 11 μέχρι και τα 22) στη βασική δομή του Κολωνού.
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
• Τρόφιμος επί 11 χρόνια και από τα πρώτα παιδιά της «Κιβωτού» μιλάει για όλους και για όλα στην «Μ»
• Τι λέει για τις κακοποιήσεις, τις παρενοχλήσεις, τις δωρεές, τις υπεξαιρέσεις και τα ρούχα που τα πουλούσαν σε Ρομά!
Η συζήτηση-συνέντευξη διήρκεσε περί τα 47 λεπτά. Ελέχθησαν τα πάντα. Μοναδική του παράκληση να μη δημοσιοποιηθεί (προς το παρόν) το όνομά του.
Το πρόσωπο-κλειδί μού μίλησε για τους πάντες και τα πάντα. Τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος ήταν ενήμερος, όπως είπε, για όλες τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τα πρωτοπαλίκαρά του, τις ρεβανσιστικές και αντιπαιδαγωγικές συμπεριφορές σε βάρος ανυπεράσπιστων ανηλίκων, αλλά και τις οικονομικές υπεξαιρέσεις που λάμβαναν χώρα στην Οργάνωση. «Μέχρι και λεφτά από Ελβετούς που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν σε φοιτητές των δομών πήραν και έδωσαν ψίχουλα στα παιδιά», επισημαίνει.
Ξεκίνημα
«Στην Αθήνα ήμουν από τους πρώτους, πρώτη γενιά με δεύτερη γενιά, απλώς εμάς δεν μας φιλοξενούσαν, πηγαίναμε να διαβάσουμε, δεν μέναμε μέσα. Να γνωρίζετε ότι ισχύουν όλα αυτά που λένε για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά που ήταν λίγο πιο ανυπάκουα, πιο ατίθασα… Στην αρχή ήμασταν σαν οικογένεια με τον πατέρα Αντώνιο, έβρισκε τον χρόνο να μιλήσει και στον καθέναν προσωπικά, να ακούσει τα προβλήματά μας, να δώσει λύσεις. Μεταξύ μας παίζαμε ξύλο. Φαντάσου εκεί, με τον πατέρα Αντώνιο παλεύαμε. Τότε ήταν παρών. Κάναμε τα μαθήματα, το Κατηχητικό. Συζητούσαμε προβλήματα. Όταν ανοίχτηκε τόσο πολύ η ‘‘Κιβωτός’’, από κέντρο αγάπης και αλληλεγγύης, εμπορευματοποιήθηκε και ήταν απλώς μία επιχείρηση πλέον. Μετά δεν είχε χρόνο ούτε για να συναντήσει τα μεγαλύτερα παιδιά μία φορά την εβδομάδα…», επισημαίνει.
– Υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένους παιδαγωγούς…
– «Ο Αναστάσης (σ.σ. Ιωσήφ) ήταν ηλεκτρολόγος. Ο Πασχάλης (σ.σ. Σκορδάς) και ο Πέτρος (σ.σ. Μούσιας) είχαν σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή. Για τον Κώστα Κ. λένε πως έκανε κάτι σε μία μικρή σε μια κατασκήνωση στη Ραφήνα. Πιθανόν να το έχει κάνει αυτό. Τον έχουν διώξει αυτόν. Την πιο μεγάλη τιμωρία την είχαν βάλει στον Εφραίμ. Ήταν από τα πιο ατίθασα παιδιά. Όποτε ήθελε έφευγε, όποτε ήθελε ερχόταν, κυρίως όταν του τελείωναν τα λεφτά. Λένε πως είχε πάρει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό (60.000 ευρώ) από τη δομή. Τον συγκεκριμένο τον είχανε βάλει σε ένα υπόγειο. Από το πρωί μέχρι τις 3.00 μ.μ. έκανε κάποιες εργασίες στην ‘‘Κιβωτό’’ και από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι την άλλη μέρα τον είχαν κλεισμένο σε ένα δωμάτιο. Είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα Αντώνιο, την πιο κοντινή από όλους, πιο πολύ κι από τον 19χρονο που έκανε την καταγγελία. Μας έκανε εντύπωση όλο αυτό, γιατί τον δέχονταν πίσω εφόσον έκλεψε τόσα λεφτά. Το γνώριζαν ποιος είναι καθώς τον είδαν από τις κάμερες. Πήγαινε ο Αναστάσης και του έλεγε ‘‘ξέρουμε ότι είσαι εσύ’’… Δεν ξέρω γιατί ο πατήρ δεν ήθελε να τον κυνηγήσουν. Οποιοσδήποτε και να είναι, να σου πάρει 60.000 ευρώ, και να μην κάνεις κάτι… Κουκουλώθηκε αυτό το θέμα…».
Καταγγελίες
Αναφερόμενος στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που βαραίνουν τον πατέρα Αντώνιο, είπε ότι ήταν το μόνο πράγμα που δεν ήθελε να ακούσει στη ζωή του. «Ήταν το χειρότερο σενάριο, δεν μπορούσα να το φανταστώ. Τηλεφώνησα σε άλλα παιδιά και μου το επιβεβαίωσαν. Μου είπαν: δεν λέει ψέματα ο 19χρονος. Επειδή ήταν κάτι εξωφρενικό, πρέπει να το διαχειριστούν πολύ προσεκτικά. Αν είναι αλήθεια, θα καταρρεύσει όλος αυτός ο κολοσσός. Δεν ήθελα να φανταστώ ότι έχει φτάσει στο σημείο να ακουμπήσει παιδιά. Δεν θα πω ποτέ ότι μπορεί να το έχει κάνει, δεν θα πω όμως και ότι το παιδί λέει ψέματα, γιατί ρώτησα άλλα δύο – τρία παιδιά και είπαν ότι ισχύει».
– Ως χαρακτήρα τον πατέρα Αντώνιο πώς θα το περιέγραφες;
– «Από φιλεύσπλαχνος και άνθρωπος της αγάπης σε αδιάφορο μετά. Τον ενδιέφερε μετά μόνο το χρήμα, τα εκατομμύρια που έχουν μαζέψει».
– Ποιος ήταν ο ρόλος της πρεσβυτέρας;
«Για μένα ήταν αδιάφορη, καμία σχέση με τη χαμογελαστή γυναίκα που βλέπουμε μπροστά στις κάμερες. Δεν ήταν κάτι αληθινό. Είδα μία φυσιολογική γυναίκα με τις γκρίνιες της, τις παραξενιές της, χίλιες δυο…».
https://www.youtube.com/watch?v=COxB1bdYMmM
Οι Ελβετοί
Ο πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού» καταγγέλλει ότι οι επικεφαλής της «Κιβωτού» παρακρατούσαν χρήματα που έδιναν Ελβετοί φιλάνθρωποι σε Έλληνες φοιτητές για να σπουδάσουν.
«Ήθελαν να δώσουν 10.000-15.000 ευρώ σε κάθε παιδί για να σπουδάσει. Μόνο σε Ελληνόπουλα χρόνια τώρα από το 2011 αν θυμάμαι καλά. Ήταν για φοιτητές αυτό το επίδομα, Ελληνόπουλα όμως δεν υπήρχαν τόσα. Η συμφωνία που έγινε ήταν τα μισά να πάρουν τα παιδιά και τα μισά να τα κρατήσει η ‘‘Κιβωτός’’ για να τα δώσει υποτίθεται στα άλλα παιδιά χωρίς ελληνικά χαρτιά. Πολλοί δεν τα είδαν ποτέ αυτά τα λεφτά. Δεν τα έδιναν σε άλλα παιδιά. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς που θα έπαιρνε έτσι, γιατί δεν είχα ελληνικά χαρτιά. Δεν μου είχε βγει ακόμα η ελληνική ταυτότητα και δεν πήρα ποτέ τίποτα. Την άλλη χρονιά θα έπρεπε να δώσουν καινούργια ονόματα, καινούργιες ταυτότητες, άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν είχαν τόσους Έλληνες. Ήταν μία κοινωνική λειτουργός, έφερνε μία ξαδέλφη της, άλλος έφερνε κάποιο συγγενή του και η συμφωνία ήταν ίδια κατάσταση: μισά στην ‘‘Κιβωτό’’ και τα άλλα μισά σε εμάς. Πολλοί από αυτούς τα κράτησαν όλα και ‘‘άντε γεια!’’».
– Τα παιδιά, οι φοιτητές δηλαδή, δεν πήρατε τίποτα;
– «Συγκεκριμένα, σε όσους δεν είχαν ελληνικά χαρτιά δεν έδιναν. Μπορεί παιδιά να έπαιρναν 1.000 και 2.000 ευρώ, αλλά αυτά δεν ήταν για αυτόν τον λόγο, αλλά γιατί δούλευαν στην κατασκήνωση π.χ. για τρεις μήνες. Τα λεφτά πήγαιναν εικονικά στο πρώτο παιδί. Τα μισά τα έπαιρναν αυτοί. Τα άλλα είτε τα βάζανε στους λογαριασμούς των παιδιών και τα υποχρέωναν να τους τα δώσουν σε μετρητά. Δεν ξέρω πώς το έκαναν, για να μη φανεί κιόλας ότι πήγαιναν σε άλλο λογαριασμό. Πρέπει να γίνει έρευνα από κάποιον ειδικό, αλλά γινόταν 100% αυτό».
– Τι ακριβώς συνέβαινε με τις κακοποιητικές συμπεριφορές;
– «…Χτύπαγαν τα παιδιά. Εγώ θυμάμαι, στην Πωγωνιανή, είχαν πιάσει ένα παιδί και το είχαν πλακώσει στο ξύλο. Ευτυχώς που ήταν μπροστά ο μάγειρας και τους χώρισε. Ο πατέρας Αντώνιος τα γνώριζε όλα. Έβαζε τον άλλο, ‘‘πήγαινε εκεί και κάνε αυτό’’… Ήταν από πίσω πάντα, δεν φαινόταν μπροστά».
Παιδική εργασία
Ο μάρτυρας-κλειδί καταγγέλλει ότι τον έβαζαν να κάνει σκληρή χειρωνακτική εργασία σε αποθήκη, αν και ήταν ανήλικος. Γι’ αυτόν τον λόγο πήγε μάλιστα σε νυχτερινό Λύκειο. «Από 13-14 ετών μέχρι τα 17-18 μου χρόνια δούλευα από τις 9 μέχρι τις 5 σαν να ήμουν κανονικός εργαζόμενος, αποθηκάριος.
Τακτοποιούσα τα ράφια, κουβαλούσα τενεκέδες λαδιού 17 kg πάνω – κάτω. Μου έδιναν ένα 300άρι. Ήταν το ενοίκιο του σπιτιού που μέναμε με τον αδελφό και τη μάνα μου. Μετά βρέθηκε ένας εθελοντής ο οποίος έχει κατασκευαστική εταιρεία και μας διέθεσε ένα διαμέρισμα. Δεν πληρώναμε κάποιο ενοίκιο. Έπρεπε να πηγαίνω 9 με 5 να δουλεύω ενώ ήμουν μαθητής της πρώτης γυμνασίου. Έπαιρνα τρόφιμα για το σπίτι. Τώρα το βλέπω ότι είναι παιδική εργασία… Αποδείχτηκε στο τέλος ότι ήταν εκβιαστικό. Γιατί όταν δεν πηγαίναμε επειδή είχαμε βρει αλλού δουλειά, μας διώξανε. Αν δούλευα αλλού θα έπαιρνα 600-800 ευρώ. Τώρα εργάζομαι ως ηλεκτρολόγος».
Παράλληλα, ο πρώην τρόφιμος καταγγέλλει ότι στην «Κιβωτό» κρατούσαν στις αποθήκες τους τόνους από τρόφιμα και άλλα είδη που είχε δώσει ο κόσμος από το υστέρημά του για να βοηθήσει τα παιδιά. «Όταν έληγαν, άλλα τα πετάγαμε, άλλα τα δίναμε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα και σε κέντρο απεξάρτησης.
Υπήρχαν σακιά ρύζι τα οποία τα κρατούσαν στις αποθήκες και έναν χρόνο. Επειδή γέμιζαν μαμούνια, τα πετούσαν. Πολλά από τα τρόφιμα είχαν πιάσει σκουλήκια. Δεν υπήρχε διαχείριση για να τα μοιράσουν όπως πρέπει σωστά».
Οι Ρομά
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα ρούχα που έφερνε ο κόσμος, τα στελέχη της «Κιβωτού» τα πουλούσαν σε Ρομά οι οποίοι πήγαιναν ο ένας μετά τον άλλο με τα φορτηγάκια τους στις αποθήκες. Αυτοί με τη σειρά τους τα πουλούσαν σε πανηγύρια και παζάρια. «Έχουμε μετακομίσει πάνω από 10 αποθήκες από τότε που ήμασταν στην οδό Πύλου στον Κολωνό. Είχαμε πάει μετά Λένορμαν σε μία αποθήκη 100 τετραγωνικών. Φύγαμε επειδή δεν χωρούσαν τα πράγματα και πήγαμε σε μία αποθήκη 400 τετραγωνικών, μετά σε μία άλλη 500 τετραγωνικών. Στη συνέχεια πήραμε μια τεράστια αποθήκη στον Κηφισό. Μετακόμιζαν τα πράγματα από αποθήκη σε αποθήκη. Στην αρχή τα μοίραζε ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος: «Ποιος ήθελε αυτό το μπουφάν, πάρ’ το». Πηγαίναμε στο σπίτι με μεγάλες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες με ρούχα. Στην αρχή όλα αυτά. Μετά, όταν πήγαμε στο καινούργιο κέντρο, το έκανε δυο-τρεις φορές στην αρχή. Μετά κόπηκε, γιατί δεν ταίριαζε με το image της καινούργιας διεύθυνσης. Τα έδιναν σε Τσιγγάνους που περίμεναν στη σειρά… Τα καλά κομμάτια τα πουλούσαν. Αυτά της σειράς τα έδιναν δωρεάν. Εμείς για να πάρουμε ένα μποξεράκι, μία μπλούζα, μία κάλτσα, θα έπρεπε να μιλήσουμε με τον πατέρα, αυτό ήταν τραγικό. Τα έδιναν σε Ρομά αντί να τα πάρουν τα παιδιά», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα αντικείμενα αξίας, στάθηκε στις αντίκες που είχε πάρει και ένα πρώην «πρωτοπαλίκαρο» του πατέρα Αντωνίου, ο οποίος εκδιώχθηκε όταν έγινε αντιληπτός.
Όπως είπε, μια φορά τα Χριστούγεννα είχαν φέρει καμιά πενηνταριά laptop. «Τότε οποίος είχε laptop ήταν μεγάλη υπόθεση. Αντί να τα δώσει σε εμάς που ήμασταν 16-17 χρόνων τα κρατούσε στην αποθήκη μέχρι να παλιώσουν και στο τέλος να τα πάρουν οι Ρομά. Εμείς ζητούσαμε ‘να πάρω εγώ ένα;’’, χωρίς αποτέλεσμα. Ήθελε ο άνθρωπος αυτός να έχει την ευχαρίστηση να σε βλέπει να παρακαλάς. Ακόμη και μία κάλτσα για να πάρουμε, θα έπρεπε να πρέπει να το ζητήσουμε από τον ίδιο…».
Οι τιμωρίες
Αναφερόμενος στις τιμωρίες το πρόσωπο-κλειδί αποκαλύπτει: «Αν έκανες μία βλακεία, δεν διάβαζες π.χ., ξεκινούσε από μία εβδομάδα τιμωρία. Σου έλεγαν ακόμα ότι ‘‘αυτή την εβδομάδα δεν θα πάρεις τρόφιμα π.χ.’’.
Όταν έκανες κάτι χοντρό, π.χ. να πετάξεις νεράντζια στον δρόμο και το μάθαιναν, σου έλεγαν: θα έχεις συνέπειες για έναν μήνα ή απεριόριστη τιμωρία. Τότε θα το έκρινε ο πατήρ, αν έχεις καλή διαγωγή ή όχι, για να σου δώσουν τρόφιμα…».
Νεκρός υποστηρικτής
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της «Κιβωτού», το οποίο σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Περιστέρι. Όπως έγραψε αποκλειστικά το ereportaz.gr, τα παιδιά της δομής πήγαν στην κηδεία, αλλά όχι ο πατέρας Αντώνιος. «Ο Γιώργος ήταν ένα από τα πιο φιλότιμα παιδιά και μάλιστα μεγάλωσε στην ‘‘Κιβωτό’’. Ο πατήρ Αντώνιος δεν πήγε καν, και όταν τον ενημέρωσαν είπε: ‘‘Εντάξει, δεν έγινε και κάτι’’.
Κι όχι μόνο αυτό. Έβαλαν το όνομα του νεκρού παιδιού σε λίστα υποστηρικτών. Έβαλαν και το δικό μου και του αδελφού μου. Αυτό με εξοργίζει ακόμα παραπάνω.
Όταν ζήτησα τον λόγο από τον Αναστάση (τον πρώην διευθυντή της ‘‘Κιβωτού’’), δεν μου απάντησε καν. Με έκανε μάλιστα μπλοκ στο Facebook», πρόσθεσε.
Ερωτώμενος για τις υιοθεσίες στην «Κιβωτό», είπε ότι γνωρίζει ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει υιοθετήσει παιδιά. «Ένα παιδί έχει υιοθετήσει ακόμα ο αδελφός του και η πρώην διευθύντρια που έχει πεθάνει… Μάλιστα από την ‘‘Κιβωτό’’ έπαιρναν από Ρομά παιδιά τα οποία στη συνέχεια τα έδιναν για υιοθεσία…» καταλήγει.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κιβωτός του Κόσμου: Σαρωτική έρευνα για ασέλγειες, κακοποιήσεις και οικονομικά σκάνδαλα
Τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας αναμένει η Εισαγγελία για να κρίνει αν θα ξεκινήσει νέα έρευνα για την Κιβωτό του Κόσμου