Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Κλειδώνουν» μέτρα για την ακρίβεια: Τι θα γίνει με Market Pass, επιδόματα σε συνταξιούχους, ΕΝΦΙΑ

Μαίνεται η ακρίβεια στην Ελλάδα με τα τρόφιμα να έχουν αυξηθεί, τη βενζίνη να «πλησιάζει» τα 2 ευρώ στην Αττική και τους καταναλωτές να μετρούν πια τι θα αγοράσουν.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε αλλά στην Ελλάδα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει σε διψήφια ποσοστά, αλλά τον Αύγουστο σημείωσε και νέα άνοδο, έστω και μικρή άνοδο.

Γι’ αυτό και σε κυβερνητικό επίπεδο σχεδιάζεται ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων για να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ. Το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει:

  1. Επέκταση του Market Pass για άλλους δύο μήνες, δηλαδή έως το τέλος του έτους.
  2. Χορήγηση της επιταγής ακρίβειας σε συγκεκριμένες – ασθενείς – κοινωνικές ομάδες, τα Χριστούγεννα.
  3. Επέκταση και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
  4. Επίδομα στους συνταξιούχους εκείνους που δεν έλαβαν και δεν θα λάβουν αυξήσεις αποδοχών.
  5. Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην
    εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.
  6. Διατήρηση της επιδότησης του ρεύματος, τουλάχιστον για τις ευάλωτες ομάδες.

«Βιώνουμε μια περίοδο παρατεταμένου εισαγόμενου πληθωρισμού. Η χώρα μας βρίσκεται αρκετά κάτω από τον μέσο όρο στους δείκτες αυτούς. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μόνιμες παρεμβάσεις, δηλαδή αυξήσεις εισοδημάτων. Ο δεύτερος πυλώντας παρεμβάσεων είναι οι έλεγχοι, ειδικά στις τιμές των τροφίμων και σε τρίτο επίπεδο οι στοχευμένες παραμβάσεις. Τέτοιες είναι τα επιδόματα. Βρισκόμαστε στη δεύτερη παρατεταμένη φάση του Market Pass. Αυτό το μέτρο φυσικά δεν είναι πανάκεια. Οι προτεραιότητες μας είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Action24 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Γιατί ανεβαίνει πάλι η τιμή της αμόλυβδης – Στα 1,993 ευρώ ανά λίτρο πανελλαδικά

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την είδηση των επερχόμενων περικοπών στην παραγωγή των χωρών του OPEC+, όσο και από τη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, κινούνται ανοδικά. Πιο ειδικά, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Μπρεντ παράδοσης Νοεμβρίου, κερδίζει 0,69%, στα 85,83 δολ. το βαρέλι.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι μεγάλες ανατιμήσεις που αποδίδονται στην καθιερωμένη κούρσα ανόδου των τιμών διυλιστηρίου της Μεσογείου αλλά και του Μπρεντ – από τα επίπεδα των 74 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές Ιουλίου το αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 86,7 δολάρια – αλλά είναι και τα λεγόμενα «καπέλα» στις τιμές των νησιών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, σχεδόν σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο και στην πλειονότητα των πρατηρίων σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο οι υψηλότερες τιμές ξεπερνούν και τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.

Ως είθισται διεθνώς, και όχι μόνο στη χώρα μας, η ζήτηση των καυσίμων κίνησης αυξάνεται τη θερινή περίοδο λόγω των αυξημένων μετακινήσεων των πολιτών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της κατανάλωσης και άρα και των τιμών στα προϊόντα του αργού πετρελαίου, δηλαδή τη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης.

Οι αυξήσεις και οι υψηλές τιμές των καυσίμων κίνησης στην Ελλάδα εμφανίζονται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη τα κύματα εξόδου των κατοίκων των αστικών κέντρων για τους τόπους των διακοπών τους. Ετσι, υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε καύσιμα και ανεβαίνουν και οι τιμές. Βέβαια, όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν με τα αυτοκίνητά τους επιβαρύνονται υπέρμετρα.

Στην ελληνική αγορά υπάρχει εδώ και πάνω από έναν χρόνο και η ιδιομορφία με το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων και της εμπορίας πετρελαιοειδών.

Το αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης είναι ο κλάδος να έχει κολλήσει στο ανώτατο επιτρεπόμενο σημείο. Ετσι είτε πέφτουν είτε ανεβαίνουν οι τιμές πρατηριούχοι και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα κερδίζουν το ίδιο. Πρόσφατα η κυβέρνηση με νόμο παράτεινε αυτό το πλαφόν μέχρι το τέλος του 2023.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ